Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

0

Δημοτικό
«Είμαστε ένας ανοιχτός δημοκρατικός δήμος σε μια φιλελεύθερη Δημοκρατική χώρα».
Τα παραπάνω μου είπε φίλος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου Ξάνθης και προφανώς δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω.
Αφορμή για το τηλεφώνημα που δέχτηκα, η δημοσίευση της επιστολής της πρώην δημοτικής προϊσταμένης, κυρίας Κιουμουρτζιάν που απευθυνόταν στον δήμαρχο Ξάνθης.
Μάλιστα ο παραπάνω φίλος μου είπε ότι μακάρι να υπάρχουν παρόμοιες κι άλλες επιστολές που με το περιεχόμενό τους να επισήμαναν θέματα της καθημερινότητας που χρειάζονται επίλυση κι έτσι διευκολύνουν και βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των δημοτών.
-Ιδού λοιπόν, επικοινωνήστε στέλνοντας την επιστολή σας προς την δημοτική αρχή μέσω της Εφημερίδας μας.
Είναι βέβαιο ότι θα φτάσει εκεί που πρέπει. Το αν θα λυθεί, είναι άλλο θέμα. Ελπίζουμε όμως ότι αυτό θα συμβεί.
Γ.Δ.


Ο γνωστός κύριος Ερντογάν
Επειδή εμείς εδώ στη Θράκη ζούμε αρκετά χρόνια δίπλα-δίπλα Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, θα μου επιτραπούν δύο λόγια για τις τελευταίες (;) δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας συχνά πυκνά «βλέπει» καταπίεση της «τουρκικής» όπως επιμένει να τη λέει «μειονότητα της Θράκης» και προαναγγέλλει εξελίξεις.
Δεν γνωρίζουμε τι εννοεί με την έκφραση «εξελίξεις» όμως, πρωτίστως αυτές άλλους θα θίξουν ας μην το ξεχνά. Κι επιτέλους καιρός να σταματήσουν αυτά τα νταηλίκια και οι προκλήσεις.
Στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε και τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν θέση σήμερα προς γείτονες, άσχετα εάν γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Κατά τα λοιπά, ο Ερντογάν δημοσίως είναι ίδιος. Στις συζητήσεις με τον Μητσοτάκη άλλα λέει και άλλα αποφασίζει και υπάρχει κατανόηση από ελληνικής πλευράς.
Γ.Δ.


Αύξηση τζίρου στην εστίαση
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο στον κλάδο της Εστίασης στην Ελλάδα για το 1ο τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος) του 2024, περίοδος κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου προέρχονται κυρίως από την τοπική κατανάλωση και από τον εσωτερικό τουρισμό.
Αναλύοντας τα έσοδα των 1.8 δισ.ευρώ των επιχειρήσεων της εστίασης σε όλη την ελληνική επικράτεια για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2024, παρατηρούμε ότι σημειώνεται αύξηση σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Γ.Δ.


Τα ποσοστά ανά νομό
Αύξηση όμως είχαμε και πρέπει να το τονίσουμε αυτό και στην περιφέρειά μας.
Βεβαίως στην κορυφή βρίσκονται η Θάσος και η Καβάλα, ακολουθεί ο Έβρος και μετά οι υπόλοιποι νομοί.
Αναλυτικά τα νούμερα της αύξησης του τζίρου.
Ο κύκλος εργασιών της Θάσου αυξήθηκε κατά 33%, της Καβάλας +23%, του Έβρου +18%, της Δράμας +13%, της Ροδόπης +11% και της Ξάνθης +10%.
Σχετικά με την έρευνα. Η συγκεκριμένη έρευνα της Tourix αποτελεί τμήμα των εργαλείων Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence) για αξιοποίηση και ανάλυση δεδομένων με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για την εστίαση στην ελληνική αγορά.
Γ.Δ.


Εύγε στην Αθηνά Λινού
Μια απίστευτη σκηνή εκτυλίχθηκε στη επιτροπή της Βουλής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης με ένα ιδιαίτερα ειρωνικό και  υβριστικό τρόπο απευθύνεται προς μία εργαζόμενη, συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας και της ασκεί προσωπική επίθεση  για το «μόνιμο στριμμένο χαμόγελο απαξίας που έχει η μούρη σου», όπως της είπε χαρακτηριστικά. Πάγωσαν όλοι… Και τότε έγινε το εξής καταπληκτικό. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού πήρε τον λόγο και ζήτησε συγγνώμη από την κυρία που δέχτηκε αυτή την αναίτια και υβριστική επίθεση. Με σπασμένη φωνή και δάκρυα στα μάτια είπε ότι κανένας άνθρωπος,  ούτε γυναίκα ούτε άνδρας αξίζει  μια τέτοια αντιμετώπιση. Ήταν μια πράξη εντιμότητας, ήθους και δικαιοσύνης και κυρίως ενσυναίσθησης απέναντι στην χονδροκοπιά που μόνο ως «Πολακισμός» μπορεί να χαρακτηριστεί! Μετά απ’ αυτό ο κ. Πολάκης που συνεχίζει να είναι αμετανόητος όπως δήλωσε, διαγράφηκε με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μ.Ξ.


Σωστή κίνηση
Άλλη μία σωστή πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Λέσβο και τη Χίο.
Μικρή σημασία έχει από ποιο λιμάνι θα γίνει αυτή η σύνδεση. Εκείνο που έχει σημασία είναι το πρακτικό μέρος της υπόθεσης. Κι αυτό είναι το θετικό πρόθεμα της συνεργασίας.
Έτσι, οι δύο περιφέρειες ΑΜΘ και Βορείου Αιγαίου, έκαναν το πρώτο βήμα για να λειτουργήσει η ακτοπλοϊκή αυτή γραμμή από τον νέο χρόνο.
Έτσι επιβεβαιώνεται αυτό που χιλιάδες χρόνια ισχύει. Ότι στον γείτονά σου θα πας πρώτα, θα τον γνωρίσεις, θα ανταλλάξεις προϊόντα, θα κάνεις εμπόριο, θα δώσεις και θα πάρεις. Και για μας εδώ, ένας γείτονάς μας είναι και οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου.
Αξίζει επομένως μια απλή σημείωση, ένα θετικό σχόλιο για τους Τοψίδη και Μουτζούρη που ανοίγουν έναν ναυτικό δρόμο. Όπως έκαναν οι πρόγονοί μας με τα καράβια τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Γ.Δ.


Περιμένουν αλλαγές Ι
Φίλος Νεοδημοκράτης, πετυχημένος επαγγελματίας, μου έλεγε χθες σε συνάντησή μας το βράδυ, ότι είναι αισιόδοξος πως από Σεπτέμβριο θ’ αλλάξουν πολλά πράγματα στην κυβέρνηση.
Χαμογέλασα με την αισιοδοξία του και του εξήγησα πως το ελληνικό κράτος δεν αλλάζει. Στην αρχή όλοι, υπουργοί, υφυπουργοί και Γραμματείς και Φαρισαίοι, θα δείξουν ενδιαφέρον, θ’ αλλάξουν. Αλλά η αλλαγή αυτή θα είναι για λίγο, όπως συνήθως συμβαίνει.
Αντιδρούν έτσι διότι δεκάδες χρόνια το ίδιο συμβαίνει.
Τους νουθετεί ο πρωθυπουργός, τους ζητά ν’ αλλάξουν το ύφος και το ήθος προς τον λαό, αυτοί συμφωνούν και διαβεβαιώνουν ότι έτσι θα πράξουν και στο εξής θα είναι διαφορετικοί.
Ο αγαπητός φίλος άκουγε αμίλητος, κούνησε το κεφάλι και σηκώθηκε για να φύγει λέγοντάς μου «Κοντά ο Σεπτέμβριος, εύχομαι να διαψευστείς».
Του χαμογέλασα και αποχαιρετιστήκαμε.
-Ο σύντομος χρόνος θα δείξει.
Γ.Δ.


Περιμένουν αλλαγές ΙΙ
Κάθε λογικός άνθρωπος, όλοι αυτοί που συμμετέχουν στην παραγωγή πλούτου, οι εμπλεκόμενοι στο επιχειρείν, θέλουν οι κυβερνήσεις να είναι πετυχημένες.
Δυστυχώς όμως, όχι ότι δεν γίνονται αλλαγές, αλλά γίνονται αργά και με πίεση.
Τα υπουργεία δεν είναι κέντρα επιτελικών προγραμμάτων. Δεν διαθέτουν ειδικευμένα άτομα, «ψειρίζουν την μαϊμού και καταπίνουν την κάμηλο».
Λειτουργούν με ταχύτητα χελώνας, τυπολατρικά και κοντόφθαλμα, χωρίς φαντασία, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αρνούνται υφυπουργοί να υπογράψουν για να μη συμβεί κάτι.
Στενόμυαλα άτομα που όταν εμφανιστεί κάποιος ανοιχτόμυαλος τον υπονομεύουν.
Αυτό το πράγμα προφανώς δεν είναι διοίκηση. Γι’ αυτό και δεν παράγεται δουλειά ουσίας, γι’ αυτό είμαστε πίσω σαν χώρα, γι’ αυτό η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει και χαΐρι και προκοπή δεν βλέπουμε.
Γ.Δ.


Πάμε στον «Καζανόβα»
Ένα νέο καφέ-αναψυκτήριο δημιουργήθηκε στην πόλη μας, στην πλατεία Αντίκα, στο έμπα της Παλιάς Πόλης. Πρόκειται για το νέο στέκι της νεολαίας και όχι μόνον ΚΑΖΑΝΟΒΑ και σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφέρει μοναδικές ποικιλίες σε ποτά, παγωτά, κοκτέιλ και ό,τι άλλο ζητηθεί από τους πελάτες. Για τους οποίους  μάλιστα έχουν δημιουργηθεί όμορφοι ειδικοί χώροι.
Τα εγκαίνια έγιναν προχθές και η επιχείρηση αποτελεί νέα δραστηριότητα της Βίκυς και του Γιώργου Ξανθόπουλου.
-Από μας «καλές δουλειές».
Γ.Δ.


Όταν οι  φιλόζωοι ρυπαίνουν δημόσιο χώρο
Την αγάπη τους για τα ζώα θέλουν να εκδηλώσουν κάποιοι συμπολίτες μας αλλά με λάθος τρόπο. Τοποθετούν ξηρή τροφή δίπλα σε κάδους, πάνω σε πεζοδρόμια για να τα ταΐσουν. Μαζεύονται ζώα για να φάνε και τα σκορπίζουν παντού ρυπαίνοντας το πεζοδρόμιο. Την ίδια στιγμή τους κάδους επισκέπτονται και κάποιοι άλλοι συντοπίτες μας που ψάχνουν για διάφορα πράγματα μέσα σ’ αυτούς και όσα δεν θέλουν τα διασκορπίζουν έξω από τον κάδο. Κάποιοι μάλιστα δεν βάζουν ξηρή τροφή αλλά τα αποφάγια τους. Εκεί η κατάσταση ξεφεύγει και γίνεται εστία μόλυνσης όλης της περιοχής. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι αυτοί οι …φιλόζωοι ότι αυτό που κάνουν απαγορεύεται γιατί ρυπαίνουν δημόσιο χώρο που διέρχονται περαστικοί, μικρά παιδιά Πρέπει το φαγητό να είναι μόνο ξηρά τροφή και σε κάποιο μπολ όχι αποφάγια και χύμα στο πεζοδρόμιο.
Μ.Ξ. 


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …