Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

0

Πότε θα δούμε νέα επένδυση;
Βρέθηκα πρόσφατα για επαγγελματικούς λόγους σε δύο περιοχές που πριν λίγα χρόνια έσφυζαν από οικονομική δραστηριότητα. Ο λόγος για τη βιοτεχνική και βιομηχανική περιοχή.
Επειδή γνώριζα το παρελθόν, η σημερινή εικόνα με γέμισε θλίψη.
Κατ’ αρχάς, καμία νέα βιοτεχνική ή βιομηχανική μονάδα εγκατεστημένη. Και διερωτήθηκα, πότε αλήθεια θα δούμε νέα επένδυση; Πότε θα ξεκινήσει κάτι καινούργιο;
Ομολογώ δύσκολη η απάντηση. Δεν βλέπω στον ορίζοντα τίποτε νέο.
Περιδιαβαίνοντας τις δύο περιοχές βλέπει κανείς τα γνωστά «κουφάρια» που είναι εκεί μάρτυρες μιας άλλης εποχής. Και ανάμεσα σ’ αυτά κάποιοι που επιμένουν και παράγουν, προσπαθούν, δίνουν τον αγώνα τους. Μεγάλος και δύσκολος για πολλούς λόγους.
Γ.Δ.


Περιήγηση στο παρελθόν
Η εικόνα αυτή στις δύο οργανωμένες επιχειρηματικές δομές με «υποχρέωσε» ν’ αφιερώσω μερικές ώρες ακόμη για να περιηγηθώ στους «άλλους» χώρους όπου αναπτύχθηκαν επίσης βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
Εδώ, μεγαλύτερη θλίψη για τα κουφάρια. Πολλά και σε διάφορα σημεία του νομού.
Από την Ανατολική πλευρά εις την δυτική. Πλήθος μεγάλο. Επώνυμα και παρουσίες που θύμιζαν σιγουριά και δύναμη. Σήμερα σιωπή, εγκατάλειψη.
Δεν αναφέρω τα ονόματα. Εξάλλου δεν έχει πλέον σημασία, είναι και αρκετά. Λίγα κι εδώ σ’ αυτή την γύρα όσα πεισματικά συνεχίζουν και τους αξίζουν όλους αυτούς ένα μεγάλο «μπράβο», ένα θετικό σχόλιο, μια αναγνώριση τελικά για την επιμονή τους, τη δύναμή τους.
Γ.Δ.


Έλληνες επενδύουν στη Βουλγαρία
Διαβάστε κι αυτήν την είδηση που συμβαίνει δίπλα μας, στη Βουλγαρία.
Πάνω από 18.000 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Βουλγαρία και το συνολικό ποσό των επενδύσεων από την Ελλάδα ανέρχεται σχεδόν σε 6 δισ. λέβα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Νίκολα Στογιάνοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχήματος «πρόγευμα για επενδυτές», το οποίο θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας. Ο Έλληνας πρεσβευτής Αλέξιος – Μάριος Λυμπερόπουλος μετείχε επίσης στη συζήτηση.
Σχεδόν το 46% των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται στο Μπλαγκόεβγκραντ, το 39% στη Σόφια, το 7% στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), το 2% στο Χάσκοβο και το 6% σε άλλες περιοχές της Βουλγαρίας.
Ο υπουργός Νίκολα Στογιάνοφ υπογράμμισε ότι καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις παρέχουν περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας επιχειρησιακός σύνδεσμος και να συζητιούνται όλες οι δυσκολίες.
«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα μπορούν επίσης να συνεργαστούν για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών. Για να επιτευχθεί αυτό, το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο είναι να μην βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως ανταγωνιστή, αλλά ως εταίρο», πρόσθεσε ο Στογιάνοφ.
Για το 2022 αναφέρεται ανάπτυξη σχεδόν 30% στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Ο Στογιάνοφ συνεχάρη τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, με αξία ρεκόρ 5,9 δισ. Ευρώ.
Γ.Δ.


Για τον κάθετο άξονα
Μέσα στο καλοκαίρι θα παραδοθεί το τμήμα Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα που είναι το α΄ τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθης. Αυτή τη διαβεβαίωση είχαμε από την Εγνατία που είναι η αναθέτουσα αρχή. Τώρα βέβαια εδώ και δύο χρόνια το παραδίδουν αλλά ακόμη κάνουν εργασίες γι’ αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη. Βεβαίως και να παραδοθεί δεν σημαίνει ότι  μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία. Αυτό θα κριθεί από την Τροχαία αν δηλαδή τα υπόλοιπα τμήματα όπως Μελίβοια – Δημάριο και  Μελίβοια – Εχίνου πληρούν τις προδιαγραφές για να στηρίξουν μια κυκλοφορία ενός διακρατικού άξονα. Όποιος έχει διανύσει το κομμάτι Μελίβοια– Δημάριο θα έχει διαπιστώσει ότι μιλάμε για καρόδρομο γεμάτο στροφές, ένας δρόμος αγροτικών προδιαγραφών και όχι εθνικού δικτύου. Γι αυτό το κομμάτι ο διαγωνισμός έχει  «σκαλώσει» εδώ και 2 χρόνια στα δικαστήρια. Βέβαια ο υπουργός Υποδομών κ. Σταϊκούρας όταν ήρθε στην Ξάνθη το ανέφερε σαν έργο σε εκτέλεση αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό θα γίνει όταν αναλάβει ανάδοχος και είναι γνωστό ότι αν κάτι μπλέξει στα δικαστήρια ουδείς μπορεί να προβλέψει το πότε θα ξεμπλέξει…
Μ.Ξ.


Υπέρ Σακελλαροπούλου
Όπως είναι γνωστό η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε μερικούς μήνες ολοκληρώνεται.
Τίθεται ως εκ τούτου θέμα το εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανανεώσει την θητεία της σημερινής Προέδρου ή θα προχωρήσει στην επιλογή νέου προσώπου.
Πέρα από τη φημολογία ότι θα υπάρξει εκ μέρους του πρωθυπουργού ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, εμείς, εκφράζοντας πιστεύω την συντριπτική πλειοψηφία των Ξανθιωτών, επιθυμούμε την ανανέωση της θητείας της. Κι αυτό όχι απλά για λόγους καταγωγής της Προέδρου, αλλά διότι τίμησε τον θεσμό και αποδείχτηκε άξια του ρόλου και της αποστολής της.
Γ.Δ.


Τα είπαν και αλάφρωσαν…
Ο νόμος με τα ομόφυλα ζευγάρια ή ακριβέστερα επικοινωνιακοί χειρισμοί, το Αγροτικό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν τα κυρίαρχα θέματα που έθιξαν οι βουλευτές – πέραν της πολιτικοϊδεολογικής κατεύθυνσης της Ν.Δ.
Και για άλλη μια φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα…ξεσπάθωσε κατά υπουργών, κατηγορώντας τους για αυτάρεσκες συμπεριφορές και για απόσταση από την κομματική βάση.
Ο Πλεύρης άφησε σαφείς αιχμές κυρίως για υπουργούς αλλά και για βουλευτές που κρύβονται στα δύσκολα («υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που δεν βγήκαν ποτέ για τα Τέμπη μέχρι σήμερα .. κάποιοι προστατεύουν την εικόνα τους» είπε).
Για την ύπαρξη αυτού του είδους αφωνίας συμφώνησε πάντως ο Μητσοτάκης, ο οποίος προσπάθησε κατά τ’ άλλα να εκπέμψει ένα πειστικό σινιάλο κατά της εσωστρέφειας, μιλώντας για το «χρέος» της κυβέρνησης να δίνει «λύσεις στις ανάγκες των πολιτών με λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια», απέναντι σε μια αντιπολίτευση που, όπως είπε, διαχειρίζεται αδιέξοδα και αρχηγικές φιλοδοξίες.
Γ.Δ.


Ανατριχίλα
Διάβασα τις δηλώσεις κάποιων βουλευτών της Ν.Δ. κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εκεί που έβγαλαν τα εσώψυχά τους, υποτίθεται για τη συμπεριφορά υπουργών προς αυτούς.
Γνωστά πράγματα θα πουν κάποιοι και θα έχουν δίκιο.
Ας δούμε όμως τρεις εθνοπατέρες τι είπαν εκτός των άλλων:
Χρήστος Μπουκώρος: Ορισμένοι υπουργοί είναι απρεπείς και εφόσον είναι μακριά από βουλευτές, σκεφτείτε πόσο μακριά είναι από τους πολίτες.
Νότης Μηταράκης: Κρινόμαστε στην κοινωνία όχι στα excel. Λάθος να θεωρούμε ότι είναι καλό εάν η Νέα Δημοκρατία γίνει λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι.
Γιώργος Βλάχος: Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με διεύρυνση ήρθε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά με σταυρό, όχι κατευθείαν υπουργός.
Τα σχόλια δικά σας.
Γ.Δ.


Το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ, μάθημα στο ΠΑΣΟΚ
Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ παίρνουν το δρόμο τους και όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας θα γίνουν στις 6 και 13 του Οκτωβρίου. Υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι πέντε (Αποστολάκη, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Δούκας, Κατρίνης), αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλοι.
Πέραν του πολιτικού επίδικου και τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η συζήτηση, μία κρίσιμη λεπτομέρεια είναι και το πώς θα γίνει η εκλογική διαδικασία. Και επειδή το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ (με την εκλογή Κασσελάκη) φαίνεται πως έχει γίνει μάθημα,  ορισμένοι έσπευσαν στην ΚΕ της Κυριακής να προειδοποιήσουν, για να αποφευχθούν τα ατυχήματα.
Μεταξύ αυτών ο Μανώλης Όθωνας, από τα πιο έμπειρα στελέχη, ο οποίος είπε: «Είναι η ώρα να τελειώνουμε με την ιλαροτραγωδία των ψηφοφόρων του 2ευρου. Η ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση είναι μια σημαντική κατάκτηση που εμείς πρώτοι υιοθετήσαμε , έσπασε τα στεγανά των κλειστών ελεγχόμενων σωμάτων εκλεκτόρων. Αλλά να γίνει αυτό που είναι και όχι να συντηρούμε αυτό στο οποίο εκφυλίστηκε. Ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση σημαίνει βάσει του μητρώου μελών του κόμματος και όποιου άλλου θέλει να εγγραφεί μέλος, μέχρι κάποιο εύλογο χρόνο πριν την ημερομηνία εκλογής. Περαστικοί, εισοδιστές από δεξιά και αριστερά, τέλος».
Δεν έχει και άδικο και να δούμε τι θα πουν οι υποψήφιοι και αν θα συμφωνήσουν…
Α.Κ.


Τα δύσκολα είναι μπροστά  μας…
Μας θύμισαν τις κακές μέρες οι πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου. Κάηκαν μεγάλες εκτάσεις στην Αττική, κατοικίες, εκκενώθηκαν περιοχές. Έχασε τη ζωή του και ένας 45χρονος από ανακοπή. Και στην Ξάνθη συνεχώς ακούγαμε σειρήνες Πυροσβεστικής. Μικροφωτιές που αν όμως ξεφύγουν μπορεί να γίνουν ανεξέλικτες, γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η άμεση παρέμβαση. Αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο της τελευταίας 20ετίας είναι φέτος η  Πολιτική Προστασία, ήταν η εκτίμηση του υπουργού Βασίλη Κικίλια και ακόμη δεν αρχίσαμε. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

    Στη γειτονιά μας Οφείλω να το παραδεχτώ. Για την οργανωτική αρτιότητα, μηχανικό εξοπλισμό …
  • Δηλώνει παρών Συμπολίτης μου έλεγε ότι διαπίστωσε συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις του…
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

    Ζωή χωρίς πλήξη Είναι γεγονός και δεν το αρνείται κανείς διαχρονικά, ότι στην χώρα της φαι…
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Στη γειτονιά μας Οφείλω να το παραδεχτώ. Για την οργανωτική αρτιότητα, μηχανικό εξοπλισμό …