Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Ψυχρολουσία» εν μέσω καύσωνα για τις επιχειρήσεις

«Ψυχρολουσία» εν μέσω καύσωνα για τις επιχειρήσεις

0

Πρέπει να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που δόθηκαν για το ακριβό ρεύμα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης


Πάνω από 100 ευρώ «φουσκωμένοι» οι  λογαριασμοί


Ανάστατος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καλείται να επιστρέψει την κρατική ενίσχυση που έλαβε για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 όταν εκτοξεύτηκε η τιμή του ρεύματος! Για εξαπάτηση κάνουν λόγο οι εκπρόσωποί τους τονίζοντας ότι δεν ενημερώθηκαν ότι πρόκειται για επιστρεπτέα ενίσχυση όπως αντίστοιχα γνώριζαν για τις επιστρεπτέες προκαταβολές εν μέσω κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση είναι μια δυσμενή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επιστρέψουν συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ! Επίσης αποτελεί μια αστοχία για την κυβέρνηση που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ενήργησε βιαστικά και χορήγησε τις ενισχύσεις πριν ακόμη εγκριθεί η σχετική επιδότηση από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.

Ηλεκτροσόκ: Τους ζητάνε πίσω τις ενισχύσεις που πήραν για το ρεύμα

Οι ενισχύσεις αφορούσαν περίπου 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους, συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ με παροχή ισχύος 35KVA κατά το 11μηνο Φεβρουάριος – Δεκέμβριος 2022. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι φούρνοι, κομμωτήρια, εστιατόρια ψιλικατζίδικα αλλά και οι αγρότες. Πρόκειται για χρήματα τα οποία είχαν καταβάλει οι πάροχοι ενέργειας πριν ακόμα αποφανθεί η ευρωπαϊκή επιτροπή για την τύχη τους και τα οποία μετά το φιάσκο της επιστροφής τους βρίσκονταν για πάνω από ενα χρόνο σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα τα εισπράξουν. Το «πράσινο φως» για την είσπραξη δόθηκε με  Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3268/ΤΕΥΧΟΣ Β’), η οποία εκδόθηκε την επομένη των Ευρωεκλογών, ήτοι την 10.06.2024, όπου δόθηκε επί της ουσίας το δικαίωμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προβούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έως την 30.06.2024 στην έκδοση ανακεφαλαιωτικών λογαριασμών με τους οποίους θα ζητούν την επιστροφή των ως άνω επιδοτήσεων

Πάνω από 100 ευρώ «φουσκωμένοι» οι  λογαριασμοί

Εκτιμάται, δηλαδή, με βάση την εκκαθάριση που έχει κάνει η ΔΕΗ, που έχει το 60% της αγοράς, ότι 2.500 επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν περί τα 2 εκατ. ευρώ λόγω υπέρβασης κρατικών ενισχύσεων ή λόγω σφαλμάτων ΦΠΑ ή μεγαλύτερης κατανάλωσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται η μεγάλη πλειοψηφία που βρίσκεται στη χαμηλή τάση, θα πρέπει να επιστρέψει κάτι παραπάνω από 100 ευρώ, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν ποσά μεγαλύτερα. Επίσης, όπως αναφέρεται, μέσα από τους ανακεφαλαιοποιητικούς λογαριασμούς, άλλες 100.000 επιχειρήσεις θα λάβουν 4 εκ ευρώ, καθώς προέκυψε ότι έπρεπε βάσει κατανάλωσης να πάρουν μεγαλύτερη επιδότηση.

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραϊτης: «Εξαπάτηση του επιχειρηματικού κόσμου»

Για μια απαράδεκτη συμπεριφορά προς τον επιχειρηματικό κόσμο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης: «Πρόκειται για  εξαπάτηση των επιχειρήσεων. Όταν ΄δόθηκαν οι επιδοτήσεις δεν ενημέρωσαν τον κόσμο ότι θα τις επιστρέψουν και τώρα τις ζητάνε πίσω. Είναι μια απόδειξη ότι όλα γίνονται στο πόδι και ότι το κράτος αντί να ενισχύει την επιχειρηματικότητα την εξαπατά. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ανάστατος γιατί ενώ και πάλι η τιμή του ρεύματος είναι αυξημένη θα επιβαρυνθεί και με τα ποσά της επιστροφής».

Προέδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Όταν κάναμε τις αιτήσεις υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια δεν ήταν οριζόντιες ενισχύσεις»

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου σημειώνει πως δεν έχουν ειδοποιηθεί ακόμη οι επαγγελαμτίες για την επιστροφή της επιδότησης που έλαβαν: «Δεν ξέρουμε ακόμη για ποιο λόγο μας ζητάνε επιστροφή των επιδοτήσεων που λάβαμε για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. Όταν κάναμε τις αιτήσεις υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια δεν ήταν οριζόντιες ενισχύσεις. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ζητάει η πολιτεία επιστροφή ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το ρεύμα έχει τεράστια αύξηση και στην χονδρική τιμή».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κεραμέως: Αλλαγή φιλοσοφίας στην διαμόρφωση του επιδόματος ανεργίας

Έως τον Δεκέμβριο, η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Την α…