Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μείωση παραγωγής έως και 40% φοβούνται οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης

Μείωση παραγωγής έως και 40% φοβούνται οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης

0

Αιτία είναι η ξηρασία – Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Αμέτ Σινάν


 «Σβήνει» η καπνοκαλλιέργεια – Τα παρατούν οι νέοι και φεύγουν οικονομικοί μετανάστες


Από ανομβρία και ξηρασία υποφέρει  η καπνοκαλλιέργεια στην Θράκη. Ξερά τα χωράφια, πληγώνουν τα πόδια των καπνοπαραγωγών που άρχισαν το νυχτερινό μάζεμα στο πρώτο χέρι του μπασμά. Μικρά και «καμένα» από τον καύσωνα τα φυτά. Τα σημάδια δεν είναι καθόλου καλά για την παραγωγή στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και  αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους καπνοκαλλιεργητές του Συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης.


«Εκτιμούμε ότι θα έχουμε μείωση παραγωγής από 30 – 40%, λόγω της ξηρασίας. Ενημερώσαμε την ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούμε»
Α. Σινάν
Πρόεδρος Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης

Εκτιμήσεις για μείωση παραγωγή 30 – 40% από τους καπνοπαραγωγούς

Μιλώντας με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Σινάν Αμέτ, μας εξέφρασε την ανησυχία του για σημαντική μείωση της φετινής παραγωγής καπνού, αναφέροντας παράλληλα τις ενέργειες του Συνεταιρισμού προς την κατεύθυνση της χορήγησης αποζημιώσεων : «Κάναμε μια αυτοψία στα χωράφια μας και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι πολύ προβληματική. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε μείωση παραγωγής από 30 – 40%. Γι αυτό και ενημερώσαμε την Διεύθυνση Γεωργίας και τον ΕΛΓΑ που δίνει αποζημιώσεις λόγω ξηρασίας».

«Σβήνει» η καπνοκαλλιέργεια – Τα παρατούν οι νέοι και φεύγουν οικονομικοί μετανάστες

Όπως ανέφερε ο κ. Σινάν η καπνοκαλλιέργεια χρόνο με το χρόνο σβήνει, γιατί αφενός από το 2015 δεν έχει καμιά επιδότηση και καμιά στήριξη από την πολιτεία, αφετέρου γιατί είναι μια ιδιαίτερα κοπιαστική καλλιέργεια με χειρωνακτική εργασία και τιμές όχι αντάξιες, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής: «Από το 2015 δεν έχουμε καμία στήριξη. Παράγουμε και πουλάμε. Είναι μονοκαλλιέργεια ο μπασμάς. Πέρσι η τιμή κυμάνθηκε κατά μέσο όσο στα 5,70 το κιλό. Δεν καλύπτει το κόστος. Είναι μια καλλιέργεια που έχει πολλά στάδια και χειρωνακτική εργασία και γι’ αυτό οι νέοι δεν την προτιμούν. Δεν στρέφονται όμως σε άλλες καλλιέργειες αλλά παρατούν τελείως την αγροτική. Μένουν τα χωράφια ακαλλιέργητα γιατί τα παρατούν και φεύγουν για εργασία έξω. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα οικονομικής μετανάστευσης στην περιοχή μας. Ανάλογη είναι  η εικόνα και στην Ξάνθη. Έχουμε επαφή και συνεργασία με τους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης».

Ερώτηση στην Βουλή για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης

Στη βουλή φέρνει τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών της ο Οζκιούρ Φερχάτ, στον οποίο και απευθύνθηκε ο Συνεταιρισμός καπνοπαραγωγών Θράκης.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία αναδεικνύεται “η απόγνωση των καπνοπαραγωγών της ΠΕ Ροδόπης οι οποίοι βλέπουν ότι η απώλεια της παραγωγής τους εξαιτίας των  ακραίων καιρικών φαινομένων και της ξηρασίας θα ξεπεράσει το 60%”.

Μεταξύ άλλων, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη στήριξη της καπνοπαραγωγής στη Ροδόπη και με τι χρονικό ορίζοντα;

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη μείωση του υπεραυξημένου κόστους παραγωγής;

Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις επιχορηγήσεις κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis) οι οποίες μπορούν να φτάσουν το ανώτατο όριο των 15.000€ ανά παραγωγό και να χορηγούνται επί τρία συναπτά έτη, ως ένα μεταβατικό μέτρο στοιχειώδους κάλυψης των χρόνιων απωλειών εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και διατήρησης της καλλιέργειας;

Προτίθεστε κατά την αναδιαμόρφωση της νέας ΚΑΠ να συμπεριλάβετε τον καπνό στα προϊόντα που επιδοτούνται;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…