Ο Αθανάσιος Ψαρόπουλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ) εξηγεί στο «Ε» την αβεβαιότητα που βιώνουν οι εποχικοί πυροσβέστες μέσα στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας «απούσα» εδώ και ένα χρόνο ενώ φέτος λήγει η πενταετής σύμβαση των εποχιακών, όπως αναφέρει ο κ. Ψαρόπουλος
Από απαραίτητοι το καλοκαίρι … στο Ταμείο Ανεργίας τον χειμώνα. Με αυτή την οξύμωρη κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωποι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες κάθε χρόνο αφού προσλαμβάνονται κάθε 1η Μαΐου και απολύονται μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου 31 Οκτωβρίου, καταλήγοντας στην «ουρά» του Ταμείου Ανεργίας για έξι μήνες έως ότου προσληφθούν και πάλι.
Κάθε καλοκαίρι οι εικόνες εξουθενωμένων πυροσβεστών κατακλύζουν το διαδίκτυο αλλά μετά από λίγους μήνες οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλήρη αβεβαιότητα χωρίς να γνωρίζουν πώς θα τα βγάλουν πέρα, όπως μεταφέρει στο «Ε» ο Αθανάσιος Ψαρόπουλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ) τονίζοντας ότι πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις από την κυβέρνηση.
Προσελήφθησαν 500 συμβασιούχοι ως δασοκομάντος αλλά οι μεγάλες ελλείψεις παραμένουν
Μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα αγγίζουν τις 3.500 κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με τον κ. Ψαρόπουλο.
«Πρόσφατα πήραν κάποιους από μας, γύρω στα 500 άτομα ως δασοκομάντος γιατί είχαμε την εργασιακή εμπειρία αλλά τα κενά ακόμα είναι τεράστια. Το ζητούμενο βέβαια παραμένει καθώς δεν προσλήφθηκαν νέα άτομα αλλά ανακυκλώθηκαν οι ίδιοι σε άλλες θέσεις», τονίζει.
Με δεδομένο ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβασιούχων Πυροσβεστών αριθμεί αυτή τη στιγμή 2.500 εποχιακούς πυροσβέστες, ακόμα και να προσληφθούν όλοι άμεσα το κενό θα παραμείνει, διότι όπως εξηγεί ο κ. Ψαρόπουλος, «τα επιβεβαιωμένα κενά είναι 3.500. Αυτός ο αριθμός θα ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο όπου θα συνταξιοδοτηθούν και άλλοι πυροσβέστες ενώ παράλληλα προσλαμβάνονται ελάχιστοι. Αυτή η εξίσωση οδηγεί μαθηματικά σε αύξηση του αριθμού των κενών οργανικών θέσεων».
«Αγωνιζόμαστε για την δωδεκάμηνη εργασιακή αποκατάσταση»
Ο κ. Ψαρόπουλος τονίζει ότι ο Σύλλογος αγωνίζεται για να εξασφαλίζει την δωδεκάμηνη εργασιακή αποκατάσταση. «Δεν προτείνουμε να γίνουμε μόνιμοι. Δεν ζητάμε να μπούμε από το “παράθυρο”. Έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και είμαστε κατάλληλοι μέσω αντικειμενικών κριτηρίων. Αυτό που προτείνουμε είναι υπάρξει μία προκήρυξη χωρίς ηλικιακό περιορισμό ώστε να μην “πάει” χαμένη η εργασιακή μας εμπειρία, να μοριοδοτηθούμε και ως πενταετείς πυροσβέστες να περάσουμε μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα» ενώ προσθέτει ότι «5.500 πυροσβέστες έχουν προσληφθεί με τον νόμο 3938/2011 και το άρθρο 15 με αυτόν τον τρόπο. Παρόλαυτα από το 2019 ο νόμος αυτός έχει “παγώσει”».
Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες έχουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τους μόνιμους
Με προεδρικό διάταγμα του 2020, οι εποχικοί πυροσβέστες πλέον έχουν κοινά και όμοια καθήκοντα με αυτά του μόνιμου προσωπικού. «Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις της Πυροσβεστικής δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν στην δασοπυρόσβεση. Η σύγχρονη Πυροσβεστική συνδράμει παντού. Σε δασικά συμβάντα, αστικά συμβάντα, διασώσεις, τροχαία, επικουρική συνδρομή στο ΕΚΑΒ. Πολλές φορές έχει χρειαστεί να εκτελέσουμε χρέη οδηγού ασθενοφόρου».
Να υπενθυμίσουμε συμπληρωματικά ότι, λόγω τη κλιματικής κρίσης, με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου ξεκινά άμεσα η αντιπλημμυρική περίοδος.
«Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής είχε αναρωτηθεί τι θα κάνουμε τους εποχιακούς πυροσβέστες το χειμώνα. Όλοι γνωρίζουν, παρόλαυτα, ότι οι πυροσβέστες είναι αναγκαίοι όλο το χρόνο. Είμαστε η απάντηση στα προβλήματα τους αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει», υπογραμμίζει ο κ. Ψαρόπουλος.
Από τις 31 Οκτωβρίου στο Ταμείο Ανεργίας οι συμβασιούχοι πυροσβέστες
Μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, το Ταμείο Ανεργίας «περιμένει» τους συμβασιούχους πυροσβέστες καθώς απολύονται κάθε 31 Οκτωβρίου περιμένοντας την επαναπρόσληψή τους τον άλλο χρόνο κατά τη διάρκεια της πενταετούς σύμβασής τους.
Όπως περιγράφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΣΥΠ, «ο μισθός ενός συμβασιούχου είναι 913 ευρώ και όταν βγαίνουμε Ταμείο Ανεργίας παίρνουμε 550 ευρώ. Και ερωτώ: το κράτος μάς δίνει επίδομα για να καθόμαστε αντί να δώσει λίγα παραπάνω με σκοπό να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο;» και προσθέτει ότι «από τη στιγμή που απολυόμαστε και μπαίνουμε στο Ταμείο Ανεργίας υπάρχει η γραφειοκρατία μέσω της οποίας εμείς πληρωνόμαστε ξανά [σ.σ. από το επίδομα] τον Ιανουάριο ενώ εν τω μεταξύ δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τα πάγια έξοδά μας. Στην καλύτερη βέβαια περίπτωση βγαίνει κάποιος Ταμείο Ανεργίας για έξι μήνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που παίρνουν το επίδομα για τρεις μόνο μήνες».
«Συν τοις άλλοις», επισημαίνει ότι «με αυτόν τον μισθό συνδυαστικά με την ακρίβεια που επικρατεί, καλούν επιλαχόντες πυροσβέστες να πάνε στα νησιά και αυτοί δεν δέχονται διότι ο μηνιαίος μισθός δεν του φτάνει ούτε να νοικιάσουν ένα δωμάτιο. Δείτε το παράδειγμα της Σερίφου πριν από λίγες μέρες. Η πυρκαγιά έκαψε όλη την νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, η οποία εν τέλει έσβησε στη θάλασσα. Το νησί είχε δύο μόνιμους και δύο εποχικούς πυροσβέστες και ένα όχημα με 500 λίτρα νερό. Συγγνώμη, είναι σοβαρή πολιτική αυτό;».
«Απούσα» η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου – Δεν έχει συναντηθεί με τον ΠΑΣΣΥΠ για πάνω από ένα χρόνο
Ερωτηθείς για την στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τα αιτήματά τους, ο κ. Ψαρόπουλος ανέφερε ότι φέτος λήγει η πενταετής σύμβαση τους και δεν έχουν ενημέρωση για το εάν θα συνεχίσουν να συνδράμουν το Πυροσβεστικό Σώμα. «Δε γίνεται να επιχειρούμε σε φωτιά και να σκεφτόμαστε ότι σε τρεις μήνες θα μας διώξουν», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Η πολιτική ηγεσία είναι ανύπαρκτη. Έχουμε να δούμε πολιτικό προϊστάμενο από πέρυσι τον Ιούνιο. Έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι δεδομένο πλέον ότι η πολιτική ηγεσία δεν θέλει να δει συνδικαλιστές. Δεν θέλουν να μεταφέρουμε τα προβλήματα του Έλληνα πυροσβέστη στον υπουργό και ενεργούν κατά το δοκούν. Χρησιμοποιούν επικοινωνιακά τεχνάσματα χωρίς να λύνουν κανένα πρόβλημα επί της ουσίας».