Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μια αυθεντική, ζωντανή και περιεκτική εμπειρία «Natsu Matsuri» για 3η χρονιά στο πρώτο δημόσιο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας

Μια αυθεντική, ζωντανή και περιεκτική εμπειρία «Natsu Matsuri» για 3η χρονιά στο πρώτο δημόσιο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας

0

Μια συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας και την υποστήριξη της JTI


Την καθιερωμένη πλέον καλοκαιρινή γιορτή «Natsu Matsuri» στο πρώτο δημόσιο ιαπωνικό πάρκο της πόλης, στο Παγκράτι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες Πέμπτη 27 Ιουνίου εκατοντάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, πολίτες της Αθήνας, τουρίστες και μέλη της ιαπωνικής κοινότητας. H εορταστική εκδήλωση, με τον ιδιαίτερο ρυθμό και παλμό που προσέδωσαν οι παραβρισκόμενοι, υλοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, με συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και της ιαπωνικής πρεσβείας, και την υποστήριξη της JTI.



Το «Natsu Matsuri» αποτελεί την πλέον δημοφιλή γιορτή της Ιαπωνίας με θρησκευτικές ρίζες στην Αρχαιότητα, που στην Ελλάδα αναμιγνύεται με τη μεσογειακή κουλτούρα, δίνοντας μια μοναδική βιωματική αίσθηση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Ελένη Ζωντήρου, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. κ. Koichi ITO και η Γενική Διευθύντρια της JTI Ελλάδας κ. Lili Zigoslu.

Με στόχο να δημιουργηθεί μια ολιστική βιωματική εμπειρία πολιτισμού, στη διάρκεια της βραδιάς,  όσες και όσοι κατέκλεισαν το πάρκο είχαν την ευκαιρία να γευθούν αυθεντικά ιαπωνικά εδέσματα, να απολαύσουν την αυθεντική διακόσμηση, αλλά και να  συμμετέχουν σε μια ζωντανή παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού χορού από την Chihoco Yanagi, πρέσβειρα και performer του Shin Buyo, της πρωτοποριακής και σύγχρονης χορευτικής εκδοχής του παραδοσιακού χορού Nihon Buyo.

Η Γενική Διευθύντρια της JTI κ. Lili Zigoslu εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Δήμο Αθηναίων και την Πρεσβεία της Ιαπωνίας για την εμπιστοσύνη τους στη JTI. Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Σκορδίλη διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes που ανέλαβε πριν από τρία χρόνια μαζί με την ομάδα του το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου και φροντίζει μέχρι σήμερα για τη διατήρηση του πάρκου, και επανέλαβε τη δέσμευση της JTΙ για αδιάλειπτη συνέχιση της συντήρησής του. Παράλληλα η κυρία Lili Zigoslu δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που για τρίτη συνεχή χρονιά υποστηρίζουμε το “Natsu Matsuri” στο πρώτο δημόσιο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας. Αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευση της JTI για τη δημιουργία βιώσιμων χώρων που ενισχύουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Το Ιαπωνικό Πάρκο στο Παγκράτι δεν είναι μόνο ένα καταφύγιο φυσικής ομορφιάς αλλά και ένα ζωντανό παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών».

Το ιαπωνικό πάρκο σήμερα

Το Ιαπωνικό Πάρκο της Αθήνας είναι το πρώτο θεματικό πάρκο της πόλης και μια θεματική ιαπωνική «πράσινη όαση» απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη. Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» με την υποστήριξη της JTI Hellas.

Δυόμιση χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής του, το Ιαπωνικό Πάρκο της Αθήνας έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αγαπημένους χώρους πρασίνου της πόλης ενώ οι περίοικοι το «αγκάλιασαν» συστήνοντας μάλιστα και σύλλογο Φίλων του Ιαπωνικού Πάρκου. Οι ανθοκερασιές ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης, τα ιαπωνικά σφενδάμια με τα ιδιαίτερα φυλλώματα και χρώματά τους αναμειγνύονται με τις αγγελικές, τις λυγαριές, τις μυρτιές και τις δάφνες που έχουν διαμορφωθεί με ιαπωνική τεχνοτροπία, δίνοντας με το σχήμα και τις υφές τους έναν συνδυασμό της ιαπωνικής και της μεσογειακής χλωρίδας.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του χώρου βασίστηκε στο «Biophilic Design», που εξυπηρετεί την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. Συνδυάζει συμβολισμούς και στοιχεία από διάφορες εποχές της ιαπωνικής παράδοσης και οι εναλλαγές στο τοπίο αποτυπώνουν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας για ισορροπημένη αντιπροσώπευση και συμβίωση των στοιχείων της γης και του νερού.

Ο συνδυασμός των κλαδεμένων θάμνων με τους βράχους και τα βότσαλα διαμόρφωσαν «ήρεμα» μονοπάτια μέσα στον κήπο, ενώ το κατασκευασμένο από γρανίτη καθιστικό, δημιούργησε έναν όμορφο χώρο συνάντησης, προσφέροντας στους επισκέπτες του πάρκου τη δυνατότητα της απομόνωσης και της γαλήνης, στην «καρδιά» της πόλης. Στο πάρκο περιλαμβάνονται και πέτρινα μονοπάτια που το διασχίζουν, διευκολύνοντας έτσι τη διέλευση όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το Ιαπωνικό Πάρκο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου δικτύου χώρων πρασίνου (Green Network), του κέντρου της πόλης προσδίδοντας σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη στην πόλη με σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας (Resilience) από τις πιέσεις της κλιματικής κρίσης.

Το Ιαπωνικό Πάρκο περικλείεται από τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Νηρηίδων και Λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου. Διαθέτει πέντε εισόδους και είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Εθνική Πινακοθήκη, το Βυζαντινό Μουσείο και άλλα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…