Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

0

Λιγότερα κουνούπια φέτος
Κάτι λείπει φέτος από  την καλοκαιρινή μας καθημερινή κανονικότητα και είναι τα …κουνούπια! Ναι και είναι ευχάριστα εμφανής η απουσία τους. Πραγματικά είναι αισθητά μειωμένος ο πληθυσμός τους στην παραλιακή ζώνη και φυσικά και η όχληση που προκαλούν. Κι αυτό  πιστώνεται αδιαμφισβήτητα στην περιφέρεια και στο πρόγραμμα Καταπολέμησης κουνουπιών που φέτος απέδωσε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά επειδή ξεκίνησε από  τον Μάρτιο με ψεκασμούς και παρότι μια δύσκολη χρονιά με υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, φτάσαμε σ’ αυτό το καλό επίπεδο.
Μ.Ξ.


Λύση τα μικρά φράγματα
Επρόκειτο για μία κατάθεση ιδέας από συμπολίτη η οποία δημοσιεύθηκε στην στήλη χθες με τίτλο «Μια ιδέα για φράγμα στην Ξάνθη».
Ε, λοιπόν, όσο κι αν δεν το περίμενα, υπήρξαν θετικές αντιδράσεις στην πρόταση.
Η ιδέα θεωρήθηκε επίκαιρη και υλοποιήσιμη, όπως μου είπαν μερικοί. Μάλιστα αιτιολόγησαν την συμφωνία με την στήλη, λέγοντας πως δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλα φράγματα. Απεναντίας, μπορούν να γίνουν μικρά φράγματα, στις διάφορες ροές των χειμάρρων και ρεμάτων έτσι ώστε ν’ αυξηθεί η δυνατότητα συγκράτησης των νερών για την άρδευση των καλλιεργειών που χρειάζονται και τις περισσότερες ποσότητες νερού.
Ιδού λοιπόν ότι υπάρχουν ιδέες και λύσεις, αρκεί να υπάρξει το ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης και κυρίως το ενδιαφέρον.
-Για να δούμε, θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι;
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για την Οικονομία Ι
Η συζήτηση για την Οικονομία όπως και γενικά για οικονομικά θέματα, είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Τα οικογενειακά οικονομικά πάντα ενδιαφέρουν και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας αλλά και διεθνώς έχουν κριθεί από την καλή ή άσχημη πορεία των οικονομικών.
Τα παραπάνω προφανώς τα γνωρίζουν οι κυβερνήσεις γι’ αυτό και φροντίζουν ιδιαίτερα να δημιουργούν θετικό οικονομικό κλίμα με τη λήψη κάποιων έκτακτων μέτρων που ενισχύουν το πορτοφόλι του νοικοκυριού.
Στον μόνιμο προβληματισμό που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες μιας χώρας, για το αν τα οικονομικά της πάνε ή δεν πάνε καλά, στην περίπτωσή μας η εικόνα της στιγμής παραμένει θετική, αν και ο περίγυρος δεν βοηθά.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια περί Οικονομίας ΙΙ
Μεταξύ μας όμως, χρειάζεται σοβαρότητα και πρόγραμμα. Κι αυτά αν θέλουμε η οικονομία μας να συνεχίσει να συγκλίνει από την τεράστια απόσταση που δημιούργησε με τις χώρες της ευρωζώνης η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Μελέτη της Eurobank εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία να θέλει να φτάσει στο 83% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε όρους αγοραστικής δύναμης) του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Πορτογαλία, θα πρέπει να αναπτύσσεται για την επόμενη δεκαετία κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών-μελών. Αν θέλει να πάει υψηλότερα, πρέπει να τρέξει ακόμα πιο πολύ.
Δεν αρκεί δηλαδή να πηγαίνουμε απλώς καλά. Αλλά πρέπει να τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη και ταυτόχρονα να πετυχαίνουμε ισχυρές επιδόσεις στις παραγωγικές επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την εθνική αποταμίευση και βέβαια τη δημοσιονομική σταθερότητα. Πρέπει με λίγα λόγια να επιδοθούμε σε πρωταθλητισμό διαρκείας, και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο…
Γ.Δ.


Δημοκρατική διαδικασία
Η εφημερίδα μας δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο, στην σελίδα 14 επιστολή από επώνυμη συμπολίτισσά μας.
Μια επιστολή που τυπικά αλλά και ουσιαστικά απευθύνεται προς τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό.
Η εφημερίδα μας ανοιχτή σε όλες τις απόψεις, αποτελεί βήμα των συμπολιτών προς την κάθε μορφής εξουσία, δημοσίευσε την επιστολή διότι αυτή αποτελεί μια ελεύθερη δημόσια επικοινωνία, προς μία αρχή που επιλέγεται από εκλογές.
Η δημοσίευση της επιστολής και κάθε επιστολής, μικρής ή μεγάλης, σημαίνει ένα σημαντικό πράγμα. Ότι δηλαδή υπάρχει ελευθερία έκφρασης από τους πολίτες προς τους κυβερνώντες, ότι η πεμπτουσία της Δημοκρατικής κοινωνίας είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία· καθώς και η αποδοχή της άσκησης κριτικής, κατάθεση απόψεων και παρατηρήσεων.
Πρόκειται για μια κορυφαία λειτουργία, στην ουσία της έννοιας Δημοκρατική Πολιτεία.
Γ.Δ.


Κάτι είναι
Ας μην είμαστε αχάριστοι, ας λέμε κι ένα καλό λόγο για τον καιρό που μας δρόσισε δύο τρεις ημέρες τώρα.
Δροσιά εξαιτίας βροχής που στη γενική έλλειψη και τους καύσωνες, ήταν μια ανάσα διαφορετική. Αυτά ως προς την πόλη.
Για τους αγρότες μας οι βροχές που έπεσαν, απλά πότισαν τα χωράφια. Κι αυτό διότι για ν’ ανέβουν οι υδροφόροι ορίζοντες θα πρέπει να βρέξει σιγά-σιγά επί μέρες για να ρουφήξει η γη το νερό. Όμως, έστω αυτό το λίγο, κάτι είναι στην λαίλαπα των αυξημένων επί μέρες θερμοκρασιών.
Μάλιστα φίλος μου έλεγε προχθές με αφορμή τα σαραντάρια ότι κάποιοι «τα έπαιξαν» και δεν ήταν σε καλή κατάσταση.
Γ.Δ.


Πρώτη αποχώρηση υποψηφίου
Ότι θα  υπήρχαν κάποιες αποχωρήσεις από τη λίστα των 8 υποψηφίων, το συζητούσαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Το γράψαμε πρόσφατα στην στήλη σε σχόλιο αναφέροντας ότι η εκτίμηση ήταν για τέσσερις τελικά υποψήφιους από τους οποίους θα βγει η τελική δυάδα που θα αναμετρηθεί για την τελική επικράτηση.
Πρόσφατα λοιπόν η υποψήφια πρόεδρος Μιλένα Αποστολάκη με δήλωσή της έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της προεδρίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια οδό θ’ ακολουθήσει σύντομα και ο υποψήφιος Κανελλάκης.
Σύσταση: Υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι τον Οκτώβριο γι’ αυτό οι υποψήφιοι μετρούν τις δυνάμεις τους και αξιολογούν τις πιθανότητές τους.
-Γι’ αυτό κι εμείς τελούμε εν αναμονή.
Γ.Δ.


Γυρίζει σελίδα η Νέα Δημοκρατία
Διαβάζοντας σωστά και ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, βγαίνει για τον πολιτικό παρατηρητή ένα συμπέρασμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η Νέα Δημοκρατία γυρίζει σελίδα.
Αφήνει πίσω της κάποιες γκρίνιες, δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών και βάζει στόχο την εξωστρέφεια και φρένο στην εσωστρέφεια.
Μάλιστα όπως εκτιμούν όλοι, η εκκίνηση θα δοθεί επίσημα από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί θα ανακοινωθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα αλλά και οι λοιπές αποφάσεις που έχουν επεξεργαστεί από τους υπουργούς. Παράλληλα, μέχρι τότε θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι αλλαγές στην κυβέρνηση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων. Σημειώνουμε ότι ο ρόλος των Γ.Γραμματέων είναι σημαντικός και από την απόδοσή τους επιλύονται αρκετά θέματα της κοινωνίας των πολιτών.
Γ.Δ.


Μια ιδιαίτερα έξυπνη ιδέα
Σήμερα 26 Ιουλίου το Παρίσι είναι έτοιμο να εντυπωσιάσει τον πλανήτη με την τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Κι αυτό διότι έχει προετοιμαστεί η πιο πρωτοποριακή τελετή έναρξης όλων των εποχών. Αιτία, το μοναδικό στην ιστορία των αγώνων γεγονός, να πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης εκτός Ολυμπιακού Σταδίου σε μια εντελώς απρόβλεπτη διαδραστική τελετή όπου ο κόσμος θα μπορεί να συμμετέχει κατά μήκος του Σηκουάνα.
Η γαλλική πρωτεύουσα είναι ήδη έτοιμη να μετατραπεί σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 19.30 και αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από τρεις ώρες.
Ο Σηκουάνας, η κύρια πλωτή οδός της πόλης θα μετατραπεί σε Ολυμπιακό Στάδιο με τις αποβάθρες να λειτουργούν ως κερκίδες θεατών.
Τυχεροί όσοι θα βρίσκονται στο Παρίσι για ν’απολαύσουν το θέαμα αυτό. Οι υπόλοιποι, κάποια δισεκατομμύρια θεατές, θ’ απολαύσουμε την τελετή από την τηλεόραση.
Γ.Δ.


Μειωμένη από πέρσι η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καβάλας
Τα σκήπτρα της φετινής τουριστικής περιόδου δεν τα κρατά η Μύκονος όπως τις προηγούμενες χρονιές αλλά η Ρόδος και  τα Χανιά. Ναι,  η κίνηση στο νησί των Ανέμων και των πλουσίων…εξανεμίστηκε ή για την ακρίβεια έχει  μειωθεί και αυτό είναι αποτέλεσμα μια σειράς καταστάσεων που δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα για το νησί. Όπως οι εξωφρενικές τιμές στα εστιατόρια, στις υπηρεσίες γενικότερα αλλά και οι κλοπές και οι παρανομίες που βγήκαν στο φως. Δεν μειώθηκε όμως η κίνηση μόνον στην Μύκονο αλλά μειωμένη κατά 7,4% (και 3.957 επισκεπτών), είναι η κίνηση και στο αεροδρόμιο της Καβάλας  Αυτά βεβαιώνει έκθεση της Fraport Greece, η οποία από το 2015 έχει αναλάβει τη συντήρηση, λειτουργία, διαχείριση, βελτίωση και ανάπτυξη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Αντίθετα η Μυτιλήνη και η Σάμος εμφάνισαν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης κατά 23,4% (δηλαδή αύξηση 13.492 επιβατών) και 11,5%  (δηλαδή αύξηση 8.052 επιβατών) αντίστοιχα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …