Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Χωρίς ατμοσφαιρική επιβάρυνση για την Ξάνθη η πυρκαγιά των Κιμμερίων

Χωρίς ατμοσφαιρική επιβάρυνση για την Ξάνθη η πυρκαγιά των Κιμμερίων

0

Διαβεβαιώνει ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Κ. Κουρτίδης

 

Το 112 ήχησε για τους κατοίκους των Πηγαδίων, του Νέου και Παλαιού Ζυγού για προληπτικούς λόγους  – Και νέα πυρκαγιά κοντά στον Πολύσιτο το βράδυ της Πέμπτης

 

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στην Πυροσβεστική Ξάνθης για μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικοπεδική έκταση με ξερά χόρτα στην περιοχή κοντά στα Κιμμέρια. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε διπλανό περιφραγμένο οικόπεδο όπου δραστηριοποιείται εταιρεία αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών με την οποία συνεργάζεται ο δήμος Ξάνθης αλλά και πολλοί ιδιώτες. Οι πυκνοί μαύροι καπνοί που προκάλεσε η καύση των απορριμμάτων  ήταν ορατοί από πολλά σημεία της πόλης. Το 112 ήχησε για τους κατοίκους των Πηγαδίων, του Νέου και Παλαιού Ζυγού για προληπτικούς λόγους με την οδηγία να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστές πόρτες και παράθυρα καθώς λόγω της κατεύθυνσης του αέρα ο καπνός κατευθύνθηκε προς αυτούς τους οικισμούς και όχι στην πόλη της Ξάνθης.

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Όλο το βράδυ παρέμεναν εκεί

Στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρο της 2ης ΕΜΟΔΕ, 10 πυροσβεστικά οχήματα ενώ επιστρατεύτηκαν και 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, σβήνοντας τις εστίες που παρέμεναν ενεργές και κάνοντας επιχωματώσεις σ’ όλη την περιοχή.

Το 112 ήχησε προληπτικά για τους καπνούς

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμε και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης με μηχανήματα καθώς επίσης και ο Στρατός. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης  Γιάννης Τσάπαλης: «Ήταν μια δύσκολη νύχτα ιδιαίτερα για την Πυροσβεστική. Είμασταν όλοι επί ποδός. Συνέδραμε και ο δήμος Ξάνθης με μηχανήματα. Ευτυχώς η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν προλάβει να επεκταθεί. Το 112 ήχησε όχι για εκκένωση αλλά προληπτικά για τους καπνούς που έβγαιναν από την καύση απορριμμάτων πλαστικών και ανακυκλώσιμων. Δεν κάηκαν κτήρια».

Ανησυχία για ρύπανση του αέρα από τον καπνό

Οι πυκνοί μαύροι καπνοί προκάλεσαν ανησυχία για την πιθανότητα ατμοσφαιρικής επιβάρυνση με ρύπους. « Έχουμε την διαβεβαίωση από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του ΔΠΘ δεν υπάρχει επιβάρυνση του αέρα στην πόλη της Ξάνθης από την πυρκαγιά στα Κιμμέρια», σημείωσε ο κ. Τσάπαλης.

 

 

Καθησυχαστικός ο Καθηγητής Κ. Κουρτίδης

Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο καθηγητής του εργαστηρίου Κώστας Κουρτίδης σημειώνοντας ωστόσο: «Πάντα όταν έχουμε πυρκαγιά αυξάνονται οι  ρύποι . Πάντα ωστόσο εξαρτάται από τι καίγεται. Στην πυρκαγιά των Κιμμερίων είχαμε καύση πλαστικών που απελευθερώνουν σωματίδια. Στην πόλη της Ξάνθης δεν είχαμε επιβάρυνση γιατί ο καπνός κατευθύνθηκε λόγω του αέρα προς την περιοχή των Πηγαδίων και του Νέου Ζυγού. Έχουμε ζητήσει και από τον δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια να βάλουμε κι άλλους σταθμούς για να κάνουμε μετρήσεις αλλά δεν έχουμε απάντηση».

Και νέα πυρκαγιά κοντά στον Πολύσιτο

Να σημειώσουμε ότι παράλληλα με την φωτιά στα Κιμμέρια ξέσπασε περίπου τα μεσάνυχτα της Πέμπτης φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση με θάμνους κοντά στον Πολύσιτο, η οποία και κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για διακίνηση ανθρώπων συνέλαβαν γυναίκα στους Κήπους Έβρου

Σε βάρος της έχει εκδοθεί Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης Συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής 13 Σε…