Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο τρίπτυχο: Επενδύσεις- Ταλέντα – Τουρισμός στοχεύει η ΠΑΜΘ

Στο τρίπτυχο: Επενδύσεις- Ταλέντα – Τουρισμός στοχεύει η ΠΑΜΘ

0

Με σύμμαχο και οδηγό τον ΟΟΣΑ θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις χαμηλές επιδόσεις της σε κοινωνικοοικονομικούς δείκτες


Ο ΟΟΣΑ θα δώσει κατευθύνσεις και καλές πρακτικές  – Αναμένεται νέα τεχνική έκθεση


Ενεργό δράση για να ανατρέψει τους αρνητικούς κοινωνικο – οικονομκούς δείκτες της περιφέρειάς που αποτυπώνουν ένα αναπτυξιακό προφίλ με αρνητικό πρόσημο, αναλαμβάνει η νέα περιφερειακής αρχή, έχοντας ως «σύμμαχο» και «οδηγό» τεχνικής υποστήριξης, τον διεθνή  Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σε πρώτο χρόνο εντοπίστηκαν τα βασικά σημεία που ευθύνονται για την υστέρηση και οι γενεσιουργίες αιτίες που την προκάλεσαν σκιαγραφώντας έτσι το πλαίσιο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και θέτοντας τους στόχους και  το σχέδιο για τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής ευημερίας των πολιτών, που είναι και ο κύριος στόχο του ΟΟΣΑ.



Η ΠΑΜΘ καλεί ΟΟΣΑ

Είναι γνωστό ότι οι αριθμοί δεν ευημερούν στην περιφέρειά μας αφού εντάσσεται στην λίστα με τις περιφέρειες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε. αλλά και προβλήματα στην προσέλκυση επενδύσεων, χαμηλό τουριστικό προφίλ και γενικότερα με έντονα σημάδια αναπτυξιακής υστέρησης και παρακμής. Η «διάγνωση» αυτή λειτούργησε ως «καμπανάκι» για τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη,  ωθώντας τον να συστήσει μια ομάδα εργασίας από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) και της ΠΑΜΘ με αποστολή τον συντονισμό ενεργειών για την αναβάθμιση της θέσης της ΠΑΜΘ. Η ομάδα αυτή αναζήτησε την τεχνική υποστήριξη του ΟΟΣΑ όπως και άλλες περιφέρειες της χώρας (πχ. Πελοποννήσου) και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως μας ανέφερε στέλεχος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ)  της περιφέρειας, ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε θετικά και ακολούθησαν διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας της ομάδας με τα στελέχη του ΟΟΣΑ. Αποτέλεσμα των συσκέψεων ήταν η καταγραφή και η τεκμηρίωση των προβλημάτων και η συλλογή επιπλέον δεδομένων.

Οι τρεις στόχοι: «Επενδύσεις – ταλέντα – τουρισμός»

Στέλεχος της ΕΥΔ που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας διευκρίνισε στο «Ε» ποιοι είναι οι στόχοι της περιφέρειάς μας και που θα δοθεί έμφαση εξηγώντας παράλληλα και τον ρόλο του ΟΟΣΑ: «Τρεις είναι οι στόχοι μας: προσέλκυση επενδύσεων – ταλέντων και τουρισμού». Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τις επενδύσεις διαπιστώθηκε ότι για τους χαμηλούς δείκτες ελκυστικότητας για επενδύσεις σημαντικό ρόλο παίζουν η υστέρηση σε υποδομές, η απόσταση από το κέντρο και η απουσία κινήτρων ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι η  περιφέρειά μας  συνδέεται με τις υποδομές και μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως η σημασία της «παραμεθορίου» περιοχής και πως αυτή η γεωγραφική συντεταγμένη έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει τις άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στην περιοχή.

Σ’ ότι αφορά τον δεύτερο στόχο με τη φράση «προσέλκυση ταλέντων», τονίζεται η σημασία του ανθρώπινου δυναμικού ως κινητήριου δύναμης και η ανάγκη της περιφέρειάς μας για νέους με καινοτόμες ιδέες που θα μείνουν και θα εργαστούν στο τόπο μας. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε και το δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής, της μετανάστευσης και του υψηλού ποσοστού ανεργίας.


Η κοινωνικο – οικονομική αποτύπωση της ΠΑΜΘ

Ο ΟΟΣΑ θα δώσει κατευθύνσεις και καλές πρακτικές

Να σημειώσουμε ότι τα στελέχη του ΟΟΣΑ σε επόμενο στάδιο θα προσκομίσουν στην ΠΑΜΘ μια τεχνική έκθεση με την οριστική αποτύπωση της θέσης και προτεινόμενες ενέργειες. Αυτή αποτελεί μια ισχυρή τεκμηρίωση και μ’ αυτή θα μπορέσει να διεκδικήσει χρηματοδότηση από σχετικά προγράμματα αλλά και να συνεργαστεί με άλλες περιφέρειες που έχουν αντίστοιχη θέση είτε στην χώρα μας είτε στην ΕΕ με τελικό στόχο   ώστε να καταφέρει η Περιφέρειά μας να ενισχύσει τη θέση της, στους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, να γίνει πιο ελκυστική και ανταγωνιστική, προσφέροντας παράλληλα καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

Να θυμίσουμε ότι η συνάντηση εργασίας της περιφέρειας με το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ παρουσία του περιφερειάρχη Χ. Τοψίδη και της ομάδας εργασίας πραγματοποιήθηκε Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή

Στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθη…