Αρχική Χωρίς κατηγορία Επικαιροποιούνται οι μελέτες της Natura για την ΑΜΘ

Επικαιροποιούνται οι μελέτες της Natura για την ΑΜΘ

0

Συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων – Ζητούμενο παραμένει αν στις μελέτες έχουν ενταχθεί οι προτάσεις των φορέων για την Natura

 

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Α. Πατακάκης: «Χρυσή τομή μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης»  – 145.750 στρέμματα Natura στο νομό μας

 

«Τρέχει» η  διαδικασία επικαιροποίησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura 2000 στην ΑΜΘ. Αυτό ήταν το θέμα στην ημερήσιας διάταξη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων που συνεδρίασε την Πέμπτη 4 Ιουλίου υπό την προεδρία της Προέδρου της, Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και στην οποία την περιφέρειά μας εκπροσώπησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ανάργυρος Πατακάκης.

Ζητούμενο παραμένει αν στις μελέτες έχουν ενταχθεί οι προτάσεις των φορέων για την Natura

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Πατακάκης διευκρίνισε πως το θέμα αφορά επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών που έχουν διαμορφωθεί από την διαβούλευση που ολοκληρώθηκε προ δύο ετών. Κατά τη διαβούλευση κλήθηκαν οι  φορείς της περιοχής να καταθέσουν προτάσεις με τις προτεινόμενες αλλαγές αναφορικά με τις ζώνες και τις δραστηριότητες που επιτρέπονται σε κάθε ζώνη. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε ωστόσο παραμένει ζητούμενο κατά πόσο οι προτάσεις των φορέων έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στις νέες μελέτες. Όπως μας είπε ο κ. Πατακάκης: «Έχω ζητήσει από την Επιτροπή της Βουλής αλλά και την Μελετητική τις μελέτες ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς αν συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις των φορέων της περιοχής μας».

Προβληματισμός για τις αλλαγές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς

Ειδικότερα στην συνεδρίαση τέθηκε ως θέμα το δάσος της Δαδιάς που μετά την πυρκαγιά έχουν αλλάξει οι συνθήκες και όπως τονίστηκε, η εν λόγω μελέτη έχει εκπονηθεί προγενέστερα της μεγάλης πυρκαγιάς και δεν αντιμετωπίζει με διαχειριστικά μέτρα το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς όμως. Ωστόσο αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο-και συγκεκριμένα από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- εκπονείται διαχειριστική μελέτη για την πυρκαγιά, τα έργα, δε, που θα προκρίνει αυτή η μελέτη, θα συμπεριληφθούν στην η Ειδική Περιβαλλοντική, καθώς είναι αναγκαία για την ανάταξη της περιοχής.

Α. Πατακάκης: «Χρυσή τομή μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης»

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πατακάκης επεσήμανε πως στόχος της Διοίκησης της περιφέρειας ΑΜΘ είναι η χρυσή τομή μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης. «Το έργο της επικαιροποίησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), που διέπει τις περιοχές Natura 2000, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι εξέχουσας σημασίας και θα αποτελέσει σημαντική βάση για το χωροταξικό σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την περιβαλλοντική αδειοδότηση». Εξειδεικεύοντας τις δραστηριότητες ο κ. Πατακάκης ανέφερε πως η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένης της φιλοπεριβαλλοντικής φύσης αυτών, είναι κάτι ακόμα που οφείλει να διερευνηθεί με σκοπό να ενταχθεί στις επικαιροποιημένες ΕΠΜ του δικτύου Νatura 2000. Η ανάγκη μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος – είναι – και θα παραμένει – βασική αναγκαιότητα για τα χρόνια που έρχονται. Επιπροσθέτως, η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ακόμα μια αναπτυξιακή επενδυτική κίνηση για την Περιφέρεια μας, που συγκαταλέγεται στις Περιφέρειες με την μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ στη χώρα μας. Κάθε δραστηριότητα που στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη, όπως και η περαιτέρω ανάπτυξη του οικο-τουρισμού στις ζώνες αυτές, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις αντίστοιχες Μελέτες. Θα πρέπει να δοθούνε λύσεις που θα καθιστούν τις επενδύσεις βιώσιμες και ελάχιστα παρεμβατικές σε ένα ευαίσθητο οικολογικό περιβάλλον, που θα είναι και προσβάσιμο και επισκέψιμο για τον τουρισμό της περιοχής. Σημαντικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη, έχουν οι λατομικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η συνεισφορά του κλάδου του μαρμάρου φτάνει το 35% του ακαθάριστου προϊόντος του Νομού Δράμας, ενώ παράλληλα, το 80% του Ελληνικού Μαρμάρου εξορύσσεται στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι υπάρχει τρόπος, η λατομική δραστηριότητα, να συνυπάρξει σε απόλυτη ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμα και σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές. Σε αυτές, μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο της υπόγειας εξόρυξης, μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εντός προστατευόμενων περιοχών».

145.750 στρέμματα Natura στο νομό μας –  Ποιες είναι οι περιοχές στο νομό Ξάνθης

Στο νομό Ξάνθης υπάρχουν οι ακόλουθες περιοχές Natura: το όρος Χαϊντού – Κούλα κι οι γύρω κορφές, με έκταση 3.488 εκταρίων, τα στενά Νέστου με έκταση 8.752 εκταρίων και το αισθητικό δάσος Νέστου με έκταση 2.335 εκταρίων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χ. Τοψίδης: Πρώτη, πλέον, σε εντάξεις ΕΣΠΑ με 504 εκ. ευρώ η Περιφέρεια ΑΜΘ

Εκδήλωση διαβούλευσης των δράσεων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτ…