Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Ξάνθη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Ξάνθη

0

Απαγόρευση κυκλοφορίας σ’ όλα τα περιαστικά αποφάσισαν Δήμος και Περιφέρεια


Φωτιά την Πέμπτη σε οικοπεδική έκταση μεταξύ Ευμοίρου – Μορσίνης  – Άγνωστοι έριξαν πυροτεχνήματα κοντά στο περιαστικό – Καμία καταγγελία σε Αστυνομία και Πυροσβεστική


Σε μόνιμο συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τον δείκτη επικινδυνότητας αλλά και εξαιτίας των απείθαρχων συμπολιτών μας που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες πυροπροστασίας και προκαλούν πυρκαγιές.

Φωτιά σε οικοπεδική έκταση μεταξύ Ευμοίρου – Μορσίνης

Έτσι το πρωί της Παρασκευής η  Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά σε οικοπεδική έκταση μεταξύ Ευμοίρου και Μορσίνης. Μετέβη στο σημείο με οχήματα και άνδρες και μετά από κάποιες ώρες την κατέσβησε αφού πρώτα κάηκαν 10 στρέμματα ξερά χόρτα και μερικά ελαιόδεντρα. Η φωτιά προκλήθηκε από κάτοικο που έκανε καθαρισμό του οικοπέδου και έβαλε φωτιά για να τα κάψει, όμως του …ξέφυγε ο έλεγχος και η φωτιά επεκτάθηκε.  Η Πυροσβεστική διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του προκειμένου να του επιβάλλει πρόστιμο, όπως ορίζει ο νόμος,  καθώς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Άγνωστοι έριξαν πυροτεχνήματα κοντά στο περιαστικό – Καμία καταγγελία σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

Παράλληλα μ’ αυτό το συμβάν σε δυνητικό κίνδυνο για πυρκαγιά τέθηκε το βράδυ της  Τετάρτης το περιαστικό μας άλσος. Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της Ξάνθης πάνω από το περιαστικό και προκάλεσαν ανησυχία σε πολλούς συμπολίτες μας που τα είδαν. Να σημειώσουμε ότι είναι υπο έρευνα ακόμη η υπόθεση της Ύδρας, όπου προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά μετά τη ρίψη πυροτεχνημάτων από θαλαμηγό. Ωστόσο  αυτό δεν απέτρεψε κάποιους που παραμένουν άγνωστοι να ρίξουν πυροτεχνήματα θέτοντας σε κίνδυνο το περιαστικό μας και μαζί και όλη την πόλη της Ξάνθης.  Παρότι τα πυροτεχνήματα έγιναν αντιληπτά ουδεμία καταγγελία δεν έφτασε ούτε στην Αστυνομία ούτε στην Πυροσβεστική και αυτό είναι πολύ παράξενο αλλά και επικίνδυνο!

Στο 3 ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα – Απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό από την Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης

Με ανακοίνωση της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ξάνθης και κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Πυρ/κων Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης με το αριθ. πρωτ. : 1464 Φ.702.15/27-06-2024 έγγραφο της και την κοινοποίηση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. για την 28-6-2024 που για την Π.Ε. Ξάνθης προβλέπεται δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς 3, και για όσο ο δείκτης παραμένει υψηλός (3 και μεγαλύτερος), θα ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, εντός του περιαστικού Δάσους του Δήμου Ξάνθης που περιλαμβάνει και το Δασύλλιο βόρεια του οικισμού Κιμμερίων με εξαίρεση των περιπτώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 130 του ν.4926/2022 (πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, αποκλειστικά για την μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου).

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στα περιαστικά όλου του νομού

Για τον ίδιο λόγο η Π.Ε. Ξάνθης με απόφαση της Αντιπεριφεράρχου Πολυξένης Μπρίκα αποφάσισε την απαγόρευση διέλευσης παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων στα περιαστικά δάση της Π.Ε. Ξάνθης.

Η απόφαση αφορά τα παρακάτω περιαστικά δάση:

α) Του περιαστικού Δάσους του Δήμου Ξάνθης που περιλαμβάνει και το Δασύλλιο βόρεια του οικισμού Κιμμερίων.

β) Του περιαστικού Δάσους του οικισμού Τοξοτών-Γαλάνης του Δήμου Τοπείρου.

γ) Των Δασυλλίων του Πόρτο Λάγος i) στην δυτική είσοδο του οικισμού και ii) πέριξ

της αποικίας των ερωδιών.

δ)Του Δασυλλίου στην παραλία Αβδήρων πέριξ των μαθητικών κατασκηνώσεων

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εκτελούν εργασίες ή άλλες δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς να τηλεφωνούν αμέσως στο 199.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Θράκη μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης»

Από το βήμα του διήμερου συνεδρίου για την κλιματική κρίση, με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότ…