Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα

0

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες


Έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο και να γλιτώσουν τα πρόστιμα τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από την ερχόμενη χρονιά και θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αξία του ακινήτου.

Με την διαδικασία της Κτηματογράφησης, όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (για παράδειγμα κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).

Όπως έχει επισημάνει το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους αλλά συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

Για όλες τις περιοχές, ακόμα κι αν έχει γίνει προανάρτηση, μπορούν οι ιδιοκτήτες, αφού συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη σωστή δήλωση της περιουσίας τους, να προσέλθουν στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και να καταθέσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους, πληρώνοντας μόνο το ανάλογο παράβολο. Εναλλακτικά, η δήλωση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο site του κτηματολογίου : www.ktimatologio.gr.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κεραμέως: Αλλαγή φιλοσοφίας στην διαμόρφωση του επιδόματος ανεργίας

Έως τον Δεκέμβριο, η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Την α…