Αντίθετο το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Α. Σισαμπέρης: «Χάνουν ένα ρεπό οι εργαζόμενοι»
Οι εταιρείες – πυλώνες της εργασίας στην Ξάνθη
Ως ένα «πισωγύρισμα» στα εργασιακά δικαιώματα εκλαμβάνουν οι εργαζόμενοι την θέσπιση και την εφαρμογή από 1ης Ιουλίου τη δυνατότητα εξαήμερης εργασίας σε μια σειρά κλάδων και επιχειρήσεων. Μάλιστα το θέμα «έπαιξε» και σχολιάστηκε με αρνητικό τρόπο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθόσον έρχεται σε αντίθεση με τη διεκδίκηση της 4ήμερης εργασίας που συζητείται στην Ευρώπη.
Μια δυσμενής ρύθμιση για τα εργασιακά δικαιώματα
Αντίθετος με το μέτρο, δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Αθανάσιος
Σισαμπέρης: «Δυστυχώς είναι ένα βήμα πίσω η 6ήμερη εργασία. Μια δυσμενής και αντεργατική ρύθμιση και εκφράσαμε από την αρχή την αντίθεσή μας. Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι χάνουν ένα ρεπό και το αποζημιώνουν με 40% επιπλέον, 20 – 25 ευρώ. Δεν πληρώνετε το ρεπό. Είναι απαραίτητο για τον εργαζόμενο να ξεκουραστεί να δει την οικογένειά του. Όλη η Ευρώπη συζητάει 4ήμερη εργασία και σε μας γίνεται 6ήμερη. Είναι μια αρνητική ρύθμιση για τους εργαζόμενους».
Χάνουν ένα ρεπό οι εργαζόμενοι με την νέα ρύθμιση της 6ήμερης εργασίας
Εξηγώντας τις αλλαγές που επέρχονται με τον νέο νόμο και τι σημαίνει ένα ρεπό μείον ο κ. Σισαμπέρης ανέφερε ότι μέχρι τώρα στη χώρα μας το σύστημα της πενθήμερης εργασίας ήταν ανεξάρτητο από τον χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων, και πως πλέον με τις διατάξεις του νόμου από την 1η Ιουλίου ισχύει η εξαήμερη εργασία σε επιχειρήσεις 24ωρης εργασίας, συνεχούς δηλαδή ροής επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, σε 24ωρη βάση και με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και οι οποίες εφαρμόζουν το σύστημα πενθήμερης εργασίας στους εργαζόμενους. Πρακτικά η αλλαγή που επέρχεται είναι ότι για τους εργαζομένους που έπαιρναν δύο ρεπό, πλέον αυτά περιορίζονται σε ένα. Όπως ανέφεραν νομικοί αναλύοντας τον νόμο, στην ουσία πρόκειται για κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, καθ’ ότι αυτές οι διατάξεις εισάγουν κατ’ εξαίρεση το σύστημα της εξαήμερης απασχόλησης, αν και εφόσον δηλαδή υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, και όχι σαν τακτικό μέτρο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες μονομερώς να κάνουν την αλλαγή, στην ουσία επιβάλλοντάς την, δίχως να απαιτείται πρότερη συμφωνία του εργαζομένου.
Προέδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Σισαμπέρης: «Υπάρχει ο κίνδυνος ο εργοδότης να βρει τρόπους και να μην πληρώνει το 40% επιπλέον»
Ο κ. Σισαμπέρης επισημαίνει ότι: « Το γεγονός ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να αρνηθεί την εξαήμερη εργασία ουσιαστικά δεν υφίσταται, καθόσον μπορεί να απειληθεί με απόλυση από τον εργοδότη ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος ο εργοδότης να βρει τρόπους και να μην πληρώνει το 40% επιπλέον». Σημειώνει δε ότι αν θέλει η κυβέρνηση να στηρίξει τον εργαζόμενο θα πρέπει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια: «Είπαν ότι το κάνουν για δώσουν την δυνατότητα στον εργαζόμενο να αυξήσει το εισόδημά του. Αν θέλουν να κάνουν κάτι για τον εργαζόμενο, να μειώσουν τις τιμές στα τρόφιμα. Η ακρίβεια «τρώει» την όποια αύξηση στο μεροκάματο», τονίζει ο κ. Σισαμπέρης.
Οι εταιρείες – πυλώνες της εργασίας στην Ξάνθη
Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας στην Ξάνθη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, επεσήμανε πως πάνω από 20.000 νέοι έχουν φύγει για δουλειά εκτός χώρας και πως είναι ευτύχημα ότι υπάρχουν δύο μεγάλες επιχειρήσεις και κάποιες μεσαίες που δίνουν δουλειά και κρατούν νέους. «Είναι αυτές οι επιχειρήσεις οι πυλώνες που στηρίζουν την εργασία στην Ξάνθη. Που κρατούν εργατικό δυναμικό στο νομό μας. Διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν απελπιστική».