Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ταχύτητα – «αστραπή» στο ίντερνετ φέρνουν οι οπτικές ίνες στην Ξάνθη

Ταχύτητα – «αστραπή» στο ίντερνετ φέρνουν οι οπτικές ίνες στην Ξάνθη

0

Από 200 Mbps θα αναβαθμιστούν σε 1 Gbps –  Μεγάλο ενδιαφέρον για συνδέσεις – Χωρίς κόστος


 Μπορούν να κάνουν αίτηση και αυτοί που δεν είναι στον ΟΤΕ


Ο ήχος του τρυπανιού που τρυπάει την άσφαλτο ακουγόταν από νωρίς το πρωί σε πολλές οδούς του αστικού ιστού ενώ κόκκινες κορδέλες της ειδικής σήμανσης για εκτέλεση έργων  προειδοποιούν και αποτρέπουν τους δημότες να παρκάρουν: «Μην παρκάρετε- Εκτελούνται εργασίες οπτικής ίνας από 9.00έως 19.00».

Σε εξέλιξη οι δύο πρώτες φάσεις του έργου οπτικών ινών – Στον ΟΤΕ οι αιτήσεις σύνδεσης

Ένα μεγάλο έργο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι δύο πρώτες φάσεις του. Η τοποθέτηση των οπτικών ινών που γίνεται από εργολάβο – ανάδοχο του έργου σε διάφορες περιοχές του αστικού ιστού. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει αιτήσεις υποδοχής σύνδεσης από το κοινό που γίνονται δεκτές στον ΟΤΕ που είναι ο πάροχος. Η τρίτη φάση είναι η ολοκλήρωση της σύνδεσης της οπτικής ίνας με την κατοικία του αιτούντα.  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» από τον ΟΤΕ το έργο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς ενώ έχει επεκταθεί σε πολλές οδούς του αστικού ιστού.

Μεγάλο ενδιαφέρον για συνδέσεις – Χωρίς κόστος οι  συνδέσεις – Επιδοτούμενο το πρόγραμμα

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δημότες που σπεύδουν στον ΟΤΕ για να κάνουν αιτήσεις για σύνδεση. Έτσι εξασφαλίζουν προτεραιότητα για τη σύνδεση η οποία δεν έχει  κόστος τουλάχιστον στην αρχή καθώς το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους (με 400 εκατ. ευρώ), αλλά και από το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ (με άλλα 300 εκατ. ευρώ).

Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος του UFBB είναι να καλυφθούν εγκαίρως οι προβλέψεις συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit».

Μπορούν να κάνουν αίτηση και αυτοί που δεν είναι στον ΟΤΕ

Όπως μας διευκρινίστηκε από αρμόδιους στον ΟΤΕ αίτηση σύνδεσης μπορεί να κάνει και κάποιος που δεν έχει σύνδεση με τον ΟΤΕ είτε για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία. Οι αιτήσεις γίνονται στα γραφεία του ΟΤΕ επί της Μ. Βόγδου. Εκεί παρέχονται και πληροφορίες για όλα τα δεδομένα του προγράμματος.

Οι ταχύτητες από 200 Mbps θα αναβαθμιστούν σε 1 Gbps.

Αυτή τη στιγμή οι ταχύτητες του ίντερνετ στην Ξάνθη είναι 200 Mbps. Οι νέες συνδέσεις θα υποστηρίζουν ταχύτητες 1 Gbps. Οι χρήστες του ίντερνετ αντιλαμβάνονται τα μεγέθη και τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Η Ξάνθη ανήκε στη γεωγραφική ζώνη Α που περιλαμβάνει το mega project για το Ultra Fast Broadband (UFBB) που θα καλύψει με οπτικές ίνες περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Τι είναι το Fiber to the Ηome (FTTH)

Ο όρος Fiber to the Home (FTTH) υποδηλώνει τη χρήση της οπτικής ίνας μέχρι και το σπίτι. Η εγκατάσταση των νημάτων αυτών στον προσωπικό χώρο προϋποθέτει την εγκατάσταση υποδομών που φθάνουν κοντά στα κτίρια (FttB – Fiber to the Building), τα οποία ο πάροχος έχει σκοπό να τροφοδοτήσει.

Η βασική διαφορά μεταξύ των οπτικών ινών και του «κλασικού Ιντερνετ» – DSL είναι πως οι πρώτες μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα φωτός, ενώ το δεύτερο ταξιδεύει μέσα από τον ηλεκτρισμό. Συνεπώς, η πρώτη σύνδεση είναι ταχύτερη σχεδόν 100 φορές παραπάνω! Η ευρυζωνική τεχνολογία οπτικών ινών είναι ταχύτερη και προσφέρει πιο σταθερή απόδοση από μια τυπική σύνδεση τηλεφωνικής γραμμής. Είναι ιδανική για όλη την οικογένεια. Με streaming περιεχόμενο 4K, με το gaming να γίνεται απαιτητικό, με την τηλεργασία να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των εργαζομένων, οι ανάγκες για μόνιμη και υψηλής διαθεσιμότητας σύνδεση είναι αυξημένες. Επίσης, υψηλές ταχύτητες και μεγάλη διαθεσιμότητα απαιτούν οι εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που ετοιμάζονται να εισβάλουν στην καθημερινότητά μας υποσχόμενες νέες εμπειρίες στην ψυχαγωγία, την κατανάλωση, την ενημέρωση, την εργασία, την εκπαίδευση.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στα Άβδηρα

Ο ασθενής μεταφέρθηκε από το Κ.Υ. Αβδήρων στο νοσοκομείο Ξάνθης όπου διαγνώστηκε η μόλυνσή…