Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίδομα στέγασης σε γιατρούς εξετάζει η ΑΜΘ

Επίδομα στέγασης σε γιατρούς εξετάζει η ΑΜΘ

0

Μέσω ΕΣΠΑ όπως η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Σύσκεψη των ιατρικών συλλόγων με περιφερειάρχη κα αντιπεριφερειάρχη Υγείας


Υποστελέχωση ο «βραχνάς» για τα νοσοκομεία Ξάνθης- Δράμας . Οι παραιτήσεις στρατιωτικών γιατρών έχουν αποδεκατίσει το ΚΙΧΝΕ Ξάνθης


Τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τις υγειονομικές μονάδες της περιφέρειάς μας ήταν το θεματικό αντικείμενο της σύσκεψης του  Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη με τους πέντε προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της ΑΜΘ παρουσία και του  θεματικού αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Οικογενειακής Πολιτικής Δαλακούρα Γιώργο. Μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση με διαφορετικά δεδομένα και χαρακτηριστικά για κάθε υγειονομική μονάδα ωστόσο με κοινό παρονομαστή τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΣΥ.


«Το υπουργείο επιχειρεί να δώσει κίνητρα στους γιατρούς χωρίς να αλλάξει το μισθολόγιο τους. Η ιατρική υποστελέχωση είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ και η αιτία είναι το χαμηλό μισθολόγιο»
Ιω. Σπανόπουλος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Υποστελέχωση ο «βραχνάς» για τα νοσοκομεία Ξάνθη- Δράμας

Όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης που μετείχε στην σύσκεψη Γιάννης Σπανόπουλος, τέθηκε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό που έχουν τα νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας. Αντίστοιχα για τα νοσοκομεία της Ροδόπη και του Έβρου ειπώθηκε ότι υπάρχουν κάποιες κενές θέσεις ενώ για το νοσοκομείο Καβάλας ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και είναι αυτό που «τροφοδοτεί» με γιατρούς τα νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας.

Επίδομα στέγασης σε γιατρούς όπως η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στην σύσκεψη – όπως μας ανέφερε ο κ. Σπανόπουλος – ειπώθηκε κάτι καινούργιο που προκάλεσε θετική υποδοχή. Ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας ανέφερε πως είναι σε συνεργασία με τον αντίστοιχο περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου καθώς έχει βρεθεί ένας τρόπος μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγίου  να χορηγεί επίδομα στέγασης σε γιατρούς. Αυτό θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και η περιφέρειά μας καθώς είναι ένα κίνητρο για τους γιατρούς.

Οι παραιτήσεις στρατιωτικών γιατρών έχουν αποδεκατίσει το ΚΙΧΝΕ Ξάνθης

Επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα των στρατιωτικών γιατρών που δηλώνουν παραίτηση και ουσιαστικά αποδεκατίζοντας  τα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ)ενώ στερούν των υπηρεσιών τους στην κάλυψη εφημεριών στο  ΕΣΥ. Όπως αναφέρθηκε στην Ξάνθη έχουν απομείνει 3 στρατιωτικοί γιατροί και το ΚΙΧΝΕ έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί.

«Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ εδώ και 40 χρόνια!»

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς τους ΕΣΥ να ιδιωτεύουν παράλληλα.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που υπέγραψε την σχετική ΚΥΑ με τους όρους και τις προϋποθέσεις, δήλωσε υπερήφανος γι’ αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι «αποτελεί την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ εδώ και 40 χρόνια! Πιστεύω ότι είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών που θα βγάλουν το σύστημα από μία αδράνεια πολλών ετών και το έχουν οδηγήσει στην σημερινή του κατάσταση. Πολλοί περισσότεροι γιατροί θα έχουν πλέον το κίνητρο να επιλέγουν το ΕΣΥ. Θα ακολουθήσουν άμεσα πολλές ακόμη Μεταρρυθμίσεις ώστε να φθάσουμε γρήγορα εκεί που θέλουμε».

«Τυράκι» για τους γιατρούς η ΚΥΑ για ιδιωτικά ιατρεία

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Σπανόπουλος σημείωσε: «Είναι κάτι ανάλογο των απογευματινών χειρουργείων. Σε νοσοκομεία που είναι βεβαρυμμένα όπως της Ξάνθης που θα βρουν κενά οι γιατροί έχοντας και τα απογευματινά χειρουργεία να λειτουργούν και ιδιωτικά ιατρεία; Το υπουργείο επιχειρεί να δώσει κίνητρα στους γιατρούς χωρίς να αλλάξει το μισθολόγιο τους. Η ιατρική υποστελέχωση είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ και η αιτία είναι το χαμηλό μισθολόγιο. Η Γερμανία έχει 15.000 Έλληνες γιατρούς γιατί τον ειδικευόμενο τον πληρώνει με 5.000 ευρώ μισθό ενώ η χώρα μας με 300 ευρώ και τον ειδικό με 6.000 ευρώ ενώ η χώρα μας με 1.500 ευρώ. Αν δεν αλλάξει το μισθολόγιο δεν θα λυθούν τα προβλήματα στο ΕΣΥ. Εμείς στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρέπει να το στηρίξει και το υπουργείο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στήριξη από τους βουλευτές ζητούν οι ξεναγοί

Συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην ψηφιστεί το Σ/Ν του Υπουργείου Τουρισμού που «οριοθετ…