Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι ανύπαρκτες διαβάσεις πεζών της Ξάνθης

Οι ανύπαρκτες διαβάσεις πεζών της Ξάνθης

0

Ενώ πρόσφατα έγιναν εργασίες συντήρησής τους, ήδη πολλές είναι ξεθωριασμένες θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς


Το «Ε» βγαίνει στον δρόμο και αποτυπώνει το υπαρκτό πρόβλημα στο κυκλοφοριακό


Οι δρόμοι της Ξάνθης, κατά κοινή ομολογία, δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αυτό γίνεται αντιληπτό καθώς πολύ σπάνια συναντά κάποιος δρόμο χωρίς λακκούβες, χωρίς στενά πεζοδρόμια με κακοτεχνίες, δίχως ράμπες, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για τους οδηγούς και για τους πεζούς.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθούν οι ανύπαρκτες διαβάσεις πεζών. Το «Ε» βγήκε στον δρόμο, για του λόγου το αληθές, και φωτογράφησε διάφορα σημεία της πόλης, στα οποία οι διαβάσεις είτε πλέον δεν υπάρχουν καθόλου είτε υπάρχουν ξεθωριασμένες θυμίζοντας τον «παλιό καλό τους εαυτό». Αλλά η παραμέληση υφίσταται σε σχεδόν σε όλη την πόλη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι διαβάσεις πεζών δεν υπάρχουν ούτε στις καθιερωμένες «πεζοδιαβάσεις» [σ.σ. διαβάσεις πεζών όπου δεν υπάρχει φωτεινός σηματοδότης] με αποτέλεσμα η διάσχιση του δρόμου να μετατρέπεται σε «περιπέτεια» και να βάζει σε κίνδυνο τους πεζούς που πολλές φορές είναι μαθητές, ηλικιωμένοι ή ΑμεΑ. Χωρίς καθορισμένες ζώνες διέλευσης, αναγκάζονται είτε να περπατούν με παράκαμψη είτε να περιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ελπίζοντας σε μια διακοπή της κυκλοφορίας, που μπορεί να μην έρχεται πάντα.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η νέα Δημοτική Αρχή, υλοποιώντας εργολαβία της προηγούμενης, προχώρησε σε ανανέωση των διαβάσεων σε κάποιες επιλεγμένες περιοχές. Αυτό το φαινομενικά απλό έργο έδωσε ελπίδες για μια ασφαλέστερη και πιο προσβάσιμη πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό μέρος αυτών των διαβάσεων έχει εξαφανιστεί, αφήνοντας ένα κενό στην υποδομή της πόλης. Το ζήτημα αυτό όχι μόνο διακινδυνεύει την ασφάλεια των πεζών, αλλά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές ενός βιώσιμου και φιλικού προς τους πεζούς αστικού περιβάλλοντος, οι οποίες ακολουθούνται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών πόλεων.

Δεν υπάρχει διάβαση όπου η διαγράμμιση να ειδοποιεί τους οδηγούς ότι μπορεί να συναντήσουν πεζούς. Οι γραμμές λείπουν ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία ενώ να σημειωθεί η χρησιμότητα τους τις νυχτερινές ώρες όταν η ορατότητα είναι μειωμένη.



Οι διαχρονικές ευθύνες των Δήμων

Πρέπει να τονίσουμε ότι η ευθύνη για τη συντήρηση και την ορατότητα των διαβάσεων πεζών ανήκει εξ ολοκλήρου στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση των διαβάσεων πεζών της Ξάνθης αναδεικνύει ένα ανησυχητικό κενό στη δημοτική διακυβέρνηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Μία από τις κύριες επικρίσεις των δημοτών της πόλης είναι η προφανής έλλειψη προληπτικής συντήρησης. Παρά την προφανή υποβάθμιση των διαβάσεων πεζών, δεν υπήρξε καμία έως ελάχιστη προσπάθεια από τις δημοτικές αρχές για την έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Ακόμα και όταν υπήρξε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν τέτοια ώστε το έργο να αντέξει τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτή η αμέλεια όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, αλλά υποδηλώνει επίσης μια αντιδραστική αντί για προληπτική προσέγγιση στην αστική διαχείριση.

Η αποτυχία των δημοτικών αρχών να δεσμεύσουν και να ελέγξουν τους εργολάβους και τα συνεργεία ως προς την χρήση ανθεκτικών, μακράς διάρκειας υλικών για τις διαβάσεις είναι άλλο ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί. Η χρήση κατώτερων υλικών που φθείρονται γρήγορα υπογραμμίζει μια κοντόφθαλμη προσέγγιση στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό και μια κακή χρήση των δημόσιων πόρων.

Επίσης, η συζήτηση για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη θα μπορούσε να ήταν πιο επωφελής αν υπήρχαν ήδη βασικές υποδομές όπως η σηματοδότηση των δρόμων.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι το «Ε» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο αλλά η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.



Υπάρχουν λύσεις;

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν λύσεις. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις δείχνουν την κατεύθυνση πώς οι πεζοί και οι οδηγοί μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των διαβάσεων πεζών. Η εισαγωγή έξυπνων διαβάσεων, εξοπλισμένων με αισθητήρες και φώτα LED, μπορεί να προειδοποιήσει τους οδηγούς για την παρουσία πεζών και να βελτιώσει την ασφάλεια. Αυτές οι διαβάσεις μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελείς σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις και σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία πεζών.

Να σημειώσουμε ότι το «Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών» είναι ένα σύστημα που διασφαλίζει τη διέλευση των πεζών, μέσα από την αυτόματη αναγνώριση της παρουσίας πεζών και της αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης. Δηλαδή ανιχνεύει τους πεζούς μέσα από ένα «έξυπνο» σύστημα αισθητήρων οι οποίοι ενεργοποιούν αυτόματα LED πάνελ που είναι ενσωματωμένα στην άσφαλτο, το οποίο συνοδεύεται από κατακόρυφες πινακίδες σηματοδότησης LED.

Η ενσωμάτωση των υποδομών για τους πεζούς στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπτυξης της πόλης είναι απαραίτητη. Αυτό περιλαμβάνει την ιεράρχηση πρωτοβουλιών φιλικών προς τους πεζούς, την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τακτική συντήρηση και την συχνή ανατροφοδότηση από τους κατοίκους, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υποδομές της πόλης ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επίδομα στέγασης σε γιατρούς εξετάζει η ΑΜΘ

Μέσω ΕΣΠΑ όπως η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Σύσκεψη των ιατρικών συλλόγων με περιφερειάρχ…