Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Άρχισε η λειτουργία αγροδιατροφικού παρατηρητηρίου της Ε.Ε. για διαφάνεια σε τιμές και κόστος

Άρχισε η λειτουργία αγροδιατροφικού παρατηρητηρίου της Ε.Ε. για διαφάνεια σε τιμές και κόστος

0

Η έναρξη λειτουργίας αυτού του Παρατηρητηρίου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2024 ως ένα από τα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών


Το παρατηρητήριο της ΕΕ για την αγροδιατροφική αλυσίδα (AFCO) πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση την Τετάρτη 17 Ιουλίου. Στόχος της είναι η καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού και η αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά τις τιμές, τη διάρθρωση του κόστους και την κατανομή των περιθωρίων και της προστιθέμενης αξίας, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες εμπιστευτικότητας και ανταγωνισμού.

Η έναρξη λειτουργίας αυτού του Παρατηρητηρίου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2024 ως ένα από τα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των παραγόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα.

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, άνοιξε την εναρκτήρια συνεδρίαση του Παρατηρητηρίου υπενθυμίζοντας τους στόχους της ομάδας και τις προσεχείς εργασίες. Η ανταλλαγή πληροφοριών και ο απολογισμός της κατάστασης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και, μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη μεθοδολογιών για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της διάρθρωσης του κόστους και της κατανομής των περιθωρίων και της προστιθέμενης αξίας κατά μήκος της αλυσίδας συγκαταλέγονται στα κύρια καθήκοντα του Παρατηρητηρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης συνεδρίασης, παρουσιάζεται μια αρχική χαρτογράφηση των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τις τιμές, το κόστος και την προστιθέμενη αξία και τα μέλη προβαίνουν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ και στη χώρα τους.

Μέλη του Παρατηρητηρίου είναι εκπρόσωποι των εθνικών αρχών των 27 χωρών της ΕΕ, καθώς και 48 οργανώσεις ενδιαφερομένων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής. Αυτές κυμαίνονται από τους γεωργούς, τους παρόχους εισροών, τη βιομηχανία τροφίμων, τους εμπόρους, τις μεταφορές, την εφοδιαστική, το λιανικό εμπόριο και τους καταναλωτές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχουν καθεστώς παρατηρητή. Ο κατάλογος των μελών και των παρατηρητών της AFCO είναι διαθέσιμος στο μητρώο των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής.

Η δεύτερη σύνοδος ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…