Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

0

Στη γειτονιά μας
Οφείλω να το παραδεχτώ.
Για την οργανωτική αρτιότητα, μηχανικό εξοπλισμό και σχεδιασμό για την εταιρεία που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου για τις οπτικές ίνες.
Ομολογώ πως εντυπωσιαστήκαμε εδώ στην οδό Σταθμού. Το πρωί ξεκίνησε η εργασία, το μεσημέρι είχε προχωρήσει καταπληκτικά. Απόμεινε μόνον να μπει το ασφαλτόμειγμα στη διάνοιξη που έγινε στην άσφαλτο.
Σκάψιμο, μάζεμα των μπάζων, τσιμέντο, τοποθέτηση του καλωδίου των οπτικών ινών, κάλυψη με τσιμέντο, σκούπισμα, συμμάζεμα, τέλος. Όλα αυτά σε χρόνο σύντομο χωρίς πρόβλημα στους επαγγελματίες.
Διευκρίνηση: Ανάδοχος του έργου είναι ιδιωτική εταιρεία…
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Είναι γνωστό πως την περίοδο αυτή στα γήπεδα της Γερμανίας διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων Ευρώπης.
Δύο αγώνες την Τρίτη κέρδισαν τους ποδοσφαιρόφιλους. Το παιγνίδι Ολλανδία- Ρουμανία και το Τουρκία- Αυστρία.
Όμορφο, τεχνικό ποδόσφαιρο, αρκετά γκολ από τις δύο ομάδες με νικήτρια την Ολλανδία. Χαιρόσουν να βλέπεις τους ποδοσφαιριστές με την άριστη τεχνική τους, με την κυκλοφορία της μπάλας πάνω-κάτω.
Στο δεύτερο παιγνίδι υπήρχε τεχνική και από τις δύο ομάδες, συνδυασμοί, όμως απ΄την πλευρά των Τούρκων μεγαλύτερη πίεση, ένταση και επιθυμία για νίκη. Τελικά κέρδισε 2-1 η Τουρκία και συνεχίζει.
Σχολιάζω την ομορφιά του ποδοσφαίρου, όταν παίζουν ομάδες με τεχνική κατάρτιση.
Γ.Δ.


Σωστό μέτρο μεν, αλλά…
Επιτέλους η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου νομοσχεδίου με πολλές διατάξεις το οποίο θα εφαρμοστεί από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για τον κάθε άνεργο δημιουργείται ένα σχέδιο, ένα ατομικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα προτείνει το είδος της κατάρτισής του.
Στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί αυτό το ατομικό σχέδιο δράσης θα προσφέρονται δουλειές στον άνεργο. Αν ο άνεργος επιλέξει να μη δεχτεί καμία δουλειά που του προσφέρεται, προφανώς είναι προσχηματική η αναζήτηση εργασίας και η επιδότηση διακόπτεται.
Σωστό ως μέτρο, εφαρμόζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία αλλά εκεί το δημόσιο δουλεύει με άλλους ρυθμούς.
Γ.Δ.


Περιφερειακή Διακυβέρνηση
Μια πολύ σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών και τον υπουργό και υφυπουργό Εσωτερικών. Αφορούσε το νέο κώδικα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Όπως ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα πλέον η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να περάσει σε νέο μοντέλο, αυτό της περιφερειακής διακυβέρνησης. Οι περιφερειάρχες ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει σοβαρές τομές στον τρόπο λειτουργίας των Περιφερειών, που θα προβλέπουν την ενδυνάμωσή τους, τη θεσμική θωράκιση, την οικονομική ανεξαρτησία και την πολιτική τους αναβάθμιση.
Είναι μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει …χτες όπως επίσης και να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες της περιφέρειας και του κράτους, γιατί υπάρχει μια ασάφεια γύρω από αυτό το θέμα.
Μ.Ξ.


Σκληρή κριτική Σαμαρά
Κι αν έως τώρα φαινόταν ότι η εσωκομματική κρίση θα αφορούσε μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά μπήκε σε δίνη εσωστρέφειας και το κυβερνών κόμμα μετά την ομιλία Σαμαρά σε παρουσίαση βιβλίου, μαζί με τον Κώστα Καραμανλή. Κυρίως ο Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική κατά του πρωθυπουργού, ενώ τάχθηκε κατά της διεύρυνσης και υπέρ της ιδεολογικής καθαρότητας του κόμματος ως αντίδοτο για τη συρρίκνωση στο 28%. Γενικά ο πρώην πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε έναν καλό λόγο να πει για το έργο της κυβέρνησης, σε εσωτερική και εξωτερική πολιτική.
Η κριτική αυτή από τον Σαμαρά έχει ενδιαφέρον καθώς ο ίδιος είχε φτάσει την παράταξη στο 18% επί των ημερών του και μπορεί τώρα να τάσσεται κατά της διεύρυνσης της ΝΔ, αλλά κυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (και καλά έκανε τότε). Άραγε σήμερα θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17% και το ΠΑΣΟΚ στο 12% αν ο Μητσοτάκης δεν είχε πάρει το Κέντρο ή θα βολόδερνε στα ποσοστά Σαμαρά; Σαφώς σκληρή κριτική έκανε και ο Καραμανλής, αλλά ουδεμία σχέση με την ισοπέδωση και το ακροδεξιό παραλήρημα του Σαμαρά…
Οι δύο πρωθυπουργοί επιχειρούν να έχουν άποψη (να συγκυβερνούν επί της ουσίας) στα τεκταινόμενα και απειλούν την ηγεμονία Μητσοτάκη. Το αν αυτός σηκώσει το γάντι και πως θα απαντήσει στις προκλήσεις των δύο πρώην θα το δούμε το επόμενο διάστημα…
Α.Κ.


Πανταχού παρόντες
Οφειλόμενη ελάχιστη δημόσια αναγνώριση.
Ο λόγος για τους ανθρώπους του Συλλόγου Εθελοντών Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης.
Αεικίνητοι, άνδρες και γυναίκες, ακούραστοι, πανταχού παρόντες. Για να προσφέρουν, να βοηθήσουν, να σώσουν μέχρι και ζωές.
Τους συναντάμε παντού, σε Πολιτιστικές, Αθλητικές και εν γένει εκδηλώσεις. Με τη χαρακτηριστική τους στολή, με την ευγένειά τους, την προθυμία και φυσικά τις γνώσεις τους στο να αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση.
Προσωπικά δεν είχα την τιμή να τους γνωρίσω, όμως αυτό ακριβώς, ανώνυμα, τους σφίγγω το χέρι, όλων και τους ευχαριστώ εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας για όσα προσφέρουν.
-Το έργο της Χαρίκλειας Μαργαριτοπούλου έχει συνέχεια.
Γ.Δ.


Γεφύρια, βρύσες, μύλοι
Στο χθεσινό μας φύλλο παρουσιάσαμε μια πληροφορία για τα έργα που ξεκίνησαν στην πέτρινη γέφυρα στο 5ο χιλιόμετρο της εξόδου προς τα βουνά.
Έργα συντήρησης και ανάδειξης του όμορφου αυτού γεφυριού.
Με την ευκαιρία λοιπόν της προστασίας και συντήρησης των γεφυριών αυτών, υπενθυμίζω πως τα γεφύρια αυτά τα οποία είναι και αρκετά, οι βρύσες στο πλάι των δρόμων, οι μύλοι που δουλεύουν με το νερό, όλα αυτά και άλλα, αποτελούν μέρος της Πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας.
Αποτελούν μέρος του παρελθόντος μας το οποίο οφείλουμε οι νεότεροι να προστατεύσουμε και αναδείξουμε.
Γ.Δ.


Περί των διαβάσεων πεζών
Το θέμα των διαβάσεων στις πόλεις είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση.
Δεν πρόκειται για μια ακόμη υποχρέωση του κάθε Μητροπολιτικού δήμου κυρίως προς τους πολίτες του. Δεν πρόκειται για μια δέσμευση συν έξοδα. Όχι. Αυτά είναι τα ελάχιστα.
Το θέμα των διαβάσεων και η ύπαρξή τους είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία των πεζών. Η αίσθηση ότι ο χώρος αυτός είναι ασφαλής, ότι ανήκει στον πεζό και ότι η παραβίαση της διάβασης θα επιφέρει σοβαρότατο πρόστιμο.
Αυτή είναι η έννοια της διάβασης πεζών.
Δυστυχώς στη χώρα μας και βέβαια και στην πόλη μας, ο σεβασμός αυτός προς τους πεζούς επί των διαβάσεων δεν υφίσταται. Μάλιστα δεν καταχωρίζεται ως παράβαση από την Τροχαία.
Γι’ αυτό δε το λόγο, ηλικιωμένοι, μητέρες με καρότσια, διστάζουν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να τους σεβαστούν οι οδηγοί όταν βρίσκονται σε διάβαση.
Γ.Δ.


Η περίπτωση της Άννας Διαμαντοπούλου


Προφανώς δεν θα στοιχηματίσω για την πιθανή υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ της Άννας Διαμαντοπούλου.
Παράλληλα, δεν μπορώ να αγνοήσω το μέγεθός της στην πολιτική σκηνή της χώρας και την προσφορά της επί σειρά ετών από διάφορες θέσεις.
Υπήρξε βουλευτής, υπουργός,  Επίτροπος στην Ευρώπη και θεωρείται μέλος του εκσυχρονιστικού μπλοκ Σημίτη.
Πρόκειται για αξιόλογη από πολλές απόψεις πολιτικό, με ιδέες, προτάσεις, γνώσεις και εμπειρία στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Δεν γνωρίζω και ούτε μπορώ να υποθέσω τι θ’ αποφασίσει η κυρία Διαμαντοπούλου.
Απλά, εάν τελικά αποφασίσει θετικά, νομίζω πως αυτό θα αποτελέσει μια αναβάθμιση της πολιτικής σκηνής του ΠΑΣΟΚ και της χώρας.
Γ.Δ.


«Δεν πάει να είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας»…
Συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν άλλες εποχές  ανέσυρε από την μνήμη μας, η συμπεριφορά του  πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. Η απαίτησή του λόγω της θέσης του να παρακαμφθούν οι κανόνες μιας αεροπορικής πτήσης για να μη τη χάσει και μάλιστα χειροδικώντας όπως κατήγγειλαν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου και όπως φαίνεται από τις κάμερες, ήταν καταδικαστέα. Δεν δίστασε μάλιστα να απειλήσει αστυνομικό με δυσμενή μετάθεση! Γι’ αυτό και «τιμωρήθηκε» με την αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα με απόφαση του πρωθυπουργού. Και πολύ σωστά. Συμπεριφορές αλαζονείας και αμετροέπειας δεν είναι ανεκτές από τους πολίτες. Δεν είναι υποτελείς οι πολίτες στους πολιτικούς. Ο νόμος και οι κανόνες τηρούνται από όλους. «Δεν πάει να είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αυγενάκης επιδεικνύει εριστική συμπεριφορά. Πρόσφατα λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια σε σύσκεψη που είχε με τους αγρότες της ΑΜΘ. Μια  – δυο –  τρεις κάποτε θα το πλήρωνε…Τέλος τα νταηλίκια!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Επτά υποψήφιοι μέχρι στιγμής Δικαίωμα του καθενός είναι να εκφράσει την επιθυμία του να δι…