Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε ρυθμούς «χελώνας» προχωρά ο αναδασμός του Σουνίου

Σε ρυθμούς «χελώνας» προχωρά ο αναδασμός του Σουνίου

0

Εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί η υδραυλική μελέτη


Τέλος του 2025 τελειώνει ο αναδασμός Σουνίου αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, εκτιμά ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Ξάνθης – Έχει ολοκληρωθεί η υδραυλική μελέτη για τον αναδασμό του Κουτσού


Πως και πως περιμένουν τον αναδασμό οι κάτοικοι στο Σούνιο αλλά και στο Κουτσό, τα μοναδικά χωριά που έχουν μείνει στον νομό μας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο αναδασμός, ώστε να έχουν την ιδιοκτησία τους σ’ ένα ενιαίο αγρόκτημα και να διευκολύνονται στις αγροτικές εργασίες τους. Ενώ έχουν ενδείξεις ότι ξεκίνησε η α’ και β’ φάση του αναδασμού, οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που προκαλούν ανησυχία ότι κάπου «κολλάει». Αδημονούν και ανυπομονούν να «τρέξει» η διαδικασία καθώς για τους αγρότες ο αναδασμός είναι συνυφασμένος με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερο εισόδημα. Ωστόσο είναι γνωστό τοις πάσι ότι η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα αφού απαιτούνται τοπογραφικά, υδραυλικές μελέτες, περιβαλλοντικές, κτηματολόγιο, ενστάσεις κ.ο.κ.

Είναι και το κακό προηγούμενο του αναδασμού του Ερασμίου που για να ολοκληρωθεί πέρασαν 30 χρόνια και οι κάτοικοι του Σουνίου μας μεταφέρουν την ανησυχία τους μήπως έχουν και αυτοί την ίδια ατυχία!

Σε διαδικασία προκήρυξη της υδραυλικής μελέτης ο αναδασμός του Σουνίου

Θέσαμε το θέμα στο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης, Ανδρέα Καμαριανάκη καθώς είναι η αρμόδια διεύθυνση για τους αναδασμούς προκειμένου να εξακριβώσουμε και να δώσουμε απαντήσεις ως προς την πορεία του αναδασμού του Σουνίου. Όπως μας διευκρίνισε έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες φάσεις που είναι η αναγνώριση των ιδιοκτησιών και η οριστική τους κατάταξη και τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης για σύνταξη υδραυλικής  μελέτης. Όπως εξήγησε ο κ. Καμαριανάκης επειδή το νέο υπό αναδασμό αγρόκτημα βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και  ανάντι και κατάντι του Κοσύνθου και επειδή το διασχίζει οδικό δίκτυο και σιδηροδρομική γραμμή είναι επιβεβλημένο να γίνει υδραυλική μελέτη για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στο αγρόκτημα όσο και στον Πολύσιτο κατ’ επέκταση.

Από το 2015 η σύμβαση για τον αναδασμό του Σουνίου

 Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 ο υπεύθυνος του αναδασμού του Σουνίου βεβαίωνε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» ότι το 2023 θα γίνει ο διαχωρισμός των νέων κτημάτων. Να σημειώσουμε ότι η σύμβαση για το έργο είναι από το τέλος του 2015.

Εννέα χρόνια μετά και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί η υδραυλική μελέτη. Κατά συνέπεια δεν έχουν άδικο οι κάτοικοι που ανησυχούν.

Τέλος του 2025 τελειώνει ο αναδασμός Σουνίου αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις

Η διαδικασία που ακολουθεί όταν ολοκληρωθεί και παραδοθεί η υδραυλική μελέτη είναι να γίνει χάραξη των ζωνών και στην συνέχεια η προσωρινή ανάρτηση των πινάκων, η διαδικασία των αναρτήσεων και οι οριστικοί πίνακες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καμαριανάκη αν δεν εμφανιστούν κάποια εμπόδια και κυλήσει ομαλά η διαδικασία τέλος του 2025 οι κάτοικοι του Σουνίου θα πάρουν τα νέα τους χωράφια. Το αγρόκτημα του Σουνίου είναι 10.000 στρέμματα.

Έχει ολοκληρωθεί η υδραυλική μελέτη για τον αναδασμό του Κουτσού

Ένα βήμα πιο μπροστά από τον αναδασμό του Σουνίου βρίσκεται ο αναδασμός του Κουτσού. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Καμαριανάκης έχει ολοκληρωθεί η υδραυλική μελέτη και ξεκίνησε η διαδικασία της χάραξης των ζωνών. Και ο αναδασμός του Κουτσού είναι 10.000 στρέμματα. Να θυμίσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί ο αναδασμός των Αβδήρων, της Γενισέας το 2006 και του Ερασμίου μόλις αρχές του 2024. Τώρα οι αγρότες του Ερασμίου καλλιεργούν στα νέα τους χωράφια.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…