Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

0

«Ήρθε λίγη δροσιά»
Το άκουσα από αρκετούς Ξανθιώτες. Το έλεγαν μάλιστα με εμφανή την ικανοποίηση στο πρόσωπό τους.
Ναι, πράγματι, η δροσιά μας επισκέφθηκε και μας δρόσισε για τρεις μέρες, δηλαδή μέχρι σήμερα Παρασκευή. Στη συνέχεια, πάλι οι ζέστες, ο ιδρώτας και για αρκετούς ο δύσκολος ύπνος το βράδυ.
Μια απλή βροχούλα την Τετάρτη άλλαξε την θερμοκρασία και φυσικά την διάθεση των συμπολιτών. Ενώ με τις ζέστες, βγαίνουν έξω όσοι πρέπει να βγουν για τα απαραίτητα ψώνια και αμέσως πίσω στο σπίτι.
-Καλοδεχούμενη λοιπόν η φυσική δροσιά κι ας γνωρίζουμε ότι θα έχει μικρή διάρκεια.
Γ.Δ.


Το θερινό σινεμά
Διαβάζω και πληροφορούμαι για την ύπαρξη και λειτουργία θερινών κινηματογράφων σε κάποιες πόλεις.
Και γυρίζω πίσω τη μνήμη όταν τα βράδια του καλοκαιριού είχαμε την επιλογή του θερινού κινηματογράφου.
Θερινά Ηλύσια, Ολύμπια κυρίως, που λειτούργησε μέχρι πρόσφατα.
Βραδιές όμορφες, στις πάνινες πολυθρόνες, δίπλα το αναψυκτικό ή παγωμένη μπύρα, ατμόσφαιρα χαλαρή και ήρεμη σ’ ένα κλίμα όπου όλοι γνωριζόμασταν οι κινηματογραφόφιλοι.
Σαν σημείο συνάντησης της θερινής εντός πόλης εξόδου.
Δυστυχώς, σήμερα στην πόλη μας θερινό σινεμά δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί. Κι όσο θυμάμαι την «Αίγλη», «τ’ αστέρια» πιο πίσω.
-Δυστυχώς τα παιδιά μας δεν γνώρισαν την μικρή αυτή απόλαυση.
Γ.Δ.


Αμφισβήτηση
Μια συγκεχυμένη και διφορούμενη κατάσταση επικρατεί αναφορικά με την επιβεβαίωση του κρούσματος με ιό του Δυτικού Νείλου, που αναφέραμε σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας. Υπάρχει μεν αμφισβήτηση για το κατά πόσο ελέγχθηκε και επιβεβαιώθηκε η νόσηση κρούσματος, ωστόσο επιβεβαιώθηκε εμπύρετο περιστατικό που διακομίστηκε χωρίς διάγνωση από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων στο νοσοκομείο Ξάνθης.
Θα επανέλθουμε με νεότερες πληροφορίες.
Μ.Ξ.


Ο Ιούλιος είναι ένας καλός μήνας!
Ο Ιούλιος είναι γεμάτος εκδηλώσεις στην Ξάνθη. Πρωτοστατούν βεβαίως τα Δημοκρίτεια που διαρκούν από τις 6 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου και περιλαμβάνουν πολλές συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες αλλά και άλλες εκδηλώσεις όπως μουσικές ευρείας γκάμας, παραστάσεις θεάτρου σκιών , παραδοσιακά γλέντια. Οι εκδηλώσεις είναι διάσπαρτες σ’ όλους τους οικισμούς του δήμου και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα Δημοκρίτεια έχουν μεν επίκεντρο τα Άβδηρα αφού ο θεσμός ξεκίνησε από την κοινότητα Αβδήρων και τον Καποδιστριακό δήμος Αβδήρων αλλά μετέπειτα διευρύνθηκε σ’ όλους τους άλλους δήμους όταν έγινε Καλλικρατικός ο δήμος Αβδήρων.
Μας περιμένουν νύχτες γεμάτες μουσικές και γλέντι…
Μ.Ξ.


Το 112 και ο βοσκός
Μάλλον το έχει παρακάνει η Πολιτική Προστασία με το 112 και έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είναι αυτό το ηχητικό που προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα και δίνει οδηγίες. Κι έχει και ένα οξύ ήχο και δόνηση που προκαλεί από μόνο του πανικό. Έτσι και χθες χτύπησε το 112 στις 7μ.μ. σε αρκετά κινητά στην Ξάνθη, προειδοποιώντας για καταιγίδες και χαλάζι τις πρώτες πρωινές ώρες και μάλιστα οι οδηγίες ήταν να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Βέβαια όπως διαπιστώσαμε το πρωί ο καιρός ήταν ένας ωραίος καλοκαιρινός καιρός με λίγη συννεφιά και κάποια στιγμή έπεσαν και κάτι …ψιχάλες και μετά βγήκε ήλιος. Με λίγα λόγια μάλλον έξω έπεσε η Μετεωρολογική και άδικα μας ανησύχησαν με το 112. Αυτό όμως πρέπει να το δουν λίγο στην Πολιτική Προστασία γιατί αν συνεχιστεί να μας στέλνουν μήνυμα για μια ψιχάλα κανείς δεν θα πιστεύει το μήνυμα. Θα την πάθουν όπως το παραμύθι με τον  βοσκό που όταν έρχεται ο λύκος κανείς δεν τον πιστεύει, αφού τον επικαλέστηκε ψευδώς πολλές φορές!.
Μ.Ξ.


Ποιος δεν λέει αλήθεια;
Να λοιπόν που υπάρχει ένα ερώτημα: Ποιος από τους δύο λέει ψέματα; Συγκεκριμένα ιδού τι συμβαίνει. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας χθες για το φυσικό αέριο που στην πόλη μας σταμάτησαν μήνες τώρα οι εργασίες, δημιούργησε ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το πού βρίσκεται η αλήθεια.
Σε προσωπική μου επίσκεψη στα γραφεία της Δημόσιας Εταιρείας Διανομής Αερίων (ΔΕΔΑ) και συζήτηση με την αρμόδια υπάλληλο, μου δήλωσε ότι η καθυστέρηση έναρξης των εργασιών εκσκαφής από την ανάδοχο εταιρεία, πως οφείλεται στην αργοπορία της Τροχαίας να εγκρίνει την τεχνική μελέτη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Η εφημερίδα μας απευθύνθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει κατατεθεί παρόμοια μελέτη από την τεχνική εταιρεία!
Άρα, για άγνωστους σε μας λόγους η εταιρεία ψεύδεται εμπλέκοντας μάλιστα μια κρατική υπηρεσία προσπαθώντας να καλύψει τις δικές της και μόνον ευθύνες καθυστέρησης έναρξης των εργασιών.
Αυτή είναι λοιπόν η αλήθεια, η πραγματικότητα για το θέμα «Φυσικό Αέριο» Ξάνθης. Μπορεί να γίνει, αλλά σίγουρα θα καθυστερήσει πάρα πολύ.
Γ.Δ.


Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;
Δεν ήταν τυχαία η συμπεριφορά του βουλευτή και πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. Κι αυτό διότι υπάρχει ένα γνωμικό που τα λέει όλα με απόλυτη ευστοχία. Είπε εδώ και πολλά χρόνια ο θυμόσοφος λαός μας «Δώσε σε κάποιον εξουσία για να δεις τον χαρακτήρα του».
Τρανό παράδειγμα των ημερών μας ο Αυγενάκης στην σημερινή πολιτική σκηνή, ενώ δεκάδες είναι παρόμοια γεγονότα, από διάφορους βουλευτές που εκλεγόμενοι νόμισαν ότι έγιναν οι κυρίαρχοι της χώρας.
Η φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» λέχθηκε κατά καιρούς από πολλούς εφήμερους βουλευτές. Που θεώρησαν τον εαυτό τους «εκλεκτό τέκνο»  που δεν είναι όμοιος με τους πολλούς πλέον.
Εφήμερη εξουσία ανόητων ατόμων, χωρίς μόρφωση και παιδεία, χωρίς κουλτούρα.
Με την ευκαιρία της ιστορίας Αυγενάκη, μοιραία θυμήθηκα την ιστορία του Χάρη Ατματζίδη με τον αστυνομικό· που του έβαλε στο στόμα την κλήση για τροχονομική παράβαση…
-Μεγάλο καλάμι η έπαρση από τη μια πλευρά και έλλειψη κοινωνικής συμπεριφοράς από την άλλη.
Γ.Δ.


Χωρίζουν οι δρόμοι τους
Το διαζύγιο Τσίπρα-Κασσελάκη είναι πλέον δεδομένο. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Μάλιστα πρόκειται για ένα διαζύγιο μη συναινετικό. Δεν χώρισαν σαν φίλοι. Απεναντίας, ο χωρισμός είναι γεμάτος από επεισόδια μικρά μεν αλλά πολλά και ιδιαίτερα αιχμηρά.
Οι δρόμοι Κασσελάκη και Τσίπρα χωρίζουν, χώρισαν ήδη και οι δύο άνδρες θα είναι σαν δύο ξένοι στην ίδια πόλη. Ίσως κάποια ημέρα, σύντομα ή αρκετά αργά, πληροφορηθούμε και την ιστορία της προσέγγισης Τσίπρα με Κασσελάκη, τις συζητήσεις που έγιναν, το περιεχόμενό τους και τις συμφωνίες.
Δε μπορεί, κάποιος θα μιλήσει, ο άλλος θ’ απαντήσει και τότε θα μαθευτεί η ιστορία του «φαινομένου» Κασσελάκη.
Γ.Δ.


Ένα σενάριο Ι
Σε ένα σενάριο θα αναφερθώ σήμερα και θα ζητήσω να το κρατήσετε στο αρχείο σας οι ενδιαφερόμενοι. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μιας πραγματικότητας που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Αυτόν όμως τον προσδιορισμό του χρόνου δεν μπορώ να τον κάνω διότι είναι δύσκολο εξαιτίας των αντιδράσεων που θα υπάρξουν.
Κι αυτές οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μπαίνω αμέσως στο θέμα για να μην σας κρατώ σε αγωνία, κυρίως δε τους αυτοδιοικητικούς, δηλαδή τους δημάρχους. Ενημερώνω λοιπόν τους αγαπητούς δημάρχους ότι η σημερινή εικόνα «η ζωή» των δήμων όπως είναι σήμερα, θ’ αλλάξει.
Μάλιστα η αλλαγή θα είναι μεγάλη, καταλυτική η διοίκηση θα είναι προσανατολισμένη στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τους δήμους ως μέρος αυτής της Διακυβέρνησης της Περιφέρειας. Στη θέση δε των σημερινών δημάρχων, που εκλέγονται, θα τοποθετούνται εντολοδόχοι όπως συμβαίνει με τις Περιφερειακές Ενότητες ήδη.
Γ.Δ.


Ένα σενάριο ΙΙ
Γνωρίζω, υποθέτω ότι κάποιοι αυτοδιοικητικοί γελούν, κάποιοι το αποκλείουν εκ προοιμίου, κάποιοι ξαφνιάστηκαν και δεν το περίμεναν ότι μπορεί να συμβεί.
Δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του και κυρίως οι αυτοδιοικητικοί.
Θυμίζω πως από την στήλη αυτή σας είχα ενημερώσει όλους, αυτοδιοικητικούς και λοιπούς, ότι το σημερινό χαλαρό μοντέλο της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης θα αλλάξει. Σιγά-σιγά όλα θα αποτελούν, σκέψεις, ιδέες, προτάσεις με περιφερειακό πυρήνα. Ότι θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί μεθοδικά, η καλλιέργεια Περιφερειακής συνείδησης, όχι δημαρχιακής.
Το κέντρο των αποφάσεων θ’ αποτελεί σύντομα η Περιφέρεια που θα μεταβληθεί σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, δηλαδή μια μικρή κυβέρνηση που θα έχει αυτή την απόλυτη ευθύνη για όλα τα θέματα της Περιφέρειας, εκτός φυσικά Άμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής, Παιδείας και άλλων υπουργείων.
Φιλικά, συνιστώ στους νεότερους ν’ αποδελτιώσουν τα κείμενα αυτά. Θα τα θυμηθούν όταν θα έρθει η μεγάλη Αλλαγή όπως ορίζεται εξάλλου από Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

    Επτά υποψήφιοι μέχρι στιγμής Δικαίωμα του καθενός είναι να εκφράσει την επιθυμία του να δι…
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

    Στη γειτονιά μας Οφείλω να το παραδεχτώ. Για την οργανωτική αρτιότητα, μηχανικό εξοπλισμό …
  • Δηλώνει παρών Συμπολίτης μου έλεγε ότι διαπίστωσε συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις του…
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Επτά υποψήφιοι μέχρι στιγμής Δικαίωμα του καθενός είναι να εκφράσει την επιθυμία του να δι…