Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Δήμος Αβδήρων ανέλαβε να προχωρήσει τις μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Λάγος

Ο Δήμος Αβδήρων ανέλαβε να προχωρήσει τις μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Λάγος

0

Δυο χρόνια τώρα η ΔΕΠΑΝ που τις είχε αναλάβει δεν …ασχολήθηκε! Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση


Λύση μέσω προγραμματικής μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου και ανάθεση σε ιδιώτη –  Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η στρόφιγγα για τον νέο αγωγό ύδρευσης στο δήμο Αβδήρων


Με ορατό τον κίνδυνο να χάσει το Λιμενικό Ταμείο Λάγος 450.000 ευρώ για μελέτες έργων αναβάθμισης στο Λιμάνι του Λάγος, του Φαναρίου και της Μαρώνειας που είναι στην αρμοδιότητα του, ο δήμος Αβδήρων έλαβε απόφαση στην Δημοτική επιτροπή να  πάρει στα χέρια του το θέμα καθώς έχει βαλτώσει εδώ και δύο χρόνια στο «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» (ΔΕΠΑΝ).

Δυο χρόνια τώρα η ΔΕΠΑΝ δεν …ασχολήθηκε με τις μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Λάγος

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης που διαπίστωσε ότι  επί δύο χρόνια από τότε που είχε ανατεθεί στην ΔΕΠΑΝ δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες του Λιμενικού Ταμείου και κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ο λόγος που η ΔΕΠΑΝ δεν ασχολήθηκε δεν διευκρινίστηκε ωστόσο δεν υπήρχε χρόνος για νέα αναμονή. Επισημαίνεται ότι  η ΔΕΠΑΝ είναι μια επιχείρηση ΟΤΑ στην οποία συμμετέχουν δήμοι απ’ όλη την ελληνική επικράτεια που αναλαμβάνει μελέτες των δήμων και άλλων φορέων., ωστόσο στην περίπτωση του Λιμενικού Ταμείου Λάγος δεν ολοκλήρωσε τις συμβατικές της υποχρεώσεις.


« Το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει τεχνική υπηρεσία. Έτσι μέσω της προγραμματικής θα περάσει στα χέρια του δήμου που θα αναθέσει την μελέτη σε ιδιώτη και θα έχει την επίβλεψη η τεχνική υπηρεσία του δήμου»
Γ. Τσιτιρίδης
Δήμαρχος Αβδήρων

Λύση μέσω προγραμματικής μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου

Έτσι η λύση που δόθηκε είναι Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου  και του Δήμου Αβδήρων με αντικείμενο την μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διευθύνουσας (επιβλέπουσας) υπηρεσίας στα πλαίσια της επίβλεψης των τεχνικών μελετών της πράξης: «Σύνταξη μελετών και Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την Αναβάθμιση Υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων» στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αβδήρων». Όπως διευκρίνισε στο «Ε» ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης: « Το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει τεχνική υπηρεσία. Έτσι μέσω της προγραμματικής θα περάσει στα χέρια του δήμου που θα αναθέσει την μελέτη σε ιδιώτη και θα έχει την επίβλεψη η τεχνική υπηρεσία του δήμου». Ο κ. Τσιτιρίδης εξήγησε ότι θα γίνει ανάθεση καθώς η τεχνική υπηρεσία του δήμου δεν διαθέτει την ειδικότητα λιμενολόγου που πρέπει να κάνει την μελέτη.

Να σημειώσουμε ότι οι μελέτες αφορούν το κρηπίδωμα στο λιμάνι που έχει  υποστεί καταστροφές καθώς επίσης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ίδρυση υδρατοδρομίου και ανάπλαση των λιμένων Φαναρίου, Μαρωνείας.

Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η στρόφιγγα για τον νέο αγωγό ύδρευσης στο δήμο Αβδήρων

Το μεγάλο έργο με τον τίτλο: «Τοπικές παρεμβάσεις αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης Νοτίων Διαμερισμάτων Δήμου Αβδήρων» προϋπολογισμού 2.741.935,48 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α έχει ολοκληρωθεί και στην δημοτική επιτροπή εγκρίθηκε και ο 4ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας του έργου ώστε να πληρωθεί ο εργολάβος. Ωστόσο όπως μας ανέφερε ο κ. Τσιτιρίδης το έργο δεν θα τεθεί μέσα  στο καλοκαίρι σε λειτουργία καθώς χρειάζεται πρώτα να γίνουν κάποια δοκιμαστικά: «Δεν θα διακινδυνεύσουμε μέσα στο καλοκαίρι και με τόση ανάγκη για νερό να δημιουργηθούν προβλήματα αντίστοιχα μ’ αυτό που είχαμε πρόσφατα. Ο νέος αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο», σημείωσε ο κ. Τσιτιρίδης.

Καθημερινός αγώνας της ΔΕΥΑΑ για να εξασφαλιστεί νερό για όλους τους οικισμούς

Το ίδιο βεβαιώνει και η πρόεδρος τη ΔΕΥΑΑ Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου προσθέτοντας ότι καθημερνά γίνεται στην ΔΕΥΑΑ ένας μεγάλος αγώνας για να έχουν νερό όλοι οι οικισμοί και να αποτραπεί κάποια άλλη βλάβη όπως αυτή που ταλαιπώρησε τους κατοίκους των Αβδήρων, του Μυρωδάτου και των παραλιακών οικισμών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή

Στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθη…