Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης στο NATO Public Forum: «Τα όπλα στην Ουκρανία δημιουργούν “κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες”»

Μητσοτάκης στο NATO Public Forum: «Τα όπλα στην Ουκρανία δημιουργούν “κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες”»

0

Δύο μέρες μετά σε συνέντευξη Τύπου ελληνικών ΜΜΕ δήλωσε ότι «δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο» – Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση


«Θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα, εκσυγχρονίζοντας σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλοντας στις συνολικές δυνατότητες της Συμμαχίας», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ανασκεύασε ελαφρώς λέγοντας σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες: «Δεν υπάρχουν “επιβάτες χωρίς εισιτήριο”, και γι’ αυτό η τήρηση της δέσμευσης του 2% είναι τόσο σημαντική, τουλάχιστον για τις χώρες που ήταν πάντα πολύ συνεπείς με αυτόν τον στόχο. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε την αύξησή του. Ίσως το 2% δεν είναι αρκετό. Ίσως πρέπει να φτάσουμε στο 2,5% εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Παράλληλα τάχθηκε απόλυτα εναντίον της Ρωσίας και επέμεινε στην αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

«Πιστεύω ότι σε μια εποχή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη, πρέπει επίσης να είμαστε δημιουργικοί όσον αφορά στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να στηρίξουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Δεν αρκεί να βασιζόμαστε μόνο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξα ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του ότι χρειαζόμαστε κάποιου είδους ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συμπληρώνει τις αμυντικές δαπάνες που αναλαμβάνουμε σε εθνικό επίπεδο με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επομένως, αυτός ο συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, κατά τη γνώμη μου, θα είναι απαραίτητος εάν οικοδομήσουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα όσον αφορά στις συνολικές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ».

Βέβαια παραδέχτηκε «κενά» στις εγχώριες αμυντικές ικανότητες και επιβεβαιώνοντας εμμέσως την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, τα οποία δημιουργούν «κενό» στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ίδια στιγμή όπου στη Βουλή, για την συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό την επόμενη μέρα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα κενό στην άμυνα της χώρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταπεξέλθουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου σε ελληνικά ΜΜΕ

Η δήλωση περί αμυντικών κενών ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και, όπως ήταν φυσικό, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα ελληνικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου του Action24 ότι «η δήλωσή σας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά και επικρίσεις στην Ελλάδα από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σας κατηγορεί ότι “παραδεχθήκατε κενά” στην ελληνική άμυνα, με αφορμή την ενίσχυση -την οποία στηρίζουμε- της ουκρανικής άμυνας. Τι ισχύει τελικά και πώς απαντάτε σε αυτές τις επικρίσεις;».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η παραπάνω δήλωση υπήρξε fake news λέγοντας ότι «Μα δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσω, σε όλους αυτούς οι οποίοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Άρα, επ’ αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι ένα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και χρήματα, επιπρόσθετα χρήματα, αρκετά, για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό. Αυτά γι’ αυτούς οι οποίοι διακινούν αυτές τις φήμες. Εξάλλου, είναι γνωστοί αυτοί οι οποίοι επιμένουν να διακινούν τέτοια σενάρια».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «η δεύτερη ευρύτερη παρατήρησή μου είναι: ας αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2019. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μία δεκαετή κρίση. Είμαστε μία από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει απλά να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, τα ελικόπτερα Romeo τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 και το 2026, για να διαπιστώσει κανείς αν σήμερα η χώρα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ό,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, το 2019, τη διακυβέρνηση του τόπου».

Μ. Κατρίνης, ΠΑΣΟΚ : Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης επέκρινε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού δηλώνοντας:

«Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που όπως είπε δημιουργεί «κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες».

Μέχρι σήμερα, όσες φορές και αν έθεσα το συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή ή στο δημόσιο διάλογο, απάντηση δεν πήρα ποτέ.

Έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης και επιβεβαιώνει την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα αυτό το μαθαίναμε από ξένους αξιωματούχους όπως ο κ. Σολτς ή ο κ. Ζελένσκι γιατί η κυβέρνηση είχε αρνηθεί κάθε ενημέρωση.

Το χειρότερο όμως είναι ότι πλέον ο πρωθυπουργός διαπιστώνει κενά στο σύστημα ασφάλειας της χώρας, λόγω της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να παραχωρούνται χωρίς να αντικαθίστανται αμυντικά συστήματα πάνω στα οποία στηρίζεται η άμυνα της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που υφίσταται απειλή από την Τουρκία που φτάνει μέχρι την αμφισβήτηση συνόρων, κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνθηκών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα:

  • Για τα αμυντικά συστήματα και το υλικό που εστάλη στην Ουκρανία, υπήρξε θετική εισήγηση και σύμφωνη γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας;

Γιατί όταν διαπιστώνεται ,από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κενό στην αμυντική ικανότητα της χώρας λόγω της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, η κυβέρνηση οφείλει μια απάντηση.

Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση, απαιτεί συνεννόηση. πρόταξη της έννοιας του εθνικού συμφέροντος».

Ευ. Αποστολάκης, ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη περί «κενών» στις αμυντικές ικανότητες επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Αποστολάκης τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, περί «κενών» στις αμυντικές ικανότητες της χώρας, ως αποτέλεσμα της στήριξης στην Ουκρανία.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ειδικότερα ότι: «Η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική, πλην όμως, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., έχοντας την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία».

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρει ότι σε ερωτήσεις και ομιλίες του στη Βουλή είχε τονίσει ότι «δεν συμφωνούμε με την αποστολή οπλικών συστημάτων αλλά και ότι η οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας μας» και «ως απάντηση είχαμε λάβει διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί». «Έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας και μιλάει για «κενά» στην αμυντική θωράκιση. Επιπλέον αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση», προσθέτει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Χαρίτσης, Νέα Αριστερά: Η ενίσχυση της Ουκρανίας επιζήμια για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας

«Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε αυτό για το οποίο τον κατηγορούσαμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ότι αυτή η υπέρμετρη λογική της ενίσχυσης με κάθε μέσο της Ουκρανίας αποβαίνει εις βάρος της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας», υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τα εθνικά ζητήματα.

Προηγουμένως στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως ο Μάκης Βορίδης προσπάθησε να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

«Εδώ έχουμε οδηγηθεί, ακριβώς επειδή η χώρα μας έχει μπει στην προμετωπίδα του πολέμου. Έχει γίνει μεγαλύτερο γεράκι του πολέμου από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στην πολεμική σύρραξη. Εδώ μας έχει οδηγήσει μια λογική κούρσας υπερεξοπλισμών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή καταψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…