Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξάνθη: Εντός του 2024 «βγαίνουν στην αγορά» τα 28 στρέμματα για κοινωνικές κατοικίες

Ξάνθη: Εντός του 2024 «βγαίνουν στην αγορά» τα 28 στρέμματα για κοινωνικές κατοικίες

0

Για τις νέες εργατικές κατοικίες, η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο μετά από διαγωνισμό, θα επιλέγεται ο ανάδοχος

 

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για να κατασκευαστούν οι πρώτες κοινωνικές κατοικίες, μεταξύ των οποίων και της Ξάνθης, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, οι διαγωνισμοί, θα προχωρήσουν με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ, και συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν από την Μονάδα Ωρίμασης Έργων. Ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Από την καταγραφή που έχει γίνει ήδη στα πλαίσια του προγράμματος που αναμένεται να αρχίσει μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς , έχουν εντοπιστεί στην Ξάνθη 28 στρέμματα, που αναμένεται να «βγουν στην αγορά» εντός του 2024.

Όπως ανέφερε και ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στο 2ο real estate conference, «οι νέες κατοικίες δεν θα θυμίζουν τις παλαιότερες εργατικές κατοικίες αλλά θα είναι σύγχρονα διαμερίσματα όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη».

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο μετά από διαγωνισμό, θα επιλέγεται ο ανάδοχος. Ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχής και συνεπής η παρουσία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού

Υγειονομική κάλυψη σε πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις στην Π.Ε. Ξάνθης και όχι μόν…