Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έρευνα για την ανθρώπινη επίδραση στις θάλασσες της Θράκης

Έρευνα για την ανθρώπινη επίδραση στις θάλασσες της Θράκης

0

Οι μετρήσεις θα γίνουν στον Ίμερο (24 Ιουλίου), στη Λίμνη Βιστονίδας (26 Ιουλίου) στην Νέα Καρβάλη (30 Ιουλίου)


Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη της δειγματοληψίας κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μεσογείου, η ερευνητική αποστολή TREC –Traversing European Coastlines, φτάνει στο τελευταίο σταθμό της, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου.

Οι μετρήσεις θα γίνουν στον Ίμερο (24 Ιουλίου), στη Λίμνη Βιστονίδας (26 Ιουλίου) στην Νέα Καρβάλη (30 Ιουλίου) για δειγματοληψία εδάφους, φυτών, ιζήματος και παράκτιων νερών από τις 05:00 έως τις 11:00.

Το TREC είναι η πρώτη πανευρωπαϊκής κλίμακας έρευνα που μελετά τα παράκτια οικοσυστήματα και την απόκρισή τους στις ανθρώπινες πιέσεις. Οι θάλασσες και οι ακτές μας φιλοξενούν μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλία ζωής και διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων. Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες οδηγούν στην επιταχυνόμενη απώλεια της γενετικής ποικιλότητας των ειδών και στην καταστροφή των οικοσυστημάτων. Με την συστηματική δειγματοληψία κατά μήκος των ακτών όλης της Ευρωπαϊκής ηπείρου, η αποστολή TREC θα προσφέρει στη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα οικοσυστήματα ανταποκρίνονται στις φυσικές και ανθρωπογενείς προκλήσεις.

Η αποστολή TREC συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), σε συνεργασία με το Tara Ocean Foundation, την ομάδα Tara OceanS και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας (EMBRC). Στο έργο συμμετέχουν και συμβάλλουν περισσότερες από 150 ερευνητικές ομάδες από 70 ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια προερχόμενα από 21 Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ οι δράσεις της αποστολής TREC υποστηρίζονται από το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η αποστολή συνδυάζει ερευνητικές δράσεις στην ξηρά και στη θάλασσα με ένταση και κλίμακα που δεν έχει μελετηθεί ως σήμερα. Στην ΠΑΜΘ, η αποστολή του TREC θα χρησιμοποιήσει κινητά εργαστήρια για να συλλέξει δείγματα νερού, εδάφους, ιζήματος και αέρα στις ακτές Ιμέρου, Βιστονίδας, Μοναστηρακίου και Ν. Καρβάλης. Η ερευνητική ομάδα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ, στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…