Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέο έργο συντήρησης στο κανάλι Θαλασσιάς – Κρεμαστής

Νέο έργο συντήρησης στο κανάλι Θαλασσιάς – Κρεμαστής

0

Δημοπρατήθηκε με έκπτωση 29% από την ΑΜΘ – Πρόεδρος ΤΟΕΒ Θαλασσιάς, Ι. Φλώρος: «Έχουμε ανάγκη το έργο, έχουμε μεγάλες απώλειες νερού»


 Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υδάτων ΑΜΘ, Γ. Καμπάς: « Χρειάζεται οικονομία και λελογισμένη χρήση στο νερό»


Μπαίνει το «νερό στο αυλάκι», κατά κυριολεξία με το νέο έργο συντήρησης στο υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο που ανήκει στον ΤΟΕΒ «Θαλασσιάς- Κρεμαστής». Ένα αίτημα του ΤΟΕΒ προς την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση που δημοπρατείται από την νέα και ξεκινά την υλοποίησή του.

Δημοπρατήθηκε με έκπτωση 29% το αρδευτικό έργο του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς – Κρεμαστής   

Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ, κατακυρώθηκε μετά από την διαδικασία των ενστάσεων, σε μειοδότη με έκπτωση 29% ήτοι με 2.574.700 ευρώ +ΦΠΑ. Να σημειώσουμε ότι σκοπός του έργου είναι η συντήρηση των υφιστάμενων ανοιχτών καναλιών ώστε να μηδενιστούν οι απώλειες ύδατος και να γίνεται αποτελεσματικότερη η άρδευση της περιοχής.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

 Το έργο είναι εγγειοβελτιωτικό. Το βασικό παρανέστιο αρδευτικό δίκτυο το οποίο ανήκει στον ΤΟΕΒ «Θαλασσιάς- Κρεμαστής» αποτελείται από τον κεντρικό προσαγωγό, την δυτική κύρια διώρυγα με τη χαρακτηριστική ονομασία «Ζ» και την ανατολική διώρυγα με τη χαρακτηριστική ονομασία «Η».

Λόγω τής παλαιότητας του δικτύου έχουν παρουσιαστεί φθορές στο σκυρόδεμα των διωρύγων σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται απώλειες ύδατος και να μην γίνεται σωστή άρδευση της περιοχής. Επιπλέον, κατά τόπους παρατηρείται συγκέντρωση φερτών υλικών, τα οποία απομειώνουν την υδραυλική  διατομή. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι διώρυγες να μην λειτουργούν με την μέγιστη δυνατή παροχή τους αλλά σε μικρότερες τιμές. Απαιτείται, λοιπόν, επεμβατική αποκατάσταση – συντήρηση αυτών.

Πρόεδρος ΤΟΕΒ Θαλασσιάς, Ι. Φλώρος: «Έχουμε ανάγκη το έργο, έχουμε μεγάλες απώλειες νερού»

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς  – Κρεμαστής Γιάννης Φλώρος μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι  ξεκινά ένα έργο απαραίτητο για  τους αγρότες της περιοχής, τονίζοντας πως ήταν αίτημα του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς – Κρεμαστής στον προηγούμενο αντιπεριφερειάρχη Νίκο Ευφραιμίδη: «Έχουμε μεγάλη απώλεια νερού με το υφιστάμενο κανάλι. Ιδιαίτερα τώρα που μας δίνουν το μισό νερό από ότι πριν  δύο χρόνια δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε και απώλειες. Χρειαζόμασταν ένα έργο συντήρησης για να γίνεται πιο σωστή διαχείριση του νερού».

Όπως ανέφερε ο κ. Φλώρος αυτές τις μέρες το νερό έρχεται κατά διαστήματα και μένουν έως και 8 ώρες χωρίς νερό: «»Δεν υπάρχει νερό. Μας το κόβουν 4 – 5 το πρωί και ξανά στις 12 το μεσημέρι. Όταν δουλεύει η γεννήτρια για παραγωγή ρεύματος στο υδροηλεκτρικό στον Θησαυρό επειδή είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες για ενέργεια, περισσεύει νερό και μας στέλνουν. Γενικά τα προβλήματα με το νερό είναι πολύ έντονα φέτος και δεν ξέρουμε πού θα πάμε αν συνεχίσουμε έτσι».

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υδάτων ΑΜΘ, Γ. Καμπάς: « Χρειάζεται οικονομία και λελογισμένη χρήση στο νερό»

Στο ερώτημα αυτό που μεταφράζεται σε ανησυχία, απαντά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της ΑΜΘ Γιώργος Καμπάς: «Πρέπει να κάνουμε οικονομία στο νερό και λελογισμένη χρήση. Δεν πρέπει να ποτίζουμε όποτε μας βολεύει αλλά κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες γιατί στις ζεστές ώρες της ημέρας εξατμίζεται το νερό». Ο κ. Καμπάς ανέφερε πως αιτία της λειψυδρίας είναι φυσικά η ανομβρία και ο ήπιος χειμώνας που δεν είχε καθόλου χιόνι ώστε να υπάρχουν αποθέματα νερού, επισημαίνοντας ότι στο φράγμα του Θησαυρού είναι χαμηλή η στάθμη του νερού λόγω και των μειωμένων εισροών που έρχονται από Βουλγαρία και τροφοδοτούν με νερό το φράγμα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…