Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

0

Ξάνθη, 40,7 βαθμούς
Μην το αρνηθεί κανείς, το γνωρίζω. Πρώτο θέμα συζήτησης τις μέρες αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα.
Το θεωρώ δικαιολογημένο, συμβαίνει σχεδόν παντού σε όλες τις παρέες, τις συζητήσεις και μεταξύ μας, η ιστορία αυτή, μ’ ένα μικρό διάλειμμα θα έχει συνέχεια.
Για την ενημέρωσή σας, προχθές Τετάρτη, η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Σκάλα Μεσσηνίας με 41,7 βαθμούς, ακολούθησε το Δίον Πιερίας με 41,3 ενώ στο Παρανέστι Δράμας η μέγιστη έφθασε στους 41,3 στην Ιθάκη και τη Στυλίδα έφθασε στους 41,1 βαθμούς.
Στη Θράκη, στο Κόσμιο Κομοτηνής είχαμε 40,8 στην Ξάνθη 40,7 και στο Διδυμότειχο 40,6.
-Υπομονή, συμπολίτες, ζέστη είναι θα περάσει.
Γ.Δ.


Γιατί φθάσαμε 40,7;
Μένω στο θέμα της θερμοκρασίας στην πόλη της Ξάνθης που βρέθηκε λίγο πιο κάτω από 41 βαθμούς Κελσίου προχθές.
Δηλαδή, μια θερμοκρασία αφόρητη, επικίνδυνη και ως έναν βαθμό αδικαιολόγητη.
Σκέφτομαι ότι το 40,7 σίγουρα σε κάποιες γειτονιές που δεν «μπαίνει» ο αέρας να δροσίσει λίγο, θα ήταν υψηλότερο.
Στις γειτονιές με τις πολυκατοικίες εξαόροφες, με τον ήλιο ν’ ανάβει τα τσιμέντα, τα κλιματιστικά να δουλεύουν νύχτα μέρα.
Απελπισία, απογοήτευση και λάθη. Στριμώχτηκε η πόλη, περιορίστηκε, δεν την άφησαν τα συμφέροντα ν’απλωθεί, να γίνει ανθρώπινη, βιώσιμη.
Πλέον χρειάζονται αλλαγές, πολλά έργα, χρήματα και αλλαγή νοοτροπίας, λειτουργίας τους.
Το τι έγινε, που ήταν λάθος μεγάλο, δύσκολα θα διορθωθεί. Γι’ αυτό, η ευθύνη των δήμων είναι από δω και πέρα.
Το θέμα είναι σοβαρό γι’ αυτό και θα επιστρέψουμε.
Γ.Δ.


Περιοδεία…στον Έβρο
Περιοδεία στον Έβρο πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.
Ο υπουργός ενδιαφέρθηκε για να βρεθεί λύση στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο τελωνείο Κήπων με τις ουρές δεκάδων χιλιομέτρων.
Αυτά την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη είχε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του.
Η εκτίμηση δια ζώσης του υπουργού για τα διάφορα θέματα είναι το θετικό στοιχείο.
Διότι με χαιρετίσματα λύσεις δεν δίνονται. Άλλο είναι να σχηματίζει προσωπική γνώση ο κάθε υπουργός.
Γ.Δ.


Αρχίζει περιοδείες
Ζέστη, καύσωνες, υψηλές θερμοκρασίες μεν, αλλά οι επαφές πρέπει να γίνουν.
Για την έναρξη περιοδειών σε όλη τη χώρα της Άννας Διαμαντοπούλου ο λόγος που ξεκινάει σε λίγο.
Περιοδείες που είναι απαραίτητες για να συναντήσει μέλη, φίλους και απλούς πολίτες που επιθυμούν να συζητήσουν μαζί της, να την ακούσουν για όσα επιθυμεί να υλοποιήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια νέα περίοδο ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αλλαγών.
Αλλαγές που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Σημειώνω ότι παράλληλα ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών για την υποψηφιότητά της. Όσοι φίλοι επιθυμούν να υπογράψουν μπορούν να το κάνουν στο diamantopoulou.gr.
Γ.Δ.


Λύση του Κυπριακού;
Στο προσκήνιο και πάλι συζητήσεις για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Διπλωματική κινητικότητα λοιπόν από Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα υπό το βλέμμα του ΟΗΕ που δείχνει τεράστια υπομονή και επιμονή να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα.
Ένα ζήτημα που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια κατοχής τμήματος του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η διάθεση εκ μέρους του ΟΗΕ να καθίσει τους τρεις γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και ν’ αποδείξουν ότι έχουν διάθεση σοβαρή για εξεύρεση λύσης.
Και μία δική μου εκτίμηση που την έχω εκφράσει χρόνια πριν και συνεχίζω να την υποστηρίζω και σήμερα. Λέω λοιπόν πως εάν η πολιτική και οικονομική ελίτ της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έχει αποφασίσει να βρεθεί λύση, για άλλη μια φορά οι συζητήσεις θ’ αποτύχουν και το τι θ’ ακολουθήσει είναι γνωστό.
Γ.Δ.


Μην το περιμένετε
Αλήθεια, πότε θα δούμε να επισκέπτεται την Ξάνθη κάποιος υπουργός; Έστω υφυπουργός; Παράπονο το έχουμε. Υπουργοί έρχονται και ξαναέρχονται σε Καβάλα και Έβρο. Μέχρι και την Ροδόπη. Εμάς εδώ στην Ξάνθη μας έχουν ξεχάσει ή μας αγνοούν ή δεν τους ενοχλεί κάποιος αρμόδιος βουλευτής, δήμαρχος, φορέας να μας επισκεφθούν.
Και ρωτάω: Τα έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα εμείς εδώ στην Ξάνθη;
Ή μήπως τελικά δεν θέλουμε τέτοιες υψηλές επισκέψεις;
Λιβάνιος (πρόσφατα), Μενδώνη πριν λίγες ημέρες, πέρασαν από την Ξάνθη και δεν σταμάτησαν καν. Παρότι η κυρία Μενδώνη είχε υποσχεθεί να επισκεφθεί την Ξάνθη πριν μερικούς μήνες.
Το θέμα είναι απλό. Οι υπουργοί έρχονται για δύο λόγους. Ο πρώτος όταν γίνει μεγάλο κακό π.χ. πλημμύρα ή πυρκαγιά και ο δεύτερος εάν προσκληθούν.
Στην Ξάνθη λοιπόν κανένας από τους παραπάνω λόγους δεν συντρέχει. Οπότε μη περιμένετε να δείτε υπουργό…
-Μακάριοι οι αγαθοί.
Γ.Δ.


Επίδομα στους γιατρούς από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα βοηθήσει με τις εφημερίες στο ΕΣΥ αποφάσισε να δώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Επιπλέον θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία Πανελλήνια συνέδρια σε κάθε ένα γιατρό. Μια απόφαση που χαιρετίστηκε από τον υπουργό Υγείας. Μπορεί η ευθύνη της υποστελέχωσης να είναι του υπουργείου Υγείας και γενικότερα των πολιτικών που ασκήθηκαν  στο ΕΣΥ και το έφεραν στα πρόθυρα κατάρρευσης ωστόσο ο ιατρικός κλάδος πρέπει και οφείλει να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ο βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους και  δεν είναι πολλοί αυτοί που απέμειναν.
Μ.Ξ.


Σωθήκαμε;
Παρέμβαση Μητσοτάκη έπρεπε να γίνει για ν’ αποφασιστεί και υλοποιηθεί ένα πλέγμα οικονομικής στήριξης. Το θαύμα δια της οδού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έγινε η σύσκεψη με θέμα την στον ουρανό τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τους παρόχους.
Και η σωτηρία βρέθηκε στο να επανέλθει η επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος. Συνταγή ήδη δοκιμασμένη, άρα προτιμητέα εκατό στα εκατό, τι να ψάχνουμε τώρα.
Κι έτσι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν εκ νέου.
Τώρα, αν τις ζητήσουν πίσω αυτό δεν τον γνωρίζω. Ελπίζω να έβγαλαν τα συμπεράσματά τους από την προηγούμενη γκάφα τους.
Γ.Δ.


Αγαπάς το Νοσοκομείο;
Αυτό που συμβαίνει με το Νοσοκομείο Ξάνθης δεν νομίζω ότι συμβαίνει σε κανένα άλλο πανελληνίως. Όλοι δραματοποιούν με μια αντίληψη να εμφανίσουν το Νοσοκομείο όσο γίνεται σε άσχημη κατάσταση.
Γιατροί, νοσηλευτές «χτυπάνε» το ίδρυμα συνέχεια. Ασκούν μια κριτική μονομερή, απωθητική και παράλογη.
Ξεχνούν ότι αυτή η ατελείωτη κριτική που γίνεται η αιτία ενδιαφερόμενοι γιατροί να μην επιλέγουν τελικά το νοσοκομείο μας;
Αυτοϋπονομεύουν με τον τρόπο τους το ίδιο το Ίδρυμα και τους εργαζόμενους.
Κάτι τελευταίο: Συχνά η εφημερίδα μας, όπως και οι άλλες, δημοσιεύουμε Ευχαριστήρια συμπολιτών οι οποίοι ευχαριστούν γιατρούς και νοσηλευτές για το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Αυτά τα θετικά γιατί κάποιοι τα ξεχνούν;
Τελευταίο. Τα νοσοκομεία  δεν δημιουργήθηκαν για την προσφορά πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης όπως γίνεται στην χώρα μας. Αυτό να απαιτήσουν οι συνδικαλιστές γιατροί ν’ αλλάξει. Εάν υλοποιηθεί, αλλάζει ριζικά η λειτουργία των νοσοκομείων.
Γ.Δ.


«Παγωνιά» στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης
Μπορεί στην Ξάνθη να έχουμε παρατεταμένο καύσωνα όμως στην Αντιπεριφέρεια επικρατεί «παγωνιά» στις σχέσεις μεταξύ του χωρικού και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες μας οι δύο αντιπεριφερειάρχες έχουν διακόψει κάθε συνεργασία και σχεδόν δεν μιλιούνται. Ενδεικτική  είναι και μια ανάρτηση του κ. Χατζηγκενέ στη σελίδα του σε μέσο  κοινωνικής δικτύωσης όπου μεταξύ άλλων προβληματισμών που παραθέτει, εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την απογοήτευσή του από κάποιους ανθρώπους χωρίς βεβαίως να τους κατονομάζει. Αδιαμφισβήτητα ο κ. Χατζηγκενέ διαθέτει μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία από την κα Μπρίκα, ήταν και συνεχίζει να είναι ενεργός,  επικοινωνιακός και καλά ενημερωμένος σε θέματα της τοπικής κοινωνίας.  Αντίθετα με την κα Μπρίκα που είναι αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης έξι μήνες τώρα και δεν έχουμε καμιά πολιτική της τοποθέτηση.  Δικαίωμά της βέβαια να είναι και να ενεργεί αντισυμβατικά αρκεί να μην δημιουργούνται προβλήματα στο διοικητικό σχήμα της περιφέρειας και διαταράσσουν την λειτουργία της, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νομό μας. Η καλή συνεργασία των δύο αιρετών είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν έργα και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της περιφερειακής διοίκησης.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …