Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Καλοκαίρι και διάβασμα βιβλίων πάνε μαζί!

Καλοκαίρι και διάβασμα βιβλίων πάνε μαζί!

0

Το «Ε» κάνει στάση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξάνθης και παρακινεί τους λάτρεις του βιβλίου να ακολουθήσουν το παράδειγμά του όσο προλαβαίνουν, γιατί το καλοκαίρι δεν πρέπει να πάει χαμένο


Βάσει αριθμητικών δεδομένων παραθέτει το σύνολο κίνησης βιβλίων, τις νέες εγγραφές και τις επισκέψεις για το έτος 2023


Το ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ, κάτι που σημαίνει ακρογιαλιές, βουτιές, παγωτά, βόλτες με φίλους, μα κυρίως χρόνος για διάβασμα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά τις μέρες αυτές με μία επίσκεψη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, με ένα ξεφύλλισμα των αγαπημένων μας βιβλίων σε μία απόπειρα να δούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς στον ρόλο του πρωταγωνιστή των βιβλίων αυτών, να διεισδύσουμε στην πλοκή, ώστε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Με την σκέψη, λοιπόν πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε το καλοκαίρι να μας φύγει από τα χέρια», το «Ε» βρέθηκε στην βιβλιοθήκη, φωτογράφισε τα βιβλία, τα μελέτησε ανά κατηγορία και θεματικό πεδίο.

Απώτερος σκοπός, βέβαια είναι να βγούμε από όλη αυτή τη διαδικασία «πλουσιότεροι» πνευματικά, να ενημερωθούμε για το σύνολο κίνησης ( δανεισμοί-επιστροφές-ανανεώσεις), να «βάλουμε μπρος» για νέες αναγνωστικές εμπειρίες που θα μας ωθήσουν να «ξεκλειδώσουμε» τον κόσμο κι άλλων βιβλίων.

Στη συνέχεια, το «Ε» παρουσιάζει βάσει αριθμητικών δεδομένων τα εξής: σύνολο κίνησης βιβλίων, δανεισμοί-επιστροφές-ανανεώσεις, νέοι αναγνώστες-εγγραφή, σχολεία επισκέψεις-ξεναγήσεις/τμήματα(σύνολο μαθημάτων), Xanthi Tech Lab και δραστηριότητες/(σύνολο παιδιών) και επιπλέον καλοκαιρινή εκστρατεία και δραστηριότητες (σύνολο παιδιών) όσον αφορά την παιδική βιβλιοθήκη για το έτος 2023.



Βιβλιοθήκη ενηλίκων-παιδική βιβλιοθήκη- Xanthi TechLab

Αρχικά, διευκρινίζεται πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελείται από την βιβλιοθήκη ενηλίκων, το αναγνωστήριο, την παιδική βιβλιοθήκη και το Xanthi Tech Lab. Ιδρύθηκε το 1953 και έκτοτε εμπλουτίζεται διαρκώς από αγορές και δωρεές. Επίσης, περιέχει 68.000 τόμους βιβλίων και τα μέλη της ανέρχονται στα 12.500 άτομα. Μάλιστα, ξεχωριστό τμήμα αποτελούν τα βιβλία της συλλογής που αφορούν την ιστορία της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα. Αναλυτικά, περιλαμβάνει τις ολοκληρωμένες συλλογές: Θρακικών Χρονικών, Θρακικών, Αρχείο Θρακικού Λαογραφικού & Γλωσσικού Θησαυρού, Θρακικής Επετηρίδας. Μουσειακή συλλογή αποτελεί η πτέρυγα του Στέφανου Ιωαννίδη που περιλαμβάνει 1500 τόμους βιβλίων και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και εκδόσεις άλλων τοπικών συγγραφέων, ιστορικών, ερευνητών, ποιητών και σημαντικών λογίων του τόπου μας. Επιπλέον, ξεχωριστή γωνιά καταλαμβάνει σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία και το Xanthi TechLab διαθέτοντας συλλογές βιβλίων και χώρο προγραμμάτων για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1998 και εξυπηρετεί παιδιά ηλικίας από 4 έως 14 ετών. Η συλλογή της αριθμεί περίπου 8.560 τόμους βιβλία, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις και αριθμεί περίπου 5.650 μέλη. Κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα δανεισμού 3 βιβλίων για 15 ημέρες. Από το καλοκαίρι του 2014 σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» την Future Library και την Εθνική Βιβλιοθήκη, υλοποιεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Συγκεκριμένα, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους πραγματοποιούνται επισκέψεις μαθητών, οι οποίοι ενημερώνονται, ξεναγούνται και παρακολουθούν προγράμματα φιλαναγνωσίας, ανάγνωσης παραμυθιών, διαδραστικά παιχνίδια κ.ά.

Τέλος, από το 2021 συντηρείται διαδικτυακός κατάλογος της συλλογής των βιβλίων που κατέχει η βιβλιοθήκη και παρέχεται τρόπος ηλεκτρονικής κράτησης για τα μέλη της.



27.387 το σύνολο κίνησης στην βιβλιοθήκη ενηλίκων για το ‘23

Για το έτος 2023 οι δανεισμοί στην βιβλιοθήκη ενηλίκων «άγγιξαν» τους 12.386, έγιναν 12.545 επιστροφές βιβλίων και 2.456 ανανεώσεις με αποτέλεσμα το σύνολο κίνησης βιβλίων να ισοδυναμεί με 27.387. Ακόμη, 242 ήταν οι εγγραφές νέων αναγνωστών, ενώ τον χώρο επισκέφθηκαν 49 σχολεία-78 τμήματα-1.838 μαθητές και ειδικότερα στο Xanthi Tech Lab έλαβαν χώρα 196 δραστηριότητες στις οποίες πήραν μέρος 8.365 παιδιά.

297 οι νέες εγγραφές στην παιδική βιβλιοθήκη

5.906 αριθμούν οι δανεισμοί που έγιναν στην παιδική βιβλιοθήκη το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι επιστροφές 5.821 και οι ανανεώσεις 3.026. Επιπροσθέτως, καταγράφηκαν 297 νέες εγγραφές, ενώ την επισκέφθηκαν 49 σχολεία-78 τμήματα- 1.838 μαθητές.

Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να λείψουν 10 δραστηριότητες με πρωταγωνιστές τους/τις μικρούς/ες μας φίλους/ες στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας φτάνοντας τις 297 συμμετοχές.



Βιβλιοθήκη


Ώρες κοινού:

Πρωί: Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή

7:30 π.μ.-2:30 μ.μ.

Απόγευμα: Πέμπτη

6:00 μ.μ.-8:00 μ.μ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…