Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

0

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων είναι ο γεωργός να πληροί, κάθε χρόνο, την ιδιότητα του «ενεργού γεωργού»


Μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 έχει οριστεί η περίοδος για την υποβολή της ΕΑΕ 2024, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην εγκύκλιο με τις οδηγίες υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2024, σημειώνεται ότι εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή ΕΑΕ μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία:

α) συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα

β) συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 07.10.2024), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Αναλυτικότερα, στην εν λόγω εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων είναι ο γεωργός να πληροί, κάθε χρόνο, την ιδιότητα του «ενεργού γεωργού».

Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή άμεσων ενισχύσεων προ της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και της εφαρμογής διοικητικών κυρώσεων για δεδομένο ημερολογιακό έτος δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ, εκτός των γεωργών των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της ενιαίας αίτησης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα.

Η αίτηση, μετά την οριστικοποίησή της λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παραλαμβάνεται, τηρείται και φυλάσσεται μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από το γεωργό, ενώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ τηρείται ο φάκελος σε ηλεκτρονική μορφή. Ο γεωργός υποχρεούται σε οποιοδήποτε έλεγχο να προσκομίζει τα πρωτότυπα παραστατικά.

Αίτηση που δεν έχει οριστικοποιηθεί και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη στις επεξεργασίες των πληρωμών.

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr στη διεύθυνση https://eae2024.opekepe.gov.gr από τον ίδιο το δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

Είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής μέσω των κωδικών taxisnet είτε μέσω ενός πιστοποιημένου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) αφού εκδώσει τον μοναδικό «εξαψήφιο κωδικό» τον οποίο παραδίδει στην Πύλη επιλογής του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…