Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πρώιμες για την εποχή όλες οι καλλιέργειες

Πρώιμες για την εποχή όλες οι καλλιέργειες

0
Πιο πρώιμος φέτος ο ηλίανθος

Έως και 30 μέρες – Τον Ιούνιο τέλειωσαν τα αλώνια


Για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες, την ανομβρία και τα ακραία φαινόμενα  – Λύση με στροφή σε καλλιέργειες χαμηλού ρίσκου


 «Καίγονται» τα ηλιοτρόπια μέσα στα χωράφια του κάμπου. Ούτε αυτά μπορούν να αντέξουν τον ασυνήθιστα καυτό ήλιο του Ιούνη που λες και ζήλεψε τον Ιούλιο στις υψηλές θερμοκρασίες! Αυτές σε συνδυασμό με την ανομβρία και το απότοκό της, την  ξηρασία αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες.

Πιο πρώιμα τα αλώνια – Έως και 30 μέρες πιο πρώιμες όλες οι  καλλιέργειες

Όπως μας αναφέρει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ξάνθης, γεωπόνος Ανδρέας Καμαριανάκης όλες οι καλλιέργειες έχουν επηρεαστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία: «Αλωνάρη λέγαμε παραδοσιακά τον Ιούλιο αφού τον Ιούλιο γινόταν το αλώνισμα των σιτηρών. Τώρα έχει τελειώσει στα μέσα Ιουνίου. Όλες οι καλλιέργειες είναι 20 – 30 μέρες πιο πρώιμες. Για τα ξηρικά χωράφια η καλλιέργεια ηλίανθου θα είναι φέτος καταστροφική αλλά και για όσα ποτίζονται η παραγωγή μειωμένη κατά 20 – 30 %. Ο ηλίανθος βρίσκεται στην καρπόδεση που είναι πρώιμη», σημειώνει ο κ. Καμαριανάκης.

Στροφή σε καλλιέργειες χαμηλού ρίσκου λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το ερωτήματα πού οφείλονται όλα αυτά,  έχει απάντηση και είναι: Η κλιματική αλλαγή που έχει επιφέρει κλιματική κρίση και αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε ως δεδομένα: «Έχουμε πολύ αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή. Έχουμε λειψυδρία. Τον Απρίλιο η πληρότητα στο Φράγμα του Θησαυρού ήταν 60% τώρα θα είναι χαμηλότερη. Δεν υπάρχει  αρκετό νερό για άρδευση. Ο Κόσυνθος στέρεψε τελείως και μπορεί κανείς να το διαβεί περπατώντας 10 – 15 Ιουνίου και η ροή του στα Βαφέικα ήταν σαν ρυάκι Αυτό το βλέπαμε τον Αύγουστο. Όλα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Σ΄αυτή οφείλονται και τα ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης. Πρέπει και οι αγρότες να την λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν και να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες τους. Να επιλέγουν καλλιέργειες χαμηλού ρίσκου. Να μην επηρεάζονται από το χαλάζι όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια που δεν είναι τόσο ευαίσθητα όπως τα φρούτα», αναφέρει ο κ. Καμαριανάκης.

Τα Σχέδια βελτίωσης και οι  επιδοτήσεις

Να σημειώσουμε ότι αυτές οι καλλιέργειες δεν είναι επιδοτούμενες αλλά ένας επαγγελματίας αγρότης έχει τη δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης να επιδοτηθεί για ένα Σχέδιο Βελτίωσης που θα εκπονήσει μελετητής κατά 50 – 60%. Στην Ξάνθη έχουν φυτευτεί μέχρι στιγμής 3.000 στρέμματα με ξηρούς καρπούς.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η χορήγηση του επιδόματος τριτέκνων από τη Μητρόπολη

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται με την ταυτότητά τους   Ξεκινά σήμερα, Δευτέρ…