Σήμερα και την Δευτέρα – Αντιδρούν στο νομοσχέδιο Γεωργιάδη – Πρόεδρος ΙΣΞ, Ιω. Σπανόπουλος: «. Η συνταγογράφηση είναι προνόμιο του κόσμου όχι του γιατρού»
10 γιατροί δήλωσαν ενδιαφέρον για εφημερίες στο νοσοκομείο Ξάνθης
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ιδιαίτερα μετά το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το οποίο (άρθρο 56), προβλέπει ποινές στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που δεν θα δεχθούν να συνεργαστούν με το ΕΣΥ, όπως στέρηση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη διακοπή σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν θα συνταγογραφούν Παρασκευή και Δευτέρα οι ιδιώτες γιατροί της Ξάνθης
Εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο όλοι οι Ιατρικοί σύλλογοι της χώρας μεταξύ των οποίων και ο Ιατρικός σύλλογος Ξάνθης, έλαβαν απόφαση να απέχουν από την συνταγογράφηση σήμερα Παρασκευή και Δευτέρα. Η απόφαση ελήφθη κατά την ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών συλλόγων. Ο πρόεδρος του ΙΣΞ Γιάννης Σπανόπουλος, εξέθεσε τις αντιρρήσεις του με το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι θα είναι μαζί με τους άλλους προέδρους στη Βουλή κατά την ψήφισή του.
Πρόεδρος ΙΣΞ, Ιω. Σπανόπουλος: «. Η συνταγογράφηση είναι προνόμιο του κόσμου όχι του γιατρού. Τον κόσμο τιμωρείς όχι τον γιατρό»
«Ο υπουργός Υγείας με τις ενέργειές του αυτό που κατάφερε είναι να συσπειρώσει την ιατρική κοινότητα. Αυτό που γίνεται με την συνταγογράφηση πρώτα από όλα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς. Η συνταγογράφηση είναι προνόμιο του κόσμου όχι του γιατρού. Τον κόσμο τιμωρείς όχι τον γιατρό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει βαριά παθολογία. Αυτό που του λείπει είναι 6.000 γιατροί! Έχουμε 10.000 μόνιμους και 2.000 επικουρικούς στο ΕΣΥ ενώ η Γερμανία έχει 15.000 Έλληνες γιατρούς! Στην Ξάνθη λείπουν δεκάδες γιατροί. Δεν είναι λύση οι δύο εφημερίες τον μήνα αλλά η πρόσληψη μόνιμων γιατρών που θα στελεχώσουν τις κλινικές. Γι αυτό εμείς προτείνουμε να προκηρυχθούν χιλιάδες θέσεις, τουλάχιστον 6.000 και η προκήρυξη να παραμένει ανοιχτή. Να δοθούν κίνητρα, όχι μόνο μισθολογικά, αλλά όπως, φοροαπαλλαγές, στέγασης, ή επιδόματα από δήμους και άγονου, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις», επισημαίνει ο κ. Σπανόπουλος.
10 γιατροί δήλωσαν ενδιαφέρον για εφημερίες στο νοσοκομείο Ξάνθης
Να σημειώσουμε σ’ ότι αφορά το μέτρο της επίταξης για εφημερίες με νεότερες δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης εξαίρεσε τα νοσοκομεία Ξάνθης, Δράμας και Σπάρτης γιατί όπως διευκρίνισε υπάρχει ένας ικανός αριθμός γιατρών που δήλωσε ενδιαφέρον. Ο κ. Σπανόπουλος ανέφερε πως στην Ξάνθη εκδήλωσαν ενδιαφέρον 10 γιατροί ωστόσο όμως επανέλαβε δεν είναι λύση αυτό: «Η επίταξη είναι ένα ακραίο και αντιδημοκρατικό μέτρο. Όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, τότε μόνο χρησιμοποιείται. Δεν μπορεί να εξαναγκάζεις τον γιατρό να κάνει με το ζόρι εφημερίες και να τον απειλείς με διακοπή της συνταγογράφησης.».
Καταλήγοντας ο κ. Σπανόπουλος τόνισε ότι για την ανεπαρκή στελέχωση του ΕΣΥ ευθύνεται το υπουργείο όχι οι ιδιώτες γιατροί.
Στήριξη από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Να σημειώσουμε πως από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι «η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας προς το ιατρικό λειτούργημα», υποστηρίζοντας την πρόταση του ΠΙΣ.
Το προεδρείο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τονίζει πως «το τσάμπα πέθανε», αναφερόμενο στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται στους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αποζημιώνονται από τον Οργανισμό με το εξευτελιστικό ποσό των 10 ευρώ μικτά, όπως αναφέρουν.