Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χαμηλή η τιμή παραγωγού στο γάλα αλλά υψηλή στο ράφι

Χαμηλή η τιμή παραγωγού στο γάλα αλλά υψηλή στο ράφι

0

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού


Κραυγή αγωνίας για την βιωσιμότητα του κλάδου από τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, Δ. Ψεμματά


Υπολογίζουν ξανά και ξανά  οι κτηνοτρόφοι μας αλλά δεν μπορούν να λύσουν μια εξίσωση που έχει ως παρονομαστή την βιωσιμότητα των εκτροφών τους και κατ’ επέκταση το μέλλον της κτηνοτροφίας καθώς παραμένει άγνωστος Χ ο …αλγόριθμος που μετατρέπει  δύο ποσά ανάλογα σε αντιστρόφως ανάλογα. Ήτοι: Ενώ έχει μειωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο η τιμή παραγωγού στο γάλα, αυξάνονται οι τιμές στο ράφι για το γάλα και για τα άλλα γαλακτοκομικά. Η αναντιστοιχία αυτή που μεταφράζεται σε στρέβλωση στην αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών κινητοποίησε και την Επιτροπή Ανταγωνισμού που ερευνά τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων. Όπως σημειώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων. Σημειωτέον ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης, υπήρξε πληθώρα καταγγελιών από παραγωγούς για ολιγοπωλιακές καταστάσεις, ειδικά μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία.


“Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές είναι ότι όλα τα γιαούρτια είναι με γάλα εισαγωγής από τις χώρες της Ε.Ε. Γιατί δεν βρίσκουν γάλα οι εταιρείες και κάνουν εισαγωγές”
Δ. Ψεμματάς
Πρόεδρος κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης

Πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, Δ. Ψεμματάς: «Μείωσαν τις τιμές παραγωγού αλλά παραμένουν υψηλές οι τιμές στο ράφι» 

«Τα λέγαμε εμείς από πριν. Μας ρίξαν τις τιμές παραγωγού για να πέσει η τιμή στο ράφι για το γάλα και τα γαλακτοκομικά αλλά συνέβη το αντίθετο. Χάσαμε 40 λεπτά στο πρόβειο γάλα. Πριν 1,5 χρόνο πουλούσαμε 1,70 και τώρα 1,30 και 1,28. Το γίδινο το πιάνουν 80 λεπτά από τον παραγωγό και έχει 3,30 το λίτρο στο ράφι. Το αγελαδινό το πιάνουν οι εταιρεία 0,27 έως 0,47 λεπτά από τον παραγωγό και στο μάρκετ δεν έχει κάτω από 1,80. Να πούμε για την φέτα που ενώ είναι 3μηνης ωρίμασης που σημαίνει ότι το γάλα είναι σε χαμηλή τιμή έχει φτάσει πάνω από 16 ευρώ το κιλό. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές είναι ότι όλα τα γιαούρτια είναι με γάλα εισαγωγής από τις χώρες της Ε.Ε. Γιατί δεν βρίσκουν γάλα οι εταιρείες και κάνουν εισαγωγές. Εμείς δεν λέμε όχι στις εισαγωγές αλλά να αναγράφεται η χώρα προέλευσης όχι να το πουλάνε για ελληνικό γιαούρτι.», επισημαίνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς,  περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Το 70% των επιδοτήσεων πάει σε 13.000 αγρότες!

Παράλληλα προσθέτει: «Κάποιοι θεωρούν ότι υπερβάλουμε όταν λέμε ότι με τις ευλογίες της κυβέρνησης καταστρέφεται η κτηνοτροφία. Κάθε χρόνο αλλάζουν υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέχρι να μάθουν και να ενημερωθούν για τα προβλήματα τους αλλάζουν. Είναι γραφικό να το σκεφτεί κανείς. Δεν βλέπουν και δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου. Κτηνοτρόφοι πουλάνε τις εκτροφές τους και διαγράφονται από το Μητρώο . Δεν μπορούν να επιβιώσουν. Κανείς δεν μας ακούει. Το 70% των επιδοτήσεων στην χώρα μας το παίρνουν 13.000 ΑΦΜ από την Κρήτη και τη Θεσσαλία με ιστορικά δικαιώματα προ του 2005 και το 30% οι υπόλοιποι αγρότες. Πως να επιβιώσουμε; Κανένας όμως υπουργός δεν άγγιξε το θέμα αυτό».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…