Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Κομισιόν: Άλματα της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Κομισιόν: Άλματα της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό

0

Ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε.


Τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, που όπως έχει αποδείξει η εμπειρία διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων αλλά και την αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, επιβεβαιώνει η επικαιροποιημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βελτίωσε το 2023 το επίπεδο ψηφιοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις κατά 17,5% σε σχέση με το 2022, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει 86,2 βαθμούς στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης και να ξεπερνά τον μέσο όρο για την Ε.Ε. Η ίδια έκθεση διαπιστώνει επίσης σημαντική βελτίωση στον βαθμό ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών που απευθύνονται σε πολίτες, επίσης κατά 17,5% το 2023 και σε ετήσια βάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2023 εντάχθηκαν στο gov.gr 189 νέες υπηρεσίες από 40 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, με αποτέλεσμα να φτάσει τις 1.638 ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων ψηφιοποιημένων υπηρεσιών. Συνολικά, οι ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr παρέχονται από 20 Υπουργεία, την Προεδρία της Κυβέρνησης, 85 φορείς και οργανισμούς, 13 Ανεξάρτητες Αρχές και 13 Περιφέρειες. Ένα από τα σημαντικά ορόσημα του 2023 ήταν η ενεργοποίηση του βοηθού mAigov, που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τους πολίτες στον εντοπισμό της ψηφιοποιημένης δημόσιας υπηρεσίας που ανταποκρίνεται στην εκάστοτε ανάγκη τους. Μέσα σε έναν μήνα λειτουργίας το mAigov δέχθηκε 200.000 ερωτήματα, αριθμός που δείχνει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη δυνατότητα εξυπηρέτησής τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέγραψε επίσης τη σημαντική βελτίωση της Ελλάδας στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, καθώς η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών ή άλλες τεχνολογίες υψηλής χωρητικότητας αυξήθηκε την περίοδο 2022-2023 κατά 10%. Η Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική έχει αρχίσει να αποδίδει, παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμά ότι το ποσοστό κάλυψης θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω της έντασης του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες. Στα δίκτυα 5G η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας καθώς το ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης ξεπερνά το 98% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι λίγο μεγαλύτερος από το 89%.

Με βάση τις επιδόσεις της χώρας και τις τάσεις που διαμορφώνονται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πλήρως τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ψηφιακή Δεκαετία στο επίπεδο των ευρυζωνικών υποδομών, των ψηφιοποιημένων δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών ψηφιακής Υγείας.

Ωστόσο η Επιτροπή καταγράφει και στην περίπτωση της Ελλάδας -όπως και σε πολλές άλλες χώρες- το έλλειμμα που εμφανίζεται στις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με μια αισιόδοξη ανάγνωση, αυτή η υστέρηση δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για σημαντικές πρωτοβουλίες στον χώρο της κατάρτισης με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε, έχουμε ήδη στη διάθεσή μας μερικά επιτυχημένα παραδείγματα πολυεθνικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στη χώρα μας και έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από τους πολίτες.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …