Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μπένος: Η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης του Έβρου

Μπένος: Η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης του Έβρου

0

Το συνέδριο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία» πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη


Χαιρετισμός απηύθυνε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης


Έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσουν γρήγορα το τοπίο στον Έβρο, όπως το έκαναν στη Θεσσαλία, για να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές το περσινό καλοκαίρι (ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ), απηύθυνε ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κατά την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία», που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μπένος είπε ότι το πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, διότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εγκριθεί.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο όπλα στα χέρια μας που είναι η πρώτη φάση του Masterplan, μετά από δημόσια διαβούλευση, και η εγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) και σημείωσε: «Πρέπει να ξέρουμε τους πόρους του προγράμματος. Η Περιφέρεια θα δώσει περίπου 15.000.000 ευρώ, δεν μπορεί να δώσει παραπάνω, δεν έχει να δώσει παραπάνω, ούτε μπορούμε να στερήσουμε πόρους από άλλα προγράμματα».

Επισήμανε την ανάγκη να ενταχθεί στο Πρόγραμμα η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο.

Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί σε δύο επίπεδα, στις υποδομές και τις πολιτικές και ανέφερε ως παράδειγμα την πολιτική για το δημογραφικό λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στον Έβρο.

Επίσης, θεωρεί αδιανόητο να μη συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το μεταφορικό και ενεργειακό ισοδύναμο, γιατί όπως είπε, είναι πολύ υψηλό στην περιοχή το κόστος το ενεργειακό και το μεταφορικό.

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της, με τις πολιτικές στις υποδομές και τη χρηματοδότηση, διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στη συγκρότηση του Προγράμματος αν δεν γίνει αυτό, είναι δύσκολο να γίνει η πρόσκληση, χωρίς αυτή την κυβερνητική δέσμευση», υπογράμμισε ο κ. Μπένος.

Χρ. Τοψίδης: «Η ανάπτυξη της Περιφέρειας μας συνδέεται άρρηκτα και συναρτάται με την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής»

Ο κ. Τοψίδης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και το θέμα του Συνεδρίου, υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη της Περιφέρειας μας συνδέεται άρρηκτα και συναρτάται με την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και των κρίσεων που αυτή επιφέρε» και εξήγησε ότι στόχος της Διοίκησης της οποίας ηγείται είναι η δημιουργία και εφαρμογή ενός σύγχρονου και παραγωγικού μοντέλου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους κατοίκους της.

Υπερθεματίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που πλέον είναι ορατές, ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Το κλειδί βρίσκεται στον σπονδυλωτό και συμμετοχικό σχεδιασμό, στον οποίο εμπλέκονται όσοι φορείς ή υπηρεσίες είναι απαραίτητες, ώστε οι λύσεις να είναι ολιστικές και ολοκληρωμένες.

Ο ολοκληρωμένος Σχεδιασμός για τη διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον:

  1. στους Επιστημονικούς φορείς,
  2. στην Πολιτεία, μαζί με τους επιχειρησιακούς και εμπλεκόμενους φορείς και
  3. στον Πολίτη.

Ως Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προφανώς και έχουμε την πολιτική βούληση για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Πλην όμως, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τείνουμε χείρα συνεργασίας και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία ή την κατάρτιση οποιουδήποτε φορέα ή/και υπηρεσίας, μπορεί να έχει συνάφεια με το αντικείμενο» και τόνισε ότι η ενίσχυση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας αποτελεί προτεραιότητα για την Διοίκηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…