Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκινά «σαφάρι» για αγριογούρουνα στην Βιστονίδα

Ξεκινά «σαφάρι» για αγριογούρουνα στην Βιστονίδα

0

Το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου στην παραλίμνια περιοχή


Με απόφαση του Δασαρχείου Ξάνθης στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη


Διήμερο «δίωξης για ημίαιμους μη δεσποζόμενους χοίρους και αγριόχοιρους», ανακοίνωσε το Δασαχείο Ξάνθης. Έτσι το Σάββατο 6 Ιουλίου και την Κυριακή 7 Ιουλίου θα επιτραπεί κατ΄εξαίρεση το κυνήγι αγριογούρουνων στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας. Να σημειώσουμε ότι αυτή την εποχή απαγορεύεται το κυνήγι, το οποίο και ξεκινά 20 Αυγούστου, ωστόσο όπως διευκρινίζεται η δράση αυτή εξυπηρετεί λόγους δημόσιας υγείας.

 Υπό τον φόβον της αφρικανικής πανώλης

Να σημειώσουμε ότι το κυνήγι θα γίνει από ειδικά συνεργεία που απαρτίζεται από μέλη του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης Λοϊζος Σερραίος, υπάρχουν 150 μέλη που έχουν δηλωθεί,  είναι ασφαλισμένοι μάλιστα για περίπτωση ατυχήματος και στελεχώνουν κάθε φορά τα συνεργεία. Είπε επίσης ότι το κυνήγι γίνεται σε καθορισμένη από το Δασαρχείο περιοχή, πάντα  με την εποπτεία των δασικών υπαλλήλων και θηροφυλάκων. Τα θηράματα ελέγχονται για αφρικανική πανώλη και στη συνέχεια μοιράζονται στα μέλη του συνεργείου. Όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του το Δασαρχείο,  η δράση γίνεται για τον έλεγχο του αριθμού των ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη.

Οι  επιδοτούμενες φάρμες αύξησαν τον αριθμό των αγριογούρουνων

Όπως εξήγησε ο κ. Σερραίος το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια επειδή ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και των ημίαιμων χοίρων παρουσιάζει τεράστια αύξηση. Διευκρινίζοντας την διαφορά μεταξύ των ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και των αγριογούρουνων ο κ. Σερραίος σημείωσε πως: «οι ημίαιμοι έιναι διασταύρωση των οικόσιτων χοίρων με αγριόχοιρους κι αυτό έχει γίνει τότε που επιδοτοτούνταν φάρμες με άγρια ζώα που είχαμε και στην περιοχή μας. Στην συνέχεια αυτές οι φάρμες εγκαταλείφθηκαν και επειδή υπήρξαν διασταυρώσεις με άγρια ζώα φτάσαμε σε υπερπληθυσμό».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στρατιωτικός ουρολόγος του Δ’ ΣΣ την Πέμπτη στο ΚΥ Σταυρούπολης

Για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των κατοίκων Στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής προ…