Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η λειψυδρία «χτυπά» και τα ορεινά χωριά της Σταυρούπολης

Η λειψυδρία «χτυπά» και τα ορεινά χωριά της Σταυρούπολης

0

Χωρίς νερό 24 ώρες το Νεοχώρι – Βλάβη στην ηλεκτροδότηση της δεξαμενής – Έλλειψη νερού σε Λυκοδρόμιο και Πίλημμα – Στερεύουν οι πηγές στο Καρυόφυτο


Με γεωτρήσεις η ΔΕΥΑΞ αντιμετωπίζει το πρόβλημα νερού στα χωριά  –  Μπαίνει μπρος έργο ξήρανσης της λυματολάσπης από την ΔΕΥΑΞ


Λειψυδρία πλήττει όχι  μόνο την παραλιακή αλλά και την ορεινή ζώνη του νομού μας. Πηγές και βρύσες που άλλοτε ξεχείλιζαν από νερό και δρόσιζαν κατοίκους και περαστικούς, όπως για παράδειγμα στο Καρυόφυτο, στο Λυκοδρόμιο, στον Γέρακα,  τώρα έχουν στερέψει ή έχουν πολύ λίγο νερό. Οι λιγοστοί κάτοικοι δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και όποτε βρουν νερό το σπαταλούν ποτίζοντας τους λαχανόκηπους που διατηρούν, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η σπατάλη θα φέρει την έλλειψη, την οποία οι ίδιοι θα κληθούν να πληρώσουν με διακοπές νερού.


«Μεγάλες βλάβες δεν έχουμε ωστόσο το νερό είναι πλέον παντού σε οριακό σημείο. Στο Καρυόφυτο που άλλοτε ξεχείλιζαν από νερό οι πηγές, είναι εμφανής η διαφορά. Είναι βασικό να μην σπαταλάμε το νερό και να κάνουμε σωστή χρήση»
Μ. Τσορμπατζίδης
Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης

«Κάνουμε μελέτες για να εντάξουμε στο ΠΕΠ αντικατάσταση σωληνώσεων στον αστικό ιστό. Τα χωριά επίσης χρειάζονται νέα δίκτυα, να μπουν μετρητές και κλιμακωτή χρέωση»
Ιω. Ζερενίδης
Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ

Χωρίς νερό 24 ώρες το Νεοχώρι – Βλάβη στην ηλεκτροδότηση της δεξαμενής

Κεραυνός είναι η πιθανή αιτία που προκάλεσε την διακοπή νερού για 24 ώρες στο Νεοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης. Ειδικότερα μετά την βροχή της Τρίτης προκλήθηκε βλάβη στην ηλεκτροδότηση της δεξαμενής και διακόπηκε η παροχή νερού. Ειδοποιήθηκε η ΔΕΗ που έστειλε συνεργείο το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Μάριος Τσορμπατζίδης.

Έλλειψη νερού σε Λυκοδρόμιο και Πίλημμα – Στερεύουν οι πηγές στο Καρυόφυτο

Ο ίδιος μας ανέφερε πως έντονο πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν τα χωριά Λυκοδρόμιο και Πίλημμα και αυτό οφείλεται στο ότι γίνεται σπατάλη πόσιμου νερού για πότισμα λαχανόκηπων. Ωστόσο σημειώνει: «Μεγάλες βλάβες δεν έχουμε ωστόσο το νερό είναι πλέον παντού σε οριακό σημείο. Στο Καρυόφυτο που άλλοτε ξεχείλιζαν από νερό οι πηγές, είναι εμφανής η διαφορά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ανομβρίας, της ξηρασίας και του ήπιου χειμώνα. Είναι βασικό να καταλάβουμε όλοι μας πόσο σημαντικό είναι να μην σπαταλάμε το νερό και να κάνουμε σωστή χρήση για να έχουμε».

Με γεωτρήσεις η ΔΕΥΑΞ αντιμετωπίζει το πρόβλημα νερού στα χωριά 

Για τα προβλήματα σε Λυκοδρόμιο και Πίλημμα είχε συνάντηση με τους κατοίκους ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Γιάννης Ζερενίδης. Όπως μας ανέφερε, προσωρινά θα δοθεί λύση μέσω των γεωτρήσεων αλλά μόνιμη λύση θα δοθεί με το νέο έργο που είναι υπό εκτέλεση και αφορά νέο δίκτυο από το Λυκοδρόμιο, Πίλημμα, Γέρακα και Ν. Εύμοιρο που πρόκειται να παραδοθεί το 2024: «Τα δίκτυα που έχουμε είναι παλιά και είναι φυσικό να βγάζουν βλάβες αφού είναι κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου τους. Την προηγούμενη περίοδο η διοίκηση της ΔΕΥΑΞ άλλαξε 12 χιλιόμετρα εσωτερικό δίκτυο μέσα στην πόλη, εμείς κάνουμε μελέτες για να εντάξουμε στο ΠΕΠ αντικατάσταση σωληνώσεων στον αστικό ιστό. Τα χωριά επίσης χρειάζονται νέα δίκτυα και να μπουν μετρητές και κλιμακωτή χρέωση. Έτσι και οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να βρουν άλλους τρόπους, όπως το στάγδην για να ποτίζουν και να μην σπαταλούν το νερό. Το πρόβλημα στο Λυκοδρόμιο, στο Πίλημμα και στον Γέρακα θα λυθεί όταν θα ολοκληρωθεί το νέο έργο ύδρευσης».

Μπαίνει μπρος έργο ξήρανσης της λυματολάσπης από την ΔΕΥΑΞ

Ο κ. Ζερενίδης μας ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα συμμετείχε σε συνάντηση των προέδρων των ΔΕΥΑ στο ΥΠΕΝ, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η επεξεργασία της λυματολάσπης: «Στις 12 Μαρτίου 2024 υπογράψαμε σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο της ΔΕΥΑΞ ύψους 4.800.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αφορά την επεξεργασία της λυματολάσπης του Βιολογικού που μέχρι τώρα ήταν απόβλητο και πήγαινε στον ΧΥΤΑ. Απέναντι από τον Βιολογικό θα γίνει πλήρης διαμόρφωση του γηπέδου, θα γίνουν εγκαταστάσεις σαν θερμοκήπια και σ’ αυτά θα γίνεται η ξήρανση της λυματολάσπης  την οποία ο δήμος θα μπορεί να την διαθέτει αντί αντιτίμου στους αγρότες καθώς χρησιμοποιείται για λίπανση των χωραφιών. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…