Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η χαρακτική και η τυπογραφία κομμάτι της γνώσης του σήμερα

Η χαρακτική και η τυπογραφία κομμάτι της γνώσης του σήμερα

0

Το εργαστήρι χαρακτικής επί της οδού Σκρα 1 Présa Workshop «ανοίγει» τις πόρτες του στο «Ε» – Ο Ευάγγελος Τάσιος προβάλλει το πλάνο του και τις «φρέσκιες» ιδέες του για το ‘24


Έπεται η έναρξη του νέου κύκλου εγγραφών το διάστημα Αύγουστο- Σεπτέμβριο, ώστε τα μαθήματα να ξεκινήσουν αρχές Οκτώβρη


«Από τις πρώτες εγχάρακτες πέτρες, έως τα τυπογραφικά στοιχεία και έπειτα στην ψηφιακή εκτύπωση η χαρακτική βρίσκει την θέση της ανάμεσα στις καλές τέχνες», όπως σημειώνουν πολλοί από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες που την έχουν επιλέξει ως ένα από τα κύρια εκφραστικά τους μέσα.

Την μοναδικότητα και την ποικιλομορφία που προσφέρει μέσα από τις τεχνικές της αναδεικνύει στην περιοχή μας το εργαστήρι χαρακτικής που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Ευάγγελου Τάσιου επί της οδού Σκρα 1 με την επωνυμία Présa Workshop.

Θέλοντας να αποτυπώσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα περί χαρακτικής τέχνης το «Ε» επισκέφθηκε τον χώρο και ανέπτυξε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που «ρίχνει φως» στην ιδέα αυτή καθαυτή.



Οι πρώτες σκέψεις περί χαρακτικής «άνοιξαν τον δρόμο» για το Présa Workshop

«Σαν σκέψη η δημιουργία εργαστηρίου χαρακτικής ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο. Συγκεκριμένα ήθελα να φύγω στο εξωτερικό για να συνεχίσω τις σπουδές μου, αφού είχα αποφοιτήσει από την Σχολή Καλών Τεχνών. Σκεφτόμουν, λοιπόν να πάω στην Πολωνία για να συνεχίσω με ένα διδακτορικό και γι’ αυτό ‘’κυνηγούσα’’ μία υποτροφία, ωστόσο για διάφορους λόγους δεν κατάφερα να την πάρω. Αρχικά, ήθελα να ασχοληθώ με την ζωγραφική, αλλά άλλαξα κατεύθυνση και πήγα στην χαρακτική Ήταν οι συνθήκες που με ώθησαν προς τα εκεί. Έτσι, αποφάσισα να ανοίξω ένα εργαστήριο όπου θα μπορούσα να δουλεύω και να είμαι παραγωγικός ταυτόχρονα. Αυτό έγινε πραγματικότητα τον προηγούμενο Δεκέμβριο κι από τότε λειτουργεί κανονικά», όπως τονίζει ο Ευάγγελος Τάσιος.



Λειτουργούν τμήματα Χαρακτικής- Ζωγραφικής για παιδιά- Ελεύθερου σχεδίου

Επίσης, υπογραμμίζει πως σήμερα λειτουργούν στον χώρο τμήματα χαρακτικής, ζωγραφικής για παιδιά και ελεύθερου σχεδίου, ενώ από την επόμενη χρονιά θα παραδίδονται και μαθήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως στον κάτω όροφο θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα σχεδίου, ενώ θα γίνει και ένας σκοτεινός θάλαμος για φωτογραφία, ο οποίος θα λειτουργεί ως εκθεσιακός. Ο χώρος του υπογείου θα λειτουργεί και σαν γκαλερί.

Διευκρινίζει, βέβαια πως η χαρακτική απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και workshops. Ακόμη, επιβεβαιώνει ότι στον χώρο βρίσκονται και παιδιά από δημοτικά και γυμνάσια στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών.

«Μιλώ στους μαθητές αυτών των σχολείων για την χαρακτική και την τυπογραφία και ασχολούμαστε με πιο βιωματικές δραστηριότητες. Ειδικά, τα παιδάκια του δημοτικού κυρίως ενθουσιάζονται πολύ με την χαρακτική, κάνουν ένα τύπωμα και ‘’ουρλιάζουν’’», όπως δηλώνει.



Εικόνα για κάτι χαοτικό και δύσκολο που αλλάζει με τα πρώτα μαθήματα

«Είναι απολύτως φυσιολογικό σε κάποιους να φαίνεται χαοτικό και ίσως δύσκολο ιδίως το πρώτο διάστημα, αλλά μετά τα πρώτα μαθήματα αλλάζει αυτό.», όπως συμπληρώνει ακολούθως.



«Η χαρακτική και τυπογραφία αντιμετωπίζονται ως κάτι το ιδιαίτερο»

«Γενικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Είναι καλό για όλους μας. Η Χαρακτική και η τυπογραφία αντιμετωπίζονται ως κάτι το ιδιαίτερο. Πολλοί μάλιστα όταν έρχονται δεν έχουν στο νου τους κάποια συγκεκριμένη εικόνα στο πού χρησιμεύει και εξυπηρετεί. Πάντως αυτό που λέω εγώ είναι ότι ‘’χωρίς την χαρακτική και την τυπογραφία δεν θα είχαμε την γνώση που έχουμε σήμερα’’. Άλλωστε, σε αυτή οφείλουμε την παρουσία βιβλίων και εγγράφων», όπως υποστηρίζει με έμφαση.

Αύγουστο με Σεπτέμβριο οι εγγραφές και αρχές Οκτώβρη τα μαθήματα

«Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν το διάστημα Αύγουστο με Σεπτέμβριο, ώστε τα μαθήματα να ξεκινήσουν αρχές Οκτώβρη. Επιπλέον, όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται απόγευμα, ενώ τα παιδικά τμήματα λειτουργούν λίγο πιο νωρίς. Επιπλέον, είμαστε πιο ευέλικτοι στον χρόνο διεξαγωγής των μαθημάτων κυρίως με τους ενήλικες δίνοντας και τη δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων εξ αποστάσεως», ενημερώνει καταληκτικά ο Ευάγγελος Τάσιος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…