Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενδιαφέρον για τα Πέτρινα Γεφύρια του Νομού

Ενδιαφέρον για τα Πέτρινα Γεφύρια του Νομού

0

Ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης και ανάδειξης


Δεκάδες τα γεφύρια στα βουνά


Η ιστορία του τόπου μας είναι παλιά. Έχει ρίζες στο μακρινό παρελθόν, έχει ιστορία αλλά και μνημεία διασκορπισμένα σε κάμπο και βουνά.

Λίγο έξω από την πόλη της Ξάνθης, υπάρχει ένα πέτρινο γεφύρι που λίγοι γνωρίζουν την παρουσία του.

Το εικονιζόμενο γεφύρι στη φωτογραφία, χτίστηκε μάλλον από Ηπειρώτες Κουδαρίτες Μαστόρους, τα λεγόμενα “μπουλούκια”, οι οποίοι ταξίδευαν ανά την Ελληνική  Οθωμανική Επικράτεια, ως πετράδες. Κάθε γεφύρι τους, έφερε κουδαρίτικο σύμβολο στο “κλειδί”, δηλ. στην κορυφή της τοξωτής καμάρας. Το εικονιζόμενο είχε ψαροκόκκαλο και λουλούδι….

Το πέτρινο αυτό γεφύρι βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Ξενοδοχείου  “Αγριάνη”, μετά την μεγάλη γέφυρα «Χαμιδιέ» της οποίας ανατίναξαν ένα μέρος οι ελληνικές δυνάμεις το 1941.

Το γεφύρι, όπως δείχνει η φωτογραφία του Κώστα Μαυρομάτη, επισκευάζεται και συντηρείται βάση ενός προγράμματος της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για τα πέτρινα γεφύρια του νομού της ορεινής περιοχής τα οποία μάλιστα τα περισσότερα βρίσκονται στον Δήμο Μύκης αλλά και στην περιοχή των Νεστοχωρίων μέχρι ψηλά στο Αρκουδόρεμα, στην περιοχή του Λειβαδίτη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επίδομα στέγασης σε γιατρούς εξετάζει η ΑΜΘ

Μέσω ΕΣΠΑ όπως η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Σύσκεψη των ιατρικών συλλόγων με περιφερειάρχ…