Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο δείκτης προστασίας δείχνει τον χρόνο διάρκειας του αντηλιακού μας

Ο δείκτης προστασίας δείχνει τον χρόνο διάρκειας του αντηλιακού μας

0

Η εκπαιδευτικός αισθητικής, Άρτεμις Μανωλιάδου μιλά στο «Ε» για την ορθή χρήση του αντηλιακού από παιδιά και ενήλικες παραθέτοντας τους μύθους και τις αλήθειες στο θέμα της επιλογής του


«Κυριαρχεί μία λανθασμένη άποψη για τον δείκτη προστασίας, στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τον χρόνο που θα χρειάζεται η ηλιακή ακτινοβολία για να προκαλέσει κάποιο ερύθημα»


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr


 

Το θερμόμετρο «αγγίζει» τους 40 βαθμούς και μαζί «χτυπά» και το καμπανάκι που μας υπενθυμίζει πως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε να προστατεύουμε το δέρμα μας, μιας και το καλοκαίρι περνάμε περισσότερη ώρα έξω απολαμβάνοντας τον ήλιο και την θάλασσα. Αν και ο ήλιος είναι πηγή ζωής, ωστόσο η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν μπορεί να βλάψει εμάς και συγκεκριμένα το δέρμα μας.

Για αυτό, λοιπόν η εκπαιδευτικός αισθητικής στα δημόσια ΙΕΚ, Άρτεμις Μανωλιάδου εξηγεί στο «Ε» όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να έχουμε διαρκώς στο νου μας αναφορικά με την ορθή χρήση και ανανέωση του αντηλιακού μας, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε αυτούς τους ζεστούς μήνες με ευχαρίστηση χωρίς απρόοπτα και ανεπιθύμητα εγκαύματα. Γι’ αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και στις συμβουλές-συστάσεις των ειδικών.

«Πρώτα από όλα τα αντηλιακά είναι καλλυντικά προϊόντα γενικά που χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την διείσδυση της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας και για αυτό δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ», όπως τονίζει.

UV-A και UV-B υπεριώδης ακτινοβολία

Αρχικά, η κ. Μανωλιάδου πριν να προχωρήσει σε μία λεπτομερέστερη ανάλυση σχετικά με την υπεριώδη ακτινοβολία που απειλεί το δέρμα μας διατυπώνει τα εξής:

«Έχουμε, λοιπόν την υπεριώδη ακτινοβολία που χωρίζεται σε UV-A και UV-B, οι οποίες είναι εξίσου βλαβερές. Η UV-A φτάνει σε μεγαλύτερο βαθμό στο δέρμα μας και υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ευθύνεται κυρίως για την φωτογήρανση, δηλαδή την επιτάχυνση της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης .Από την άλλη, η UVB ακτινοβολία δεν έχει τόσο βάθος διείσδυσης, ωστόσο είναι πολύ πιο ισχυρή και ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα κυρίως, για τους αποχρωματισμούς του δέρματος. Και οι δύο τύποι μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικές μεταλλάξεις, καρκίνους του δέρματος. Συν τοις άλλοις, οφείλουμε να μην λησμονούμε πως η αντηλιακή προστασία καλό θα ήταν να εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία υπάρχει όλο τον χρόνο».

«Ο δείκτης προστασίας έχει να κάνει με τον χρόνο που χρειάζεται ανανέωση το αντηλιακό μας»

«Κυριαρχεί μία λανθασμένη άποψη για τον δείκτη προστασίας, δηλαδή υποστηρίζεται πως αφορά το πόσο δυνατό είναι το αντηλιακό, ενώ στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τον χρόνο που θα χρειάζεται η ηλιακή ακτινοβολία για να προκαλέσει κάποιο ερύθημα/ κοκκίνισμα κατά την χρήση του προϊόντος σε σχέση με τον χρόνο χωρίς το προϊόν. Ο δείκτης προστασίας, δηλαδή έχει να κάνει με τον χρόνο που χρειάζεται ανανέωση το αντηλιακό μας», συμπληρώνει αποσαφηνίζοντας τι ισχύει τελικά με τον δείκτη προστασίας.

Υψηλός δείκτης προστασίας για άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα

«Είναι πολύ σημαντικό κυρίως για τα άτομα που έχουν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, να χρησιμοποιούν υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς είναι πολύ πιο επιρρεπή στις βλαπτικές δράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε αυτή την περίπτωση το δέρμα από μόνο του έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε μελανίνη που είναι και η φυσική ουσία του για να προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία», όπως επισημαίνει.

Δίνουμε έμφαση στα συστατικά και όχι τόσο στην επωνυμία του αντηλιακού

«Είναι πιο σημαντικό να κοιτάμε τα συστατικά του προϊόντος και να μην δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην επωνυμία του. Συγκεκριμένα, έχουμε την τάση να θεωρούμε πως όσο πιο επώνυμο ή ακριβό είναι ένα αντηλιακό, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Υπάρχουν αντηλιακά πιο οικονομικά, αλλά εξίσου αποτελεσματικά με άλλα επώνυμα», δηλώνει.

Υποστηρίζει, ακολούθως πως τα αντηλιακά, όπως και όλα τα καλλυντικά γενικά είναι προϊόντα που για να διατηρήσουν τις δράσεις τους πρέπει να βρίσκονται σε ξηρό μέρος με θερμοκρασία δωματίου και όχι σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, ενημερώνει πως από την στιγμή που το ανοίγουμε σιγά σιγά οι δράσεις του εξαντλούνται και γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε και τα περσινά αντηλιακά μας.

Επιλέγουμε αντηλιακά ευρέως φάσματος

«Επιλέγουμε ένα αντηλιακό που μας ταιριάζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός μας»
Αισθητικός-Εκπαιδευτικός Αισθητικής
Άρτεμις Μανωλιάδου

«Επιλέγουμε ένα αντηλιακό που μας ταιριάζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός μας. Όσο πιο λιπαρό είναι το δέρμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε πιο ελαφριάς υφής, πιο λεπτόρρευστα για να αποφύγουμε το να φράξουν οι πόροι μας. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε τα αντηλιακά μας να αναγράφουν ότι είναι ευρέως φάσματος, δηλαδή να προστατεύουν και από ακτίνες UVA κα UVB, να μην περιέχουν γενικά αλλεργιογόνα, ερεθιστικούς παράγοντες, αρώματα. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε σε στεγνό δέρμα τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ είναι σημαντικό να το ανανεώνουμε συστηματικά. Ακόμη, είναι σημαντικό να το ανανεώνουμε, αφού βουτήξουμε στην θάλασσα ή στην πισίνα και να το εφαρμόζουμε σε όλα τα σημεία του σώματός μας. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε και αντηλιακά προϊόντα για  χείλια, μαλλιά, διότι επηρεάζονται και αυτά σε μεγάλο βαθμό από τον ήλιο, μολονότι ξεχνάμε να τα προστατεύσουμε», όπως  διευκρινίζει.

Προσοχή στα αντηλιακά για μικρά παιδιά: Να είναι απαλλαγμένα από αρώματα και αλλεργιογόνα

Όσον αφορά τα μικρά παιδιά, υπογραμμίζει ότι είναι καλό να εκτίθενται στον ήλιο όσο το δυνατό λιγότερο και φυσικά να φορούν αντηλιακό υψηλής προστασίας. Επιπλέον, προτείνει την χρήση καπέλου κατά την έκθεση στον ήλιο. Τέλος, συμβουλεύει τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή, αφού η φόρμουλά τους πρέπει να είναι απαλλαγμένα από αρώματα, αλλεργιογόνα.

«Το λάδι μαυρίσματος έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό»

«Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της χρήσης αναφορικά με το λάδι μαυρίσματος, διότι έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Το λάδι τραβά την ακτινοβολία. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και λάδια μαυρίσματος που έχουν και αντηλιακό δείκτη προστασίας, αλλά είναι αρκετά χαμηλός».

Καλλυντικά με δείκτη προστασίας για ένα ανάλαφρο μακιγιάζ

«Μπορούμε ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να χρησιμοποιούνται καλλυντικά με δείκτη προστασίας. Είναι σημαντικό βέβαια να προσέχουμε πολύ περισσότερο την προετοιμασία του δέρματός μας, να το κρατάμε ενυδατωμένο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό μας σαν βάση για το μακιγιάζ μας, να αποφεύγουμε το βαρύ μακιγιάζ γιατί μπορεί να προκαλέσει και φράξιμο στους πόρους, πιο έντονη εφίδρωση. Προτιμάται κάτι ανάλαφρο και φυσικά και η χρήση primer/βάσης, καθώς οι πόροι μας είναι πιο διευρυμένοι με αποτέλεσμα να παράγουμε λιπαρότητα σε μεγαλύτερο βαθμό. Θα πρότεινα πιο γήινες αποχρώσεις, να χρησιμοποιούμε και αδιάβροχα προϊόντα», όπως δηλώνει καταληκτικά η κ. Μανωλιάδου αναφορικά με την επιλογή καλλυντικών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε χωματόδρομο παραμένει ο δρόμος από τα Άβδηρα για το Κέντρο Υγείας

Από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, παραμένει άλυτο το πρόβλημα πρόσβασ…