Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καμία υποψία για πανώλη αιγοπροβάτων στην Ξάνθη

Καμία υποψία για πανώλη αιγοπροβάτων στην Ξάνθη

0

Διαβεβαιώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης – Ωστόσο ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι και τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα βιοασφάλειας

 

Πρώτη φορά η ασθένεια αυτή στην χώρα – Εντοπίστηκε σε 4 εκτροφές της Θεσσαλίας – Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

 

 

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Διεύθυνση  Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης μετά την ανακοίνωση κρουσμάτων της πανώλης αιγοπροβάτων σε 4 συνολικά εκτροφές  της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα 3 στην περιοχή της Καρδίτσας και μία στην Ελασσόνα.

Καμία υποψία για πανώλη στην Ξάνθη – Σε εγρήγορση η κτηνιατρική υπηρεσία

Όπως ανέφερε στο  «Ε» ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Ξάνθης Δήμος Τέγος, στην Ξάνθη δεν έχει αναφερθεί κανένα ύποπτο σύμπτωμα σε εκτροφή ώστε να κινητοποιήσει την υπηρεσία, ωστόσο όπως είπε,  έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι και έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα βιοασφάλειας. Εξήγησε δε ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν εξονυχιστική απολύμανση σ’ όλο τον κύκλο επαφών  με τις κτηνοτροφικές μονάδες, είτε αφορά τους κτηνοτρόφους είτε από τις εταιρείες που παραλαμβάνουν το γάλα: «Πρώτη φορά έχουμε αυτή την ασθένεια στην χώρα μας. Εντοπίστηκε σε εκτροφή στο Καστράκι Καρδίτσας και μετά σε άλλες δύο στην ίδια περιοχή και μία στην Ελασσόνα. Στην Ξάνθη δεν υπάρχει ούτε καν σαν υποψία. Δεν έχει αναφερθεί κανένα ύποπτο σύμπτωμα. Οι εκτροφές της Θεσσαλίας όπου εντοπίστηκε δεν έχουν καμιά επαφή με τις εκτροφές της Ξάνθης. Ωστόσο  οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, όπως για κάθε νόσο που εντοπίζεται σε χώρες της Ε.Ε. και  γι αυτό ενημερώσαμε τους κτηνοτρόφους και θέσαμε σε εφαρμογή τα μέτρα βιοασφάλειας».

Δεν μεταδίδεται η πανώλη των αιγοπροβάτων σε άνθρωπο

Ο κ. Τέγος ανέφερε επίσης ότι  η πανώλη των αιγοπροβάτων που είναι συχνή στις χώρες της Αφρικής, δεν μεταδίδεται  στον άνθρωπο: «Νοσούν τα αιγοπρόβατα αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο. Δεν απειλείται η ζωή τους αν καταναλώσουν κρέας αλλά οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ολική θανάτωση της εκτροφής που θα εντοπιστεί ένα κρούσμα». Υπενθυμίζουμε ότι στην Θράκη και ιδιαίτερα στον Έβρο το 2013 είχε καταστραφεί το μισό ζωικό κεφάλαιο από ευλογιά των προβάτων αλλά πανώλη δεν έχει εμφανιστεί ποτέ πριν.

Τα ζώα που θανατώνονται αποζημιώνονται

Τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Δηλώσεις υπουργού ΥΠΑΑΤ, Κ. Τσιάρα: «Κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία»

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως η νόσος αφορά αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα και σε καμία άλλη κατηγορία ζώων, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…