Οι τρεις ήδη κάνουν εφημερίες – Δύο γιατροί βάζουν τα «γυαλιά» στους νεότερους!
Καλύφθηκε μία θέση από τις 7 που προκηρύχθηκαν – Τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ι. Σπανόπουλο
Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου Ξάνθης και η αναγκαιότητα να καλυφθούν τα κενά με μόνιμο προσωπικό και να συνδράμουν σ’ αυτό οι ιδιώτες γιατροί της περιοχής, με κάλυψη των προκηρρυσόμενων θέσεων αλλά και με εφημερίες δύο φορές τον μήνα ως προσωρινό μέτρο, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης, το μεσημέρι της Τετάρτης, του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Γιάννη Σπανόπουλο. Ο υπουργός είχε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις και με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Δράμας σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για τα δύο πιο υποστελεχωμένα περιφερειακά νοσοκομεία της επικράτειας, πλην των νησιών. Θυμίζουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης στον δημόσιο λόγο του για τα προβλήματα του ΕΣΥ, έχει ως σημεία αναφοράς τα νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας.
Καλύφθηκε μία θέση από τις 7 που προκηρύχθηκαν
Ειδικότερα, όπως μας μετέφερε ο κ. Σπανόπουλος ο υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να δώσει λύση στο πρόβλημα του νοσοκομείου Ξάνθης ζητώντας την συνδρομή των ιδιωτών γιατρών της Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Παθολογική έχει δύο μόνιμους γιατρούς και έχουν προκηρυχθεί 7 θέσεις με την τελευταία προκήρυξη για τους 700 γιατρούς. Το θετικό είναι ότι δεν κρίθηκε άγονη και μία θέση για την Ξάνθη έχει καλυφθεί ενώ υπάρχουν πιθανότητες να καλυφθούν ακόμη 1- 2 θέσεις. Θυμίζουμε ότι συνεχώς προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν καλύπτονται γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες για να ενταχθούν στο ΕΣΥ, κι αυτή είναι η βασική γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων του ΕΣΥ
Δήλωσαν παρόντες δύο γιατροί για εφημερίες, βάζοντας τα «γυαλιά» στους νεότερους!
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο θέμα των εφημεριών των ιδιωτών. Ως γνωστόν απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν 2 εφημερίες τον μήνα στα νοσοκομεία καλύπτοντας τα κενά και συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Από τους 145 γιατρούς, στους οποίους απευθύνθηκε όμως , ανταποκρίθηκαν μόλις 11 σε πανελλήνια κλίμακα. Οι ιατρικοί σύλλογοι εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους ιδιαίτερα όταν ο υπουργός «απείλησε» με διακοπή της συνταγογράφησης σ’ όποιον δεν δέχεται να κάνει τις δύο αυτές εφημερίες δημιουργώντας ενα τεταμένο κλίμα μεταξύ του υπουργού και των ιατρικών συλλόγων.
Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν ιδιώτες 21 παθολόγοι εκ των οποίων 3 κάνουν εφημερίες εδώ και καιρό στο νοσοκομείο. Επίσης εφημερίες κάνουν γιατροί από τα Κέντρα υγείας Αβδήρων, Σταυρούπολης και Εχίνου καθώς και τα κέντρα υγείας Ιάσμου και Σαππών όπως και στρατιωτικοί γιατροί. Σε μια διερευνητική συζήτηση του κ. Σπανόπουλου με τα μέλη του συλλόγου εκφράστηκε η επιθυμία 3- 4 να κάνουν εφημερίες και είναι άξιο αναφοράς ότι δύο γιατροί της πόλης μας παρά την ηλικία τους δήλωσαν παρόντες! Ο κ. Σπανόπουλος μας ανέφερε ότι θα απευθύνει έκκληση και στους υπόλοιπους γιατρούς να συμβάλλουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι: «Αναγνωρίζουμε ότι δεν εύκολο για κάποιο συνάδελφο να κάνει εφημερία όταν έχει τις υποχρεώσεις στο ιατρείο του και δεν έχει κάνει εφημερίες πάνω από 10 χρόνια. Δεν υπάρχει μια εξοικείωση δηλαδή. Ωστόσο στην επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου μας και ως προσωρινή λύση, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε γιατί το νοσοκομείο μας αφορά όλους. Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε ένα δίκτυο συνεργασίας με τα νοσοκομεία Δράμας και Καβάλας κι αυτό να γίνει όχι μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για μεταφορά ασθενών αλλά να θεσμοθετηθεί».
Μαραθώνιος η προσπάθεια για το νοσοκομείο μας
Τέλος ο κ. Σπανόπουλος ανέφερε πως ο υπουργός ήταν πολύ φιλικός ,εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του δεσμευόμενος να εντάξει το νοσοκομείο μας στα άγονα για να χορηγούν αναβαθμισμένα κίνητρα στους γιατρούς: «Η προσπάθεια για το νοσοκομείο είναι μαραθώνιος αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε», καταλήγει ο κ. Σπανόπουλος.
Ανακοίνωση του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης
Παρά ταύτα σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός σύλλογος Ξάνθης επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο υγείας για την υποστελέχωση του νοσοκομείου και τάσσεται κατά της αφαίρεσης της συνταγογράφησης: Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η δραματική υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει συγκεκριμένες αιτίες δεν είναι φυσικό φαινόμενο και είναι: α. το μισθολόγιο και β. οι συνθήκες εργασίας λόγω υποστελέχωσης. Η λύση που επιλέχθηκε όλο αυτό το διάστημα, με μετακινούμενους ιατρούς από γειτονικούς νομούς, στρατιωτικούς, ιατρούς των ΚΥ , ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, προφανώς μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Το ΕΣΥ είναι ο μεγάλος ασθενής. Οι χρόνιες παθογένειες δεν λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα και απειλητικές συμπεριφορές. Την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης των Νοσοκομείων της χώρας με ιατρικό προσωπικό, την έχει το Υπουργείο Υγείας. Αδίκως μεταβιβάζεται στους Ιατρικούς Συλλόγους και στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς. Η απειλή αφαίρεσης της συνταγογράφησης δεν πλήττει τους ιατρούς αλλά τους ασφαλισμένους, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και όχι προνόμιο των ιατρών. Το ΕΣΥ χρειάζεται μόνιμο προσωπικό καλά αμειβόμενο, αποκλειστικής απασχόλησης. Το Υπουργείο Υγείας αντί να αναβαθμίσει το μισθολόγιο παραπέμπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς, να κάνουν ιδιωτικό έργο για να αυξήσουν το εισόδημά τους και τώρα ζητάει από τους ιδιώτες ιατρούς να «βάλουν πλάτη» για να στηρίξουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας που παραπαίει. Το Υπουργείο Υγείας έχει όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να σχεδιάσει εκ νέου το δημόσιο σύστημα υγείας και να δώσει κίνητρα να στελεχωθούν Νοσοκομεία ακριτικών περιοχών με την συνδρομή των Ιατρικών Συλλόγων και της Ιατρικής Κοινότητας».