Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

0

Πιο ισχυρό το νερό από τη φωτιά;
Θυμάμαι πιτσιρικάδες που συζητούσαμε και χωριζόμασταν σε δύο ομάδες που η κάθε μία υποστήριζε ότι το νερό είναι πιο δυνατό και η άλλη υποστήριζε ότι πιο δυνατή είναι η φωτιά από τα φυσικά φαινόμενα.
Τελικά η ζωή απέδειξε ότι και τα δύο είναι τρομακτικά σε δύναμη και πως δύσκολα μπορούν να αναχαιτιστούν. Έχουμε παραδείγματα που το νερό έκανε τεράστιες καταστροφές με θύματα ανθρώπους, ζώα, σπίτια, υποδομές.
Από την άλλη, η φωτιά, με τη δική της δύναμη εξαφανίζει δάση, καταστρέφει καλλιέργειες, ενώ προξενεί πολλά θύματα όταν εκδηλωθεί στον αστικό χώρο.
Και τα δύο φυσικά φαινόμενα είναι ισχυρά, είναι υπεράνω της ανθρώπινης αντίδρασης. Γι’ αυτό και δύσκολα μπορεί κανείς ν’ αποφασίσει ποιο από τα δύο είναι πιο ισχυρό, πιο καταστροφικό.
Να λοιπόν, που η παιδική μας διαμάχη για το ποιο είναι το ισχυρότερο, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα…
Γ.Δ.


Τα σκουπίδια δήμαρχοι, τα σκουπίδια!
Τα σκουπίδια ως γνωστόν αποτελούν μια ελληνική παθογένεια. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι νεοέλληνες ηδονίζονται να πετούν σκουπίδια στον δημόσιο και δημοτικό χώρο, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη η αιτιολογία της πράξης αυτής.
Από την άλλη βέβαια οι δήμοι δηλώνουν προεκλογικά το ενδιαφέρον που θα δείξουν στον τομέα αυτόν αλλά όταν εκλεγούν ξεχνούν την υπόσχεσή τους αυτή.
Είναι γεγονός πως η κατάσταση με την καθαριότητα είναι ιδιαίτερα προβληματική και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί καθημερινή αιτία παραπόνων και καταγγελιών από τους δημότες.
Τίθεται το ερώτημα ως εκ τούτου: Θα λυθεί ποτέ το θέμα αυτό το οποίο φυσικά ξεκινάει κυρίως από όλους εμάς;
Δήμοι και πολίτες βρίσκονται σε μία αντιπαράθεση χρόνων. Από την άλλη υπάρχουν όρια στην αισθητική υποβάθμιση εξαιτίας των σκουπιδιών που σε ορισμένες περιοχές μάλιστα έχουν μεταβληθεί σε χωματερές. Θλιβερό και ντροπιαστικό θέαμα που επιτέλους, ας φροντίσουμε όλοι να πάψει να υπάρχει.
Γ.Δ.


Μια ιδέα για φράγμα στην Ξάνθη
Συμπολίτης είχε την ιδέα και μου την μετέφερε, με αφορμή το σημαντικό θέμα της μείωσης των βροχών και της έλλειψης νερού για άρδευση.
Ο συμπολίτης λοιπόν έθεσε τον προβληματισμό του από ενδιαφέρον για τον τόπο μας και κυρίως τους αγρότες, στο να εξεταστεί η δημιουργία φράγματος σε κάποιο σημείο του νομού, αφού εξεταστούν οι χώροι που μπορούν ν’ αξιοποιηθούν και αντίστοιχα οι αγροτικές περιοχές που έχουν σημαντική έλλειψη νερού
Μάλιστα έχοντας ο άνθρωπος μας γνώση του νομού και ποια περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη νερού, εκτίμησε ότι τα χωριά της ανατολικής πλευράς του νομού βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη και ως εκ τούτου προς εκείνη την περιοχή θα πρέπει να στραφούν οι έρευνες για την κατασκευή ενός φράγματος νερού.
Ιδού λοιπόν η πρόταση του συμπολίτη, ας την προχωρήσουν οι ειδικοί, έχοντας πάντα κατά νου «ούτε σταγόνα νερού στη θάλασσα»
Γ.Δ.


Μισός αιώνας Δημοκρατίας
50 χρόνια πέρασαν από την ημέρα ορόσημο για την χώρα μας, την 24η Ιουλίου, ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μετά από 7χρόνια δικτατορίας. Η χούντα έπεσε αφού πρώτα προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου. Μια πληγή που παραμένει ανοιχτή μισό αιώνα τώρα. Αυτά τα 50 χρόνια στην χώρα μας άλλαξαν πολλά με κυριότερο ότι ενταχθήκαμε στην Ε.Ε. Έγιναν μεγάλα έργα με κονδύλια της Ευρώπης που άλλαξαν την φυσιογνωμία της χώρας. Η Ελλάδα του 1974 ήταν μια τριτοκοσμική χώρα, η Ελλάδα του 2024 είναι μια προηγμένη χώρα και αυτό είναι εμφανές όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το βλέπουν για πολιτικούς λόγους. Και σ’ αυτό συνέβαλλαν όλες οι κυβερνήσεις που εναλλάχθηκαν. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τα θετικά και τα αρνητικά τους όλοι έβαλαν τη σφραγίδα τους στο να αποκτήσουμε μια ισχυρή Δημοκρατία.  Είναι γεγονός ότι ματώσαμε από την οικονομική κρίση, πήγαμε πίσω αλλά αντέξαμε και ξανασηκωθήκαμε. Σ΄αυτή την φάση είμαστε και το διακύβευμα είναι τώρα πια μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα. Με μεταρρυθμίσεις σ’ όλους τους τομείς για να πετύχουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Να πέτυχουμε καλύτερο σύστημα υγείας και παιδείας. Να θωρακίσουμε περισσότερο θεσμικά την δημοκρατία μας και το πολιτικό μας σύστημα. Είμαστε μπροστά σε μια νέα επανάσταση, αυτή της τεχνητής νοημοσύνης και η χώρα μας δεν πρέπει να είναι ουραγός. Αυτά είναι τα προτάγματα της νέα εποχής.
Μ.Ξ.


Προτεραιότητα η πόλη ή το χωράφι;
Από τα πρόσφατα καλοκαίρια με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τους χειμώνες χωρίς βροχές και χιόνια, η ζωή όλων μπαίνει σε νέες βάσεις.
Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα έρθουν σημαντικές αλλαγές που θα καθορίσουν σημαντικά το μέλλον της αστικής ζωής αλλά και της υπαίθρου ως προς την γεωργία και κτηνοτροφία.
Είναι σίγουρο πως εάν δεν συμφωνηθεί και δεν τηρηθεί μια συνετή χρήση του νερού σε επίπεδο πόλης και υπαίθρου, ότι θα δημιουργηθούν συγκρούσεις.
Θα έρθουν σε σύγκρουση κάτοικοι πόλης με αγρότες παραγωγούς προϊόντων διατροφής.
Το σενάριο είναι σκληρό έως ιδιαίτερα σατανικό θα έλεγα.
Να ελπίσουμε να μη χρειαστεί ο προβληματισμός «κάτοικοι πόλης ή αγρότες και παραγωγή αγαθών».
Γ.Δ.


Αναπροσαρμογή καλλιεργειών
Μετά το παραπάνω σενάριο καθίσταται αναγκαία η προσαρμογή καλλιεργειών αλλά και των καλλιεργητών στις νέες συνθήκες λόγω κλιματικής κρίσης.
Υπάρχουν πλέον δύο αρνητικά δεδομένα που δεν πρέπει ν’ αγνοηθούν. Το πρώτο είναι ο καύσωνας και το δεύτερο η λειψυδρία. Και τα δύο βάζουν σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή.
Έτσι λοιπόν εμφανίζεται το σοβαρό θέμα της αναπροσαρμογής των καλλιεργειών.
Γνωρίζω πως χρόνια πολλά οι αγρότες μας ακούνε για αναπροσαρμογή καλλιεργειών, κάθε υπουργός Γεωργίας ή Αγροτικής Ανάπτυξης το δήλωσε, αλλά σοβαρή δουλειά δεν ξεκίνησε ποτέ από καμία κυβέρνηση.
Απλά, οι παραγωγοί μόνοι τους και πειραματιζόμενοι έφθασαν σε κάποιες αλλαγές.
Γ.Δ.


Χρειάζονται ειδικοί
Και φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο του ανθρώπινου παράγοντα. Πρώτα του επιπέδου των αγροτών που θα πρέπει να εκπαιδευτεί σοβαρά και δεύτερο η άμεση συνεργασία εξειδικευμένων γεωπόνων.
Αυτοί οι δύο φορείς συνεργαζόμενοι σωστά μπορούν να χαράξουν μια νέα αναπτυξιακή περίοδο στην τοπική γεωργία.
Οι γεωπόνοι θα μιλήσουν για νέες ανθεκτικές ποικιλίες οι οποίες θα πρέπει να προτιμηθούν, ανθεκτικές στην ξηρασία, την αλατότητα και την θερμική καταπόνηση. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εφαρμογή της «στάγδην άρδευσης» ως μονόδρομος.
Οι πύραυλοι σύντομα θ’ ανήκουν στο παρελθόν, ενώ ήδη άρχισε η χρησιμοποίηση ωφέλιμων μικροοργανισμών.
-Για να προχωρήσουν όμως αυτά χρειάζονται υπουργοί, υφυπουργοί που να γνωρίζουν τι είναι χωράφι, νερό, ασθένειες, παραγωγή, ποικιλίες, εκπαίδευση αγροτών, προσαρμογή στη νέα εποχή. Όχι δικηγόρος ή γιατρός στο επάγγελμα να αναλαμβάνει υπουργός Γεωργίας.
Το πρώτο βήμα να ξεκινήσει από κει.
Γ.Δ.


Προσοχή, όχι υπερβολές
Στις 20 Ιουλίου γιορτάζεται η μνήμη του Προφήτη Ηλία. Την ημέρα εκείνη εορτάζει το παρεκκλήσι της Ι.Μονής Ταξιαρχών, στο λόφο λίγο επάνω από την Εκκλησιαστική Σχολή.
Την παραμονή 19 Ιουλίου στις 19.00 τελείται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.
Αυτό συνέβαινε εδώ και 26 χρόνια και λόγω έλλειψης πνεύματος συνεργασίας εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, δεν ολοκληρώθηκε φέτος.
Από την πλευρά τους τόσο οι προσκυνητές, όσο και οι ιερείς ζητούν την συνέχιση της συνεργασίας, πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας από την Πυροσβεστική και κυρίως όχι τρομοκρατία.
Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η απαγόρευση προσέγγισης των Χριστιανών στο Παρεκκλήσι δημιούργησε πικρία και αίσθημα αδικίας ως προς την συμπεριφορά των Πυροσβεστών, οι οποίοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν απόλυτα αυστηρά τον νόμο σε σχέση με την ελαστικότητα και ανοχή που δείχνουν στους εξ’ ανατολών συμπολίτες.
-Συνεργασίες, κατανόηση και όχι προσβολή των Χριστιανών πολιτών.
Γ.Δ.


Η 21η Ιουλίου η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά σ’ όλο τον πλανήτη
Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή “Κοπέρνικος” (Copernicus).
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Κυριακή τους 17, 09 βαθμούς Κελσίου–λίγο υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο των 17,08 βαθμών C σύμφωνα με το Copernicus.
Καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά την περασμένη εβδομάδα.
Η κλιματική αλλαγή κάνει θεαματική εμφάνιση το 2024 αφού κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 –13 συναπτοί μήνες– κατατάχθηκε ως ο θερμότερος στον πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Copernicus.
Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση του χρόνου θα μιλάμε για νέα ρεκόρ.
Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε σαν ανθρωπότητα να κάνουμε και πολλά, ή μάλλον κάποιο λάθος κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και το πληρώνουμε τώρα και οι επόμενες γενιές.
Επειδή όμως ο άνθρωπος είναι ευπροσάρμοστο είδος γι’ αυτό και επιβιώνει μάλλον θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να θεωρούμε κανονικότητα τα 45άρια και 50άρια τον Ιούλιο!
Δεν έχουμε και άλλη επιλογή! Κι όποιος αντέξει!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…