Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενεργειακή αυτονομία για έξι σχολεία του Δήμου Μύκης

Ενεργειακή αυτονομία για έξι σχολεία του Δήμου Μύκης

0

Υποβάλλονται μελέτες για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ


Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ενεργειακής αυτονομίας – Σχέδιο ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων του δήμου Μύκης προς το ΥΠΕΝ


Στην ενεργειακή αυτονομία έξι σχολικών μονάδων μέσω της ενεργειακής τους αναβάθμισης στοχεύει ο Δήμος Μύκης. Στο πλαίσιο αυτό με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, ολοκλήρωσε την εκπόνηση μιας σειράς μελετών εφαρμογής  και προχωρά στην υποβολή των σχετικών προτάσεων για χρηματοδότηση.

Ενεργειακή αναβάθμιση για έξι σχολεία του δήμου Μύκης

Σ’ αυτό αναφέρεται το 7ο θέμα ημερήσιας διάταξης της Δημοτική Επιτροπής. Η πρόταση θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, στην υπ΄ αριθ. πρωτ. 34870/28-06-2024 Πρόσκληση με κωδικό: ΑΜΘ38 και τίτλο: «Δράση RSO2.1a. Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια / δημοτικά κτίρια περιφερειακής και τοπικής αρμοδιότητας», με ημερομηνία λήξης υποβολής την 12/07/2024.

Τι παρεμβάσεις θα γίνουν

Όπως αναφέρει στην εισήγησή της η Προϊσταμένη Δ/νσης Τεχνικών Έργων & Περιβάλλοντος Δήμου Μύκης Ιωάννα Κούτσικου οι προτάσεις αυτές αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων σχολικών κτιρίων του δήμου, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, έτσι ώστε να τα καταστήσουν  ενεργειακά αυτόνομα, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις υψηλές δαπάνες ετήσιας λειτουργίας. Οι επεμβάσεις που υιοθετούνται πέραν των συμβατικών που αφορούν την θερμομόνωση και αντικατάσταση κουφωμάτων, περιλαμβάνουν σύγχρονα συστήματα  θέρμανσης, ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά 10 ΚW ανά κτίριο), συστήματα φωτισμού τύπου LED [dali], μηχανικού αερισμού, αυτοματισμών ρυθμίσεως, ελέγχου παρουσίας κτλ. Τα κτίρια μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων εναρμονίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις της Εθνικής νομοθεσίας και κατατάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία n ZED (near zero emissions buildings).

Οι παρεμβάσεις αφορούν τα παρακάτω σχολικά κτίρια:

  • Ειδικό Δημοτικό σχολείο Εχίνου
  • Γυμνάσιο Εχίνου
  • Γυμνάσιο-Λύκειο Γλαύκης
  • Δημοτικό σχολείο Σμίνθης
  • Γυμνάσιο Σμίνθης
  • Δημοτικό σχολείο Κενταύρου

Σχέδιο ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων του δήμου Μύκης

Παράλληλα ο Δήμος Μύκης στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγραμματισμού του ως προ την διαχείριση του ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος, συνέταξε και υποβάλει στο ΥΠΕΝ το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΣΕΑΚ ) αρμοδιότητας του, όπως εξάλλου αυτό προβλέπονταν από το Ν. 4342/2015, μέσω του οποίου προγραμματίζεται η επόμενη δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην επέκταση του προγράμματος αναβαθμίσεων και στα υπόλοιπα κτίρια  και εγκαταστάσεις του δήμου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…