10 – 12% αύξηση στην τιμή – 70 λεπτά το κιλό στα μανάβικα
Μεγάλη αύξηση και στο πεπόνι – Αύξηση τιμών πάνω από 30% σε πιπεριές και μελιτζάνες λόγω …ζέστης
Αν κάποιο φρούτο έχει συνδεθεί με το ελληνικό καλοκαίρι τόσο που να θεωρείται σήμα κατατεθέν του και να φιγουράρει σε διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ είναι σίγουρα το καρπούζι! Μια φέτα καρπούζι συνώνυμο δροσιάς και γλυκιάς απόλαυσης που ανακαλεί παιδικές μνήμες! Αυτό το φρούτο που παραδοσιακά ήταν φτηνό στα μέσα του καλοκαιριού φέτος είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 12% από το χωράφι έως και το ράφι λόγω διαφόρων παραγόντων, γεγονός που προκαλεί δυσθυμία στους καταναλωτές που αναγκάζονται να περιορίσουν τις ποσότητες και να αγοράζουν …φέτες καρπουζιού!
Φέτα καρπούζι αντί για ολόκληρο – 10 – 12% αύξηση στην τιμή – 70 λεπτά το κιλό στα μανάβικα
Συνήθειες των βορειοευρωπαίων που αγοράζουν μια φέτα καρπούζι και 1 – 2 ντομάτες από το μάρκετ αρχίζουν να υιοθετούν πια και οι Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, όταν αυτό θεωρούνταν αδιανόητο παλαιότερα που το βιοτικό επίπεδο ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από το σημερινό. Γι’ αυτό ευθύνονται οι τιμές των φρούτων και των κηπευτικών που λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει αλλάξει ο βιορυθμός τους ως προς την ωρίμασή τους καθώς και οι παραγόμενες ποσότητες. Όταν για παράδειγμα φέτος έχει τεράστια καταστροφή στα ροδάκινα της Έδεσσας το βέβαιο είναι ότι η τιμή του ροδάκινου θα είναι ακριβότερη από πέρσι αφού οι ποσότητες θα είναι μικρότερες. Σ’ ότι αφορά τα καρπούζια ένας ακόμη λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές τους είναι και η έλλειψη εργατικών χεριών. Για αύξηση τουλάχιστον 10 – 12% στο κιλό του καρπουζιού κάνει λόγο ο πρόεδρος του σωματείου Οπωροπωλών Ξάνθης Δημήτρης Καραλανίδης εξηγώντας τους λόγους: «Η αύξηση στην αγορά του καρπουζιού είναι 10 – 12% και οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εργατικών χεριών που αυξάνει το κόστος παραγωγής. Εξαρτάται όμως από την ποικιλία και την περιοχή. Κάποιες ποικιλίες είναι πιο ακριβές και από κάποιες περιοχές όπως της Λάρισας είναι πιο ακριβά. Αυτή τη στιγμή το καρπούζι στα μανάβικα είναι 70 λεπτά και στα μάρκετ περίπου τόσο. Η Ξάνθη δεν παράγει καρπούζια για εμπορική εκμετάλλευση γιατί ωριμάζουν τέλος Ιουλίου ενώ έχει κατακλύσει με καρπούζι την αγορά η Πελοπόννησος».
Από το χωράφι έως το ράφι
Να σημειώσουμε ότι η τιμή του καρπουζιού στο χωράφι είναι 20 – 25 λεπτά και φτάνει να πωλείται μέσα Ιουλίου στο ράφι περίπου στα 70 – 90 λεπτά το κιλό.
Το πεπόνι ακριβότερο. Από την αρχική τιμή των 0,50 – 0,55 ευρώ το κιλό στο χωράφι, η τιμή ανεβαίνει έως 1,68 ευρώ το κιλό στις λαϊκές, στα σούπερ μάρκετ έως 2,30 ευρώ το κιλό και στα μανάβικα έως 2,69 ευρώ το κιλό. Η συνολική αύξηση τιμής μπορεί να φτάσει έως και 438%.
Δεν είναι μόνο τοπικό το πρόβλημα
Η αύξηση των τιμών δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα στη μεταφορά έχουν οδηγήσει σε παρόμοιες αυξήσεις τιμών σε πολλές χώρες. Στην Ισπανία και την Ιταλία, για παράδειγμα, οι τιμές των καρπουζιών και των πεπονιών έχουν επίσης αυξηθεί κατά 20-30% σε σχέση με πέρυσι.
Αύξηση τιμών πάνω από 30% σε πιπεριές και μελιτζάνες λόγω …ζέστης
Η αύξηση στις τιμές δεν περιορίζεται μόνο στα καρπούζια και πεπόνια αλλά αύξηση έχουν και κάποια κηπευτικά όπως οι πιπεριές και οι μελιτζάνες. Όπως ανέφερε ο κ. Καραλανίδης οι πιπεριές πωλούνται στα 2,50 ευρώ το κιλό και έχουν αύξηση πάνω από 30%: «Αυτό οφείλεται στην παρατεταμένη ζέστη που δεν αφήνουν τα κηπευτικά να μεγαλώσουν. Πιπεριές και μελιτζάνες έχουν αύξηση στις τιμές μόνο οι ντομάτες είναι στα 1,20 – 1,80».