Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Η Παλιά Ξάνθη «αποκαλύπτεται» στους επισκέπτες της

Η Παλιά Ξάνθη «αποκαλύπτεται» στους επισκέπτες της

0

Ξενάγηση στην Ξάνθη του 19ου αιώνα περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα – Θεατρικά και μουσικά δρώμενα σε δύο εμβληματικό κτήρια του οικισμού

Μουσικές εκδηλώσεις για όλα τα γούστα – Περισσότεροι σύλλογοι φέτος στις γιορτές – Ξεκίνησε η προβολή στα social media

 

Τις δικές της «πινελιές» στον καμβά των Γιορτών Παλιάς Πόλης θέτει η νέα δημοτική αρχή φιλοδοξώντας να φέρει φρέσκο αέρα στο θεσμό που κλείνει φέτος τα 33 του χρόνια και να θέσει το δικό της στίγμα. Ειδικότερα φέτος ο θεσμός εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να αναδείξουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο και την αισθητική της Παλιάς Πόλης παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξεναγηθούν πίσω στον χρόνο, στις αρχές του 19 αιώνα σε μια ακμάζουσα Ξάνθη με τα αρχοντικά της και τον κοσμοπολίτικο αέρα της.

Ξενάγηση στην Ξάνθη του 19ου αιώνα

Η κεντρική ιδέα είναι ο επισκέπτης αφού ταξιδέψει στο ιστορικό και πολιτισμικό χθες της Παλιάς Ξάνθης, να γνωρίσει το πολιτιστικό παρόν της μέσα από τις εικαστικές εκθέσεις νέων τοπικών καλλιτεχνών και να ψυχαγωγηθεί, να διασκεδάσει, μέσα από ένα ευρείας γκάμας πρόγραμμα συναυλιακών εκδηλώσεων, ώστε να αποκομίσει μια συνολική άποψη για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας: «Φέτος ο θεσμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης συμπληρώνει 33 χρόνια . Είχαμε τον χρόνο να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε τις δράσεις που θα εμπλουτίσουν το θεσμό. Έτσι ετοιμάσαμε νωρίς την αφίσα και ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα το οποίο και ανακοινώσαμε», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πολισμού Μιχάλης Τσέπελης μιλώντας στο «Ε».

Πλήθος εκδηλώσεις για παιδιά στο θεματικό πάρκο του Λιμνίου

Ειδικότερα όπως ανέφερε οι νέες «πινελιές» είναι η διεύρυνση των εκδηλώσεων για παιδιά και γονείς που λαμβάνουν χώρα στο θεματικό πάρκο στο Λιμνίο. Βάλαμε τις δικές μας πινελιές δίνοντας έμφαση σε εκδηλώσεις με παιδιά και γονείς, όπως αφήγηση παραμυθιών, παιδική ζωγραφική, δημιουργική απασχόληση και παιδικές παραστάσεις.

Ξενάγηση καθημερινά και δρώμενα σε αρχοντικά της Π. Πόλης

Η καινοτομία των φετινών γιορτών είναι οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες ξεναγήσεις των επισκεπτών από πιστοποιημένο ξεναγό που διαρκούν 90 λεπτά και είναι δωρεάν (Λεπτομερείς οδηγίες στο πρόγραμμα των γιορτών). Ο Δήμος Ξάνθης δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν το ιστορικό υπόβαθρο του οικισμού και των ανθρώπων εκείνης της εποχής της μεγάλης ακμής της πόλης μας. Όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης σε δύο σημεία του οικισμού και συγκεκριμένα στην αυλή του αρχοντικού Μιχαλόπουλου και στο Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Στην αυλή του αρχοντικού Μιχαλόπουλου θα πραγματοποιηθούν δρώμενα από την θεατρική ομάδα «Έντιμοι Απατεώνες» ενώ στην αυλή του Πολυχώρου μουσική παράσταση με μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι από μουσικό του Ωδείου Ξάνθης.

Μουσικές εκδηλώσεις για όλα τα γούστα

Σ’ ότι αφορά το μουσικό πρόγραμμα ο κ. Τσέπελης σημείωσε: «Οι εκδηλώσεις στην κεντρική σκηνή είναι συναυλίες όλων των ειδών, λαϊκού έντεχνου, ρεμπέτικου παραδοσιακού, ποπ. Λαμβάνουν μέρος πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες και πολλά τοπικά σχήματα. Θεωρούμε ότι είναι ένα πρόγραμμα που ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις και θα αποτελέσει πόλο έλξης από όλη την ευρύτερη περιοχή».

Εκθέσεις και εκδηλώσεις και στο Παλιό Δημαρχείο

Σ’ ότι αφορά στους συλλόγους, έχουν στείλει τα προγράμματα εκδηλώσεις που έχουν ενσωματωθεί στο γενικό πρόγραμμα ενώ όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης φέτος συμμετέχουν κάποιοι νέοι σύλλογοι.

Περισσότεροι σύλλογοι φέτος στις γιορτές

Στο πολιτιστικό κομμάτι νέοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους εκτός από την δημοτική πινακοθήκη και στο κτήριο του παλιού Δημαρχείου ενώ στον αύλειο χώρο του θα πραγματοποιούν εκδηλώσεις και ομιλίες από διάφορους συλλόγους.

Ξεκίνησε η προβολή των γιορτών Παλιάς Πόλης

Τέλος ο κ. Τσέπελης ανέφερε πως έχει ξεκινήσει ήδη η προβολή των Γιορτών σε Ελλάδα Βουλγαρία και Τουρκία μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων και σποτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είμαστε έτοιμοι και απευθύνουμε πρόσκληση στον κόσμο να έρθει στις γιορτές μας και να γιορτάσει μαζί μας».

Πρόγραμμα 2024 – Οι συναυλίες

Σάββατο 31 Αυγούστου

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 – Επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης από τον Δήμαρχο Ξάνθης Ευστράτιο Κοντό

20:45 – Συναυλία – Ματούλα Ζαμάνη

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 – Συναυλία «Χαΐνηδες»

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 – Συναυλία «BeetRoots»

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 – Συναυλία «Χειμερινοί Κολυμβητές»

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 – Συναυλία «Γιαγκίνηδες»

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 – Συναυλία Ελένη Τσαλιγοπούλου

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 – Συναυλία Άλκηστις Πρωτοψάλτη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…