Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλλαγή θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης ζητά η ΕΝΠΕ

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης ζητά η ΕΝΠΕ

0

Απ. Τζιτζικώστας: «Ήλθε η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση


Συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην Αθήνα (Μεσογείων 15) την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Στη συνεδρίαση ο υπουργός και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν την έναρξη της διαβούλευσης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τις Περιφέρειες της χώρας. Αρχίζει επιτέλους, με καθυστέρηση ετών, η διαβούλευση για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, της αλλαγής δηλαδή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Περιφέρειες και τους Δήμους».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών ως αναπτυξιακού και όχι μόνο μοχλού για να μπορέσει πραγματικά να πάει η Ελλάδα μπροστά και ως του θεσμού, που είναι εγγύτερα στους πολίτες, έχοντας βαθιά γνώση των προβλημάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου ξεχωριστά.

«Ο τρόπος με τον οποίο σήμερα λειτουργεί το Κράτος μας έχει ήδη φτάσει στα όριά του. Πρέπει να βρούμε ένα νέο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης στη χώρα. Οι Περιφέρειες, που απέδειξαν όχι μόνο στα εύκολα χρόνια αλλά κυρίως στα χρόνια της κρίσης την αποτελεσματικότητά τους, έχουν την εμπειρία, το όραμα και τους ανθρώπους να υπηρετήσουν αυτό το νέο μοντέλο. Είναι μια πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος: Ήλθε η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό δεν γίνεται με βαρύγδουπους τίτλους ή με ανακοινώσεις και θεωρίες, αλλά γίνεται στην πράξη. Πιστεύουμε ότι στη σημερινή μας πρώτη συνάντηση θα μπει η βάση μιας στενότερης συνεργασίας αλλά θα μπουν και τα θεμέλια, για να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στον θεσμό, ώστε οι Περιφέρειες να υπηρετούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος κηρύσσοντας από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Κώδικα που αφορά τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες), τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν «καθαροί ρόλοι μεταξύ των επιπέδων διοίκησης και να γνωρίζουν όλοι τι επακριβώς κάνουν οι Περιφέρειες, τι οι Δήμοι και τι το Κράτος, είτε αυτό έχει να κάνει με την Κυβέρνηση, είτε με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας ο Μπελέρης

Δικαιούται εντός μίας βδομάδας να προσφύγει με έφεση στο Εκλογοδικείο Η Κεντρική Εκλογική …