«Τσιμπημένες» οι τιμές έως και 20% από πέρσι – Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα
Ήρθε το πρώτο κύμα φοιτητών – Μιλούν στο «Ε» οι μεσίτες Π. Ραφτόπουλος και Μ. Μαυρίδου
Το πρώτο «κύμα» φοιτητών – γονιών είναι ήδη στην πόλη μας λίγες μέρες μετα την ανακοίνωση των βάσεων και η διαδικασία διερεύνησης – εύρεσης – μίσθωσης φοιτητικού σπιτιού είναι στην κορύφωσή της. Μια διαδικασία δύσκολη και κοπιαστική ιδιαίτερα αν κάποιος ψάχνει στα «τυφλά». Πλέον έχουν παρέλθει οι εποχές των ενοικιαστηρίων που κατέκλυζαν τοίχους και κολώνες καθώς οι φοιτητές και οι γονείς τους απευθύνονται σε μεσίτες ή εξυπηρετούνται διαδικτυακά από σελίδες που καταχωρούνται αγγελίες.
«Τσιμπημένες» οι τιμές έως και 20% από πέρσι
«Κάθε πέρσι και καλύτερα» και στα φοιτητικά ενοίκια καθόσον οι τιμές είναι ακριβότερες από 10 – 20%. Αυτό μας αναφέρει ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος που διατηρεί το μεσιτικό γραφείο Homespot επί της Β. Κωνσταντίνου 70. Ειδικότερα η εικόνα είναι η εξής: Μονόχωρα studios, 25 – 40 τ.μ. το ενοίκιο κυμαίνεται από 200 – 300 ευρώ. Δίχωρα, 45 – 65 τ.μ. από 300 ευρώ και 450 ευρώ. Όλα επιπλωμένα και τα περισσότερα απ’ αυτά ανακαινισμένα: «Υπάρχει μια αύξηση από 10 – 20% στις τιμές. Υπάρχει κινητικότητα και διαθεσιμότητα. Προτιμώνται αυτά που βρίσκονται στο κέντρο και τα καινούργια έως μια 15ετίας το πολύ. Τα παλαιότερα ή τα μεγάλα διαμερίσματα δεν τα προτιμούν για συγκατοίκηση παρά μόνο αν πρόκειται για αδέλφια», σημειώνει ο Κ. Ραφτόπουλος. Σ’ ότι αφορά τον αριθμό των φοιτητών αλλά και την αντιστοιχία των τιμών των ενοικίων σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς ο κ. Ραφτόπουλος επισημαίνει: «Ο αριθμός είναι περίπου στα περσινά επίπεδα γύρω στους 600 νέους φοιτητές. Η Ξάνθη έχει αντίστοιχες τιμές με την Κομοτηνή αλλά στην Θεσσαλονίκη είναι πιο ακριβά τα ενοίκια. Αυτό που τους λέμε είναι να μην φοβούνται γιατί η πόλη μας είναι καθαρή και δεν έχει εγκληματικότητα. Γενικά ότι έχει καλά χαρακτηριστικά. Προτρέπουμε δε να εμπιστεύονται σε μεσιτικά γραφεία γιατί έχουμε την πλήρη εικόνα και μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε να βρούνε αυτό που θέλουν και στην τιμή που θέλουν και να μην ταλαιπωρηθούν ή να εξαπατηθούν.»
Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια στην Ξάνθη
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Μαρία Μαυρίδου που διατηρεί μεσιτικό γραφείο στην οδό Τσιμισκή 30: «Είναι ήδη εδώ το πρώτο φοιτητικό κύμα. Ξέρουμε ότι κάθε χρόνο η Ξάνθη έχει 600 νέες θέσεις φοιτητών. Φέτος έχουμε άνοδο στις τιμές. Ενδεικτικά ένας μέσος όρος για ένα στούντιο 45 – 50 τ.μ. στο κέντρο 350 – 400 ευρώ χωρίς επίπλωση».
Η κα Μαυρίδου σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα στη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων στην πόλη γι’ αυτό κάλεσε όσοι είναι ιδιοκτήτες σπιτιών να μπουν στη διαδικασία να τα θέσουν προς μίσθωση. Ανέφερε δε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την νέα κοινοτική οδηγία δεν θα μπορεί να μισθώνεται ένα ακίνητο αν δεν είναι ενεργειακά αναβαθμισμένο.
Σ’ ότι αφορά το μήνυμα που λαμβάνει η κα Μαυρίδου από τους πελάτες της : «Η Ξάνθη έχει την φήμη της όμορφης πόλης. Είναι θετικό επίσης το γεγονός ότι μας εμπιστεύονται και οι ιδιοκτήτες και οι πελάτες μας. Αυτό που λέμε είναι ότι ο επαγγελματίας μεσίτης έχει την πλήρη εικόνα και θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές κα κατευθύνσεις προς το συμφέρον του πελάτη».
Επισημαίνεται ότι σε έρευνα του «Ε» σε γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών για φοιτητική στέγη οι τιμές είναι από 250 – 550 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά και την περιοχή.