Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με φόντο το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με φόντο το μέλλον της Κεντροαριστεράς

0

Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Αντώνης Μήτρου μιλά στο «Ε»


Ήδη πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Αναμένονται υποψηφιότητες – εκπλήξεις


Η κεντρική πολιτική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου, σηματοδότησε την εκλογική περίοδο στο εσωτερικό του κόμματος για την ανάδειξη προέδρου, αναδύοντας μία αντιπολιτευτική διάθεση μεταξύ των στελεχών του που έγινε φανερή, άλλωστε, από την επομένη των ευρωεκλογών.

Όπως εισηγήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εναρκτήρια ομιλία του, το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε εσωκομματικές στις 6 και 13 Οκτωβρίου, με τον πρόεδρο του κόμματος να τονίζει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια» και ότι ο ίδιος «δεν θα είναι όμηρος κανενός». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος επέλεξε να τοποθετηθεί σε υψηλούς τόνους εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά κατά εκείνων που τον αμφισβήτησαν, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, και κατά των συνυποψήφιών του. Ο πρόεδρος του κόμματος πραγματοποίησε ομιλία με βαριές αιχμές, ενώ μίλησε ακόμη και για «έλλειψη ηθικής».

Στην Κεντρική Επιτροπή ανακοινώθηκαν Δούκας και Γερουλάνος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ζήτησε «να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης», σημειώνοντας πως θέτει εαυτόν στη διάθεση των μελών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Δούκας συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κυβερνητική δύναμη προτάσσοντας ως «πρότυπο» το παράδειγμα του Δήμου της Αθήνας.

Υποστήριξε ότι τώρα θέτει θέμα ηγεσίας, «γιατί τώρα το επιβάλλουν οι συνθήκες και χρειάζονται καθαρές απαντήσεις κι ευθύνες, κι είμαι έτοιμος να τις αναλάβω».

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος, δηλώνοντας πως «θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για να λάβω την εντολή να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος».

Προστίθενται στους υποψηφίους η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης

Λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ήταν η σειρά της Μιλένας Αποστολάκη να μπει στην κούρσα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας. «Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αποστολάκη χθες, Δευτέρα.

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της, και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επισήμανα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι’ αυτόν θα αγωνιστώ.

Υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα είναι και ο Μιχάλης Κατρίνης, το πρωί της Δευτέρας, κάνοντας λόγο στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για «μια πρόταση ρήξης και ελπίδας» ενώ παράλληλα υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

«Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει.

Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική. Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση. Τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Αντ. Μήτρου: «Κάποια στελέχη παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ ως τον χαμένο των εκλογών»

Όπως επισημαίνει στο «Ε» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Αντώνης Μήτρου ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει απαιτήσεις από το κόμμα για αυτό άλλωστε «έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο χαμένος των ευρωεκλογών».

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες της Αποστολάκη και του Κατρίνη, ο κ. Μήτρου τις χαρακτηρίζει ως «μη αναμενόμενες» ενώ προσθέτει ότι «οι επερχόμενες εκλογές διαφέρουν από του 2021 καθώς τώρα υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση ανατροπής του υπάρχοντος προέδρου».

«Ελπίζω ότι θα έχουμε μία πολιτισμένη εκλογική περίοδο. Και λέω ελπίζω γιατί ενώ το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του, ορισμένα στελέχη παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλο ηττημένο. Φαίνεται σαν κάποιοι να ήταν προετοιμασμένοι για αυτές τις εξελίξεις. Η προσοχή που έχει τραβήξει το ΠΑΣΟΚ πάνω του για παραπολιτικούς και όχι για πολιτικούς λόγους είναι πολύ διαφορετική από την προσοχή που είχε προεκλογικά», σημειώνει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να δώσουν ένα καθαρό πολιτικό στίγμα»

Ο κ. Μήτρου σχολιάζει ότι ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης «έχει ανοιχτά τα χαρτιά του», οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν ένα καθαρό πολιτικό στίγμα που αφορά «μία μελλοντική διεύρυνση του χώρου» διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει πολλά ζητήματα στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία πρέπει να συζητηθούν και να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές.

«Θα πρέπει να αναδειχθούν οι πολιτικές διαφορές πρωτίστως ώστε να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ έχει ακολουθήσει όντως έναν στραβό πολιτικό δρόμο».

Αναμένονται και άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Οι υποψήφιοι για την κούρσα της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αυξηθούν καθώς φαίνεται ότι θα υπάρχουν ονόματα-εκπλήξεις.

Αυτή τη στιγμή, η Νάντια Γιαννακοπούλου συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να θέσει εαυτόν στην εκλογική μάχη σύμφωνα με δηλώσεις της, κατά τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται κοντά στο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της με στόχο να εκφράσει «το χώρο του Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς».

Επιπροσθέτως, μία υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου θα είναι έκπληξη καθώς αυτή τη στιγμή βολιδοσκοπεί την κατάσταση για να δει αν έχει τύχη μια τέτοια κίνηση διότι έχει μείνει αρκετά χρόνια μακριά από το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, πολλοί της έχουν «χρεώσει» επαφές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες του «Ε», η καθεμία από τις υποψηφιότητες εξυπηρετεί διαφορετικές στοχεύσεις καθώς μόνο οι πρώτες τρεις φαίνεται να διεκδικούν επί της ουσίας την προεδρία, ενώ οι υπόλοιπες «θέλουν να διαμορφώσουν το τοπίο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η πλειοψηφία των θεσμικών οργάνων θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ από την άλλη η υποψηφιότητά του Χάρη Δούκα έχει δημιουργήσει ένα μούδιασμα, επειδή ήταν στο ευρύτερο περιβάλλον του Ανδρουλάκη». Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αν πολωθεί το κλίμα, κερδισμένος θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ αν πολιτικοποιηθεί υπάρχουν πολλές πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ να έχει νέο πρόεδρο».

Σημειώνεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε οι επίσημες υποψηφιότητες για την προεδρία μπορούν να κατατεθούν έως και 3 εβδομάδες πριν από την 6η Οκτωβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να εγκρίνει τα πρόσωπα που θα είναι επίδοξοι πρόεδροι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης ζητά η ΕΝΠΕ

Απ. Τζιτζικώστας: «Ήλθε η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερε…