Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανεκμετάλλευτη μια παραλία με ιαματικούς «θησαυρούς»

Ανεκμετάλλευτη μια παραλία με ιαματικούς «θησαυρούς»

0

Βουλιάζει στην εγκατάλειψη και στην ερημοποίηση η παραλία του Πόρτο Λάγος – Εικόνα υποβάθμισης από το μισογκρεμισμένο πρώην Αναψυκτήριο που ήταν στις δόξες του κάποτε…


Δεν διαφαίνεται πρόθεση και βούληση της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση της παραλίας για ιαματικό τουρισμό


Παραλίες για όλα τα γούστα, τις ηλικίες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαθέτει ο δήμος Αβδήρων στην τεράστια ακτογραμμή του. Παραλίες οργανωμένες πολυσύχναστες, όπως του Μυρωδάτου και του Πόρτο Μόλος που συγκεντρώνουν την προτίμηση της νεολαίας κυρίως και των ξένων επισκεπτών, πολυσύχναστες ανοργάνωτες, όπως του Αη Γιάννη και της Μάνδρας που προτιμώνται από οικογένειες και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Υπάρχει όμως και μία παραλία που έχει  διαφορετικά χαρακτηριστικά και είναι λιγότερο γνωστή. Είναι η παραλία του Πόρτο Λάγος που είναι ιδανική για φυκοθεραπεία και λασποθεραπεία. Παρότι διαθέτει αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να την καταστήσουν πόλο έλξης και να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από άτομα που ενδιαφέρονται για τον ιαματικό τουρισμό έχει αφεθεί στην μοίρα της, καταδικασμένη διαχρονικά σε υποβάθμιση και ερημοποίηση.

Αναξιοποίητο «διαμαντάκι» κρυμμένο στις λάσπες και στα φύκια

Το «Ε» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για την παραλία του Πόρτο Λάγος στις 18 Αυγούστου 2015 που αναφερόταν στα «δυνατά» σημεία της παραλίας Πόρτο  Λάγος, μιλώντας με μια ομάδα γυναικών που επισκέπτονταν την παραλία για το μπάνιο τους κάνοντας παράλληλα και λασποθεραπεία. Η εικόνα όπως μας την περιγράφει σήμερα μια άλλη ομάδα γυναικών που την επισκέπτεται καθημερινά για το μπάνιο της είναι σαφώς χειρότερη. Στοίβες τα φύκια ατάκτως ερριμμένα στην παραλία. Η παρουσία του δήμου Αβδήρων περιορίζεται σε κάποιες ομπρέλες με καλαμωτή που τοποθέτησε  εδώ κι εκεί και ένα ή δύο καλάθια απορριμμάτων. Η παραλία είναι καθαρή προφανώς λόγω της ελάχιστης ανθρώπινης παρουσίας!

Εικόνα υποβάθμισης από το μισογκρεμισμένο πρώην Αναψυκτήριο που ήταν στις δόξες του τον …περασμένο αιώνα

Αυτό όμως που ασχημίζει την παραλία και της προσδίδει μια  εικόνα υποβάθμισης είναι το μισογκρεμισμένο οίκημα που άλλοτε λειτουργούσε σαν Αναψυκτήριο. Γιατί κάποτε στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70 αυτή η παραλία ήταν από τις πιο in του νομού μας και πολλοί έχουν αναμνήσεις και φωτογραφίες ως παιδιά να τρώνε παγωτό με τους γονείς τους! Όσοι έχουν πάει στην παραλία αυτή ως παιδιά, ως μεσήλικες τώρα σίγουρα θα νιώθουν πικρία απ’ αυτή την ερήμωση, την εγκατάλειψη. Να σημειώσουμε ότι ιδιοκτησιακά αυτό το οίκημα το διεκδικούσε μεταξύ άλλων και της λίμνης Βιστονίδας όπως θυμόμαστε, η Μονή Βατοπεδίου. Ωστόσο μετά το πέρας της πολύκροτης υπόθεσης και της δικαστικής απόφασης το  οίκημα ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο Λάγος. Πριν 2 – 3 χρόνια είχε ενδιαφερθεί το Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», προκειμένου  να το χρησιμοποιήσει ως γραφείο για τις δράσεις του ωστόσο τελικά η ιδέα αυτή δεν προχώρησε και έτσι απέμεινε μισογκρεμισμένο στο έλεος του χρόνου.



Δει δη χρημάτων

Θέσαμε στον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη το θέμα της αξιοποίησης της παραλίας Πόρτο Λάγος για ιαματικό τουρισμό. Η απάντησή του ωστόσο ήταν ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα γιατί από ίδιους πόρους ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει έργα υποδομών και ότι προς στιγμήν δεν υπάρχει ανοιχτό πρόγραμμα. Πέραν όμως απ’ αυτό δεν έχουν γίνει κάποια προαπαιτούμενα, όπως πιστοποίηση των ιαματικών ιδιοτήτων της λάσπης και των φυκιών και κατοχύρωσή τους, όπως γίνεται στην περίπτωση των ιαματικών νερών. Αυτό υπήρχε σαν σκέψη να ξεκινήσει ως διαδικασία αλλά παρέμεινε …σκέψη!

Είναι φανερό ότι εκτός από τα χρήματα που είναι η κινητήριος δύναμη, απαιτείται και πολιτική βούληση.


Στο έλεος της φθοράς του χρόνου το πρώην Αναψυκτήριο στην παραλία του Πόρτο Λάγος

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…