Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

0

Η έξοδος των Ξανθιωτών Ι
Την τιμητική της έχει την περίοδο της αυξημένης θερμοκρασίας η γνωστή πλέον περιοχή στον Κόσυνθο ποταμό.
Πρώτα-πρώτα η περιοχή είναι καταπράσινη. Τα πλατάνια προσφέρουν την σκιά τους και τη δροσιά τους σχεδόν όλη τη μέρα. Το δε βράδυ, το μικροκλίμα της περιοχής συνδυαζόμενο και από το ρεύμα του ποταμού δημιουργεί μια δροσερή ατμόσφαιρα την οποία φυσικά απολαμβάνουν οι συμπολίτες.
Οι οποίοι συμπολίτες μαζί με την δροσιά απολαμβάνουν τα παγωμένα ποτά, τους μεζέδες και τις σαλάτες του γνωστού καταστήματος ΑΠΛΑ.
Χωρίς υπερβολές, τα βράδια στην περιοχή εκατοντάδες Ξανθιώτες απολαμβάνουν τη δροσιά του χώρου.
Γ.Δ.


Η έξοδος των Ξανθιωτών ΙΙ
Οι συμπολίτες Ξανθιώτες όμως προτιμούν κι έναν άλλο χώρο για τη βραδινή τους έξοδο. Ο χώρος αυτός είναι η κεντρική πλατεία.
Τα καφέ-αναψυκτήρια είναι γεμάτα, το ίδιο τα παγκάκια και δύσκολα βρίσκεις ελεύθερο χώρο.
Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι δίνουν το ραντεβού τους στην κεντρική πλατεία για να πιούν τον καφέ τους ή το αναψυκτικό τους.
Σφύζει από ζωή τα βράδια η πλατεία, ενώ οι φωνές των μικρών Ξανθιωτών που τρέχουν γύρω γύρω, συμπληρώνουν την όμορφη ζωντανή εικόνα.
Ειρηνική συνύπαρξη κατοίκων μιας πόλης, μιας χώρας με διαφορετική θρησκεία. Τίποτε άλλο δεν χωρίζει τους ανθρώπους αυτούς. Όλοι απολαμβάνουν το καλοκαίρι τους.
Γ.Δ.


Αφόρητη ζέστη
Δεν ακούς τίποτε άλλο τις μέρες αυτές σ όλη την πόλη …σ’ όλη των χώρα. «Ούφ τι ζέστη είναι αυτή!». Όσο και αν προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας η αλήθεια είναι ότι αυτές οι μέρες καύσωνα κυλούν αργά και βασανιστικά και μας κουράζουν σωματικά και ψυχικά. Δεν είναι μια δύο μέρες να κάνεις υπομονή, είναι μια παρατεταμένη κατάσταση από τον Ιούνιο…Κι έχουμε μπροστά μας και Αύγουστο! Κάτι τέτοιες μέρες αναπολούμε τα όμορφα δροσερά ελληνικά μας καλοκαίρια που είχε μια ζέστη ανεκτή και ευχάριστη.!
Μ.Ξ.


Γιορτές
Θέρος, χρόνος για γιορτές και πανηγύρια απανταχού της χώρας.
Γενικά ο Έλληνας το’ χει το πανηγύρι στο αίμα του. Το θέλει, το ψάχνει και συμμετέχει οικογενειακώς.
Συνδεδεμένα με τη λαϊκή μας παράδοση, λοιπόν τα πανηγύρια. Συνήθως δε, τα περισσότερα γίνονται για να τιμηθεί κάποιος τοπικός άγιος ή η μνήμη προστάτη του τόπου.
Όμως, ευκαιρία για να γιορτάσουν οι νεοέλληνες, έχουν και με κάποια τοπικά αγροτικά προϊόντα, φρούτων, λαχανικών κλπ.
Έτσι, γίνονται γιορτές και προσφέρονται κάστανα, κεράσια, πατάτες, καρύδια, καλαμπόκια, μελιτζάνες, όπως και σαρδέλες και ό,τι άλλο παράγει μια περιοχή και θέλουν οι κάτοικοι να διαφημίσουν.
-Εφευρετικοί οι νεοέλληνες δεν χάνουν τέτοιες ευκαιρίες.
Γ.Δ.


Ο ΟΟΣΑ και η περιφέρειά μας
Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της περιφερειακής διοίκησης να ζητήσει την συνδρομή του ΟΟΣΑ, του διεθνούς Οργανισμού για την Ανάπτυξη προκειμένου να ανατρέξει  το αναπτυξιακό έλλειμα που έχουμε ως περιφέρεια στους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες. Πολύ απλά πέρα από τους τεχνοκρατικούς όρους αυτό μεταφράζεται στην αναγκαιότητα η περιφέρειά μας να πάψει να είναι στην λίστα με τις τελευταίες περιφέρειες σε ΑΕΠ στην χώρα και στην Ευρώπη, να σταματήσει η μετανάστευση που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, να προσελκύσει επενδύσεις, να αποκτήσει ένα ισχυρό τουριστικό brand name. Ο ΟΟΣΑ αυτό που θα κάνει είναι μια τεχνική έκθεση που θα δίνει κατευθύνσεις και αυτό θα βοηθήσει τη Διαχειριστική Αρχή να διεκδικήσει πόρους από προγράμματα της ΕΕ. Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με περιφέρειες της χώρας και της ΕΕ που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και να έχει  οφέλη.
Μ.Ξ. 


Στο δημόσιο αδέλφια, στο δημόσιο
Η διάγνωση είναι παλιά, τόσο παλιά που γυρίζουμε 2.500 χιλιάδες χρόνια πίσω.
Από τότε μερίδα Ελλήνων σιτιζόταν από το τότε κράτος (το Πρυτανείο).
Η ίδια λοιπόν νοοτροπία μεταφέρθηκε μέχρι την σύγχρονη εποχή. Όλοι, άντε όχι όλοι, αλλά αρκετοί, θέλουν, επιθυμούν και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους και τον βουλευτή του κόμματος που κυβερνά, να διοριστούν σε μια θέση στο δημόσιο. Να «τρυπώσουν» όπως έλεγε σε ταινία του ο Βουτσάς.
Το τρούπωμα έγινε σημαία ευκαιρίας, διότι το δημόσιο εξασφαλίζει λίγη δουλειά και σιγουριά ότι δεν θα σε διώξουν ποτέ. Κάποιοι…φιλόδοξοι βέβαια μπορούν να έχουν και τα “τυχερά” τους, όπως η πρόσφατη ομάδα εκβιαστών.
Γι’ αυτούς και άλλους λόγους παραμένει βασικό ζητούμενο για τους νέους η δουλειά στο δημόσιο, παρότι οι μισθοί μειώθηκαν σε σχέση με τα παλιά καλά χρόνια.
Γ.Δ.


Δικηγόροι, Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί
Ελληνική ιδιαιτερότητα κι αυτή, μία από τις πολλές που υπάρχουν στη δημόσια ζωή του τόπου μας. Ιδιαιτερότητα βέβαια που έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ συγκεκριμένων επαγγελματικών τάξεων.
Πρόκειται για τάξεις οι οποίες εκπροσωπούνται σε μεγάλο αριθμό στη βουλή.  Πράγμα που σημαίνει φυσικά, αυτές οι τάξεις να φροντίζουν και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μελών τους.
Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει ο ίδιος ο ΟΟΣΑ ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει περισσότερες ρυθμίσεις (ευνοϊκές εννοεί), έναντι των υπολοίπων χωρών του ΟΟΣΑ στα επαγγέλματα των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων και των Πολιτικών Μηχανικών.
-Παρακαλώ, είπε κανείς τίποτε;
Γ.Δ.


Τέλος στο ένα βιβλίο
Επιτέλους ένα σοβαρό και απαραίτητο μέτρο εισάγεται στα σχολεία.
Χρόνια πολλά το ζητούσαν να γίνει φωτεινά μυαλά. Δυστυχώς υπήρχαν αντιδράσεις. Έφθασε όμως το πλήρωμα του χρόνου με την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου.
Την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή στην σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία» ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο MEGA.
«Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στην σχολική εκπαίδευση. Θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Η πιλοτική έναρξη θα γίνει από την έναρξη του σχολικού έτους 2025 και η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Γ.Δ.


50 χρόνια Μεταπολίτευση
Έχουνε γραφεί ήδη πολλά, έχουνε λεχθεί και θ’ ακολουθήσουν κι άλλα.
Καταθέτοντας την δική μου θέση, πέρα και πάνω απ’ όλα σημειώνω και τονίζω δύο πράγματα. Πρώτο, η εδραίωση της Δημοκρατίας.
Υπόθεση σοβαρή, σημαντική. Ζήσαμε, γνωρίσαμε όλη αυτήν την πεντηκονταετία μια ομαλή διακυβέρνηση, εναλλαγή κυβερνήσεων χωρίς κανένα παρατράγουδο.
Δεύτερη παρατήρηση η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης με την προηγούμενη καμία σύγκριση στους τομείς αυτούς δεν έχει.
Ανέβηκε το επίπεδο της χώρας σε πάρα πολλούς τομείς, αποτελούμε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και οι προοπτικές είναι αισιόδοξες.
Πήγαμε καλά μέσα σ’ αυτά τα 50 χρόνια, χωρίς ν’ αποκλείονται και τα λάθη βέβαια, και από τους κυβερνώντες και από μας, ως υπεύθυνους πολίτες, εξαρτάται το μέλλον μας και των παιδιών μας για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Γ.Δ.


Άλλο ένα Δροσερίτικο κόλπο
Και να θέλεις να μην ασχολείσαι με τους Δροσερίτες δεν σ’ αφήνουν αυτοί.
Φίλος που είναι μέσα στα πράγματα και γνωρίζει πρόσωπα και γεγονότα μου μετέφερε προς ενημέρωση την εξής τακτική που εφαρμόζει η μαφία του Δροσερού.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η εξής καταπληκτική. Στα καλλιεργήσιμα χωράφια τα οποία έχουν σιτάρι, δέντρα ή οτιδήποτε άλλο, πηγαίνουν και τα καίνε. Τα καίνε μία, δύο, τρεις, μέχρι ν’ αγανακτήσουν οι ιδιοκτήτες τους και τα πωλήσουν!
Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται νέα οικόπεδα τα οποία θα πωληθούν σε νέες οικογένειες και ο οικισμός χρόνο τον χρόνο αυξάνεται και ήδη βρίσκεται σχεδόν γύρω-γύρω από τον Κασκανέ.
Όσοι συμπολίτες αγαπούν την Ξάνθη, είμαι βέβαιος ότι αγανακτούν για όσα με την ανοχή ΟΛΩΝ συμβαίνουν στο Δροσερό.
Και κάτι τελευταίο. Να σταματήσουν τα λόγια και ν’ αρχίσουν τα έργα.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…