Ο νέος Κανονισμός της ΕΕ που θα τεθεί σε εφαρμογή σε 1,5 χρόνο προβλέπει κατάργηση των ψυκτικών υγρών που χρησιμοποιούνται τώρα και αντικατάστασή τους από φυσικά αλλά …εύφλεκτα υγρά
Ορθή χρήση κλιματιστικού: 26 – 27 βαθμούς και ανοιχτό παράθυρο – Μία φορά τον χρόνο συντήρηση
Σε είδος πρώτης ανάγκης έχει μετατραπεί το κλιματιστικό τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική κρίση. Η κλιματική αλλαγή με τους παρατεταμένους καύσωνες τους καλοκαιρινούς μήνες έχει δημιουργήσει μέγιστη ανάγκη για τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων όταν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες ήταν είδος πολυτελείας και αρκούσε ένας ανεμιστήρας. Στο πλαίσιο αυτό ο επαγγελματίας πιστοποιημένος ψυκτικός έχει κυρίαρχο ρόλο. Εκτός από τον φόρτο εργασίας που έχει ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να καταρτιστεί εκ νέου για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που εισάγει ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τις κλιματιστικές μονάδες. Τα νέα δεδομένα αφορούν σε ενισχυμένο οικολογικό πρόσημο των κλιματιστικών, στοχεύοντας στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αυτών των συσκευών.
Θόρυβος με τα « εύφλεκτα ρευστά» που προβλέπει ο νέος κανονισμός τη ΕΕ
Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος καθώς για να εξυπηρετηθεί αυτός ο στόχος προβλέπεται αλλαγή των ψυκτικών ρευστών με νέα φυσικά ρευστά, που έχουν όμως εύφλεκτες ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις και πυρκαγιές. Αυτός είναι ο λόγος που έχει δημιουργηθεί ένας θόρυβος γύρω από το θέμα αλλά και θέτει την αναγκαιότητα της τεχνικής κατάρτισης των Ψυκτικών στην νέα οδηγία.
Ορθή χρήση κλιματιστικού: 26 – 27 βαθμούς και ανοιχτό παράθυρο – Μία φορά τον χρόνο συντήρηση
Για όλα αυτά αλλά και για την ορθή χρήση των κλιματιστικών, μας μιλά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Παντελής Χαβιαράς που είναι από την Κομοτηνή. Αρχικά σ’ ότι αφορά την ορθή χρήση των οικιακών κλιματιστικών μονάδων ο κ. Χαβιαράς ανέφερε ότι η ρύθμιση θα πρέπει να είναι στους 26 – 27 βαθμούς και πάντα στο χώρο θα πρέπει να υπάρχει ένα ανοικτό ή σε ανάκληση παράθυρο: «Η λειτουργία του κλιματιστικού έγκειται στη ψύξη του αέρα. Αυτό όμως προϋποθέτει την αφύγρανση, δηλαδή την έλλειψη της υγρασίας. Γι’ αυτό όταν έχουμε κλειστά παράθυρα νιώθουμε αυτό το στέγνωμα, το τσούξιμο στο λαιμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε ανοιχτό παράθυρο για να μπαίνει φρέσκος αέρας». Σ’ ότι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους ο κ. Χαβιαράς αναφέρει πως θα πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερη των 27 βαθμών θερμοκρασία γιατί οι χώροι είναι μεγαλύτεροι και μπαινοβγαίνουν πελάτες.
Τονίζει δε ότι τόσο στα οικιακά κλιματιστικά όσο και στους επαγγελματικούς χώρους είναι απαραίτητη η συντήρηση μία φορά τον χρόνο για τα οικιακά και δύο τουλάχιστον για τα επαγγελματικά από πιστοποιημένο ψυκτικό.
Θα καταργηθούν τα ψυκτικά υγρά και θα αντικαταστούν από φυσικά – Ακίνδυνα για το περιβάλλον επικίνδυνα για τον άνθρωπο;
«Φωτιά» έβαλε στον κλάδο των Ψυκτικών ο νέος Κανονισμός της ΕΕ 573/2024 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο και προβλέπει σε 1, 5 χρόνο σ’ όλα τα κλιματιστικά των χωρών της ΕΕ θα καταργηθούν τα ψυκτικά υγρά που χρησιμοποιούνται σήμερα στον κλιματισμό και θα αντικατασταθούν με φυσικά ρευστά, τα οποία είναι ακίνδυνα για το περιβάλλον, εγκυμονούν ωστόσο κινδύνους για τον άνθρωπο: « Όλο το αφήγημα είναι να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο αυτά τα φυσικά ρευστά είναι εύφλεκτα και υπό κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό η τοποθέτηση του νέου μηχανήματος να γίνεται από τεχνικό ο οποίος είναι σωστά επιμορφωμένος στην τοποθέτησή του».
Όπως είπε ο κ. Χαβιαράς με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ψυκτικών και σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα κατάρτισης των ψυκτικών ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Όσοι αποφοιτήσουν του προγράμματος θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Μετσόβιου Πανεπιστημίου, που θα είναι και βεβαίωση κατάρτισης σύμφωνα με τον 573/2024 Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Τι προσφέρει η τεχνολογία inverter
Τέλος, ερωτηθείς για τη νέα τεχνολογία inverter ο κ. Χαβιαράς σημείωσε πως προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση και ταυτόχρονα υψηλότερη απόδοση σε αντίθεση με τα παλαιότερου τύπου ON/OFF κλιματιστικά μηχανήματα.